Neraz sa v obchodoch ľudia riadia skôr cenou, ako zložením potraviny. To sa dá pochopiť, každý z nás chce ušetriť. V tomto článku sa pozrieme na to, že úspora môže byť zaujímavá, keď začnete čítať etikety.
V tomto článku asi nebude veľa zábavy, ani z neho nechcem vyvodiť na záver nejaké konkrétne „poučenie“, či porovnanie potravín. Neraz sa asi stretnete s nátlakovým predajom, či manipuláciou zo strany výrobcov.
To je hlavným cieľom tohto článku. Niekedy totiž pri chudnutí odporúčam voliť aj drahšie potraviny. Na prvý pohľad to potom vyzerá tak, že prerobíte. Na druhý pohľad ale zistíte, že z kvalitnej potraviny stačí zjesť menej.
Ostatne ak ste pribrali, asi to poznáte. Do košíka si naložíte kopu lacných a nezdravých vecí. Rôzne keksíky, dobošky, tyčinky, čipsy, malinovky. Keď sa to zráta, nie je to malé číslo.
A v tomto článku si ukážeme aj to, ako výrobcovia vyrobia zdanlivo lacnú potravinu.
Začnime hneď tým najmenej vhodným. Údeninami. Pri chudnutí sú údeniny "zakázané". Ak môžete, radšej sa im vyhýbajte. Je to asi najmenej kvalitná potravina. Ostatne stačí si ako príklad zobrať párky. Zámerne začnem párkami, tam sa ľahko a zrozumiteľne dá vysvetliť princíp, ako výrobca môže dodať produkt lacno a vskutočnosti draho.
Párka ako párka? Nie. Pozrime sa z čoho sa skladá.
Tie najlacnejšie výrobky sa vzhľadom podobajú na „normálny“ tovar. V skutočnosti vám ale výrobca nič nedá zadarmo. Ani lacno. Naopak – zmieša šikovne odpad tak, že na tom ešte stále zarobí. Stačí ak nahliadnete na zloženie lacných párkov. Ktorá z ingrediencií vám ide na chuť a ktorá sa hodí pri chudnutí?
Čo poviete? Je to odpad pomocou chémie, farbenia a rôznych výplní zmiešaný s vodou a napchatý do obalu. Výrobca pre istotu neuvádza ani energetické hodnoty. Dopadlo by to zle.
Bielkoviny môžu byť tak asi 10 gramov, tuk 30 a viac gramov na 100 gramovú párku. Odporúčam preto nekupovať radšej lacné párky. Ak na nich nie je takýto napísaný zoznam, tak v nich je to asi ešte horšie.
Normálnejšie párky mávajú takéto zloženie:
To už je určite lepšie – spolu 85% mäsa aj keď jeho kvalita určite nie je z prvej ligy. Aj tu budú bielkoviny niekde okolo 11 až 15 gramov na párok a tuk cez 20 gramov.
Na tomto príklade som chcel ukázať, že ak si chcete kúpiť mäsový výrobok, tak párky nie sú tou najlepšou voľbou. Ak už chcete mäso, kúpte si - mäso. Nie výrobok z mäsa.
Vidíte, že v lacnom produkte za málo peňazí kupujete 70% tovaru, ktorý by ste normálne asi nechceli. Aspoň predpokladám, že nikomu nejde na chuť jesť bravčové kože namiesto párkov.
A teraz sa presuňme k normálnejším výrobkom. Takým, ktoré aj počas chudnutia občas môžete.
Šunka sa bežne považuje za diétnu potravinu, dokonca za zdravú potravinu. Odporúča sa pri rôznych diétach a aj pri chudnutí si ju občas môžete dopriať. Aj tu sú ceny s veľkými rozdielmi. Ako sa zorientovať? Ktorá šunka pri chudnutí bude lepšia?
Lacná šunka
V tejto šunke nájdete na 100 gramov 11 gramov bielkovín a 3 gramy tuku
Drahšia šunka
V drahšej šunke býva aj 20 gramov bielkovín a tuk tiež okolo 3 až 6 gramov.
