Pri chudnutí mám pre vás zlú správu: Nič také ako zdravé sladkosti pre vás neexistuje. Môžeme sa väčšinou dohodnúť len na väčšom, alebo menšom zle. Alebo na žiadnom zle. To posledné aj odporúčam. Toto nie sú voľby, ale vaše zdravie.
Každý má rád sladkosti. Kto už by nechcel občas koláč? Jednoducho chuť na sladké je silná téma. Silné témy pútajú pozornosť. Ak niekde je pozornosť, čoskoro si to všimnú novinári a zaplnia stránky časopisov, internetových stránok. Čím? No predsa tým, čo im pozornosť zaistí. Nuž a výsledkom je to, že ľudia vidia v novinách recepty na fitness dezerty či zdravé koláče z ovsených vločiek. Hurááá! Tak konečne môžeme! Konečne maškrta.
Všetky podobné otázky sa v okamihu rozptýlia, ak niekde v časopise naďabíte na veľký nápis "fitness koláč vhodný aj pri chudnutí". Práve to môže vytvoriť nedorozumenie.
V takomto prostredí potom bežne vidíte, ako snaživá autorka kníh o chudnutí na facebooku chŕli šťavnaté fotky. Torty, zákusky, sladkosti. Prečo to robí? Na také obrázky sa nachytá najviac