Medzi šunkami nebude veľký rozdiel v obsahu tuku. Pri množstve aké pri chudnutí zjete to nie je rozhodujúce. Zato však šunku papáme preto, že chceme bielkoviny. Chcete si spraviť žemľu v ktorej má byť trebárs 10 gramov bielkovín z mäsa?
Ak si do žemle dáte kvalitnejšiu šunku, zjete menej balastu a ste takmer na rovnakej cene.
Pri chudnutí sa snažíme obmedzovať živočíšny tuk na minimum. Preto sú syry väčšinou skôr nevhodné. Bežný syr má okolo 45% tuku a to je nejakých 25 gramov tuku na 100 gramov syra. Inými slovami je zhruba jedno, či si dáte tučný syr, alebo „pekné“ bravčové mäso. Tuku bude zhruba rovnako. Všimnite si, že pritom bravčové mäso na vás pôsobí akože pri chudnutí fuj a syr by sa dal považovať takmer za diétku.
Ak by ste teda chceli na žemľu položiť našich 10 gramov bielkovín, máte možnosť dať
Podobné čísla ako 20% syr vám dá aj ľahká mozarella. Pre nás, večných jedákov, je ale dávka primalá. Primerané množstvo syra na jednu porciu je naozaj malé. Tých 40 gramov znamená kúsok. A keď chcete chudnúť a zdravo sa stravovať, viac nesmiete.
Vôbec neriešim ostatné syry. Tie tavené v črievkach máte počas chudnutia striktne zakázané. Podobne rokfort a iné zrejúce syry. To už si rovno môžete dať oškvarky – nebol by to veľký rozdiel.
Výrobcovia sa snažia presadiť svoje výrobky do povedomia. Neraz na to používajú draho platenú reklamu. Aby predali viac, vyvolajú ilúziu, že vďaka ich výrobkom sa vám bude lepšie chudnúť.
Ak si verejnosť myslí, že na vine obezity je tuk, hneď sa objaví výrobca jogurtov. A už to ide – z televízie, rozhlasu, novín aj bilbordov sa na na nás začne valiť informácia, že ich 0%-jogurt je nielen zdravý. Nielen naplnený mimoriadne veľkými kusiskami ovocia. Ale ešte po ňom aj schudnete. Keď sa pozriete na zloženie zistíte, že v troche jogurtu sú skryté 2 lyžičky cukru a tie kusy ovocia boli asi tak veľké, že sa do vášho téglika ani jedna nezmestila.
Mimochodom články o chudnutí už roky vysvetľujú, že lepšie je siahnuť po 3 až 4 percentnom jogurte. Ľudia to už zaregistrovali. A svet čuduj sa! Dnes už málo jogurtov má 0% tuku. Myslite na to! Vašou kúpou priamo hlasujete za pokračovanie výroby toho výrobku, ktorý kupujete.
Ešte pred nedávnom bola stévia ako sladidlo len na pultoch bio predajní. Teraz ju kúpite už aj v drogérii. Vaša informovanosť a nákupné zvyklosti potom môžu podporiť nielen zdravie vašej rodiny a vás. Vytvárate tak tlak na výrobcov, aby vám dodávali to, čo potrebujete. To je ich práca.
Takže kým si niečo kúpite, skúste uvažovať o potravinách aj takto. Ako kupujúci ťaháme zdanlivo za kratší koniec. To len preto, že ako jednotlivci sme naozaj bezvýznamní. Ale ak by tisícky ľudí začali kupovať inak, prejaví sa to aj na pultoch obchodov.
Ale ak sa dosť ľudí rozhodne nekupovať nejaký mizerný produkt, predajcom sa neoplatí držať ho v regáloch. A výrobcovia ho prestanú vyrábať. To, že v hypermarketoch je veľká časť tovaru zlej kvality je len voľba zákaznikov. Ak privezú plesnivé ovocie a zákazníci to kúpia, nabudúce privezú ešte plesnivejšie ovocie.
Takže počas chudnutia, ale aj pre zdravie sa učte čítať obaly na potravinách. Niekedy vám celkom prejde chuť!
© Web chudnutie-ako.sk píše Miro Veselý od 27. 07. 2004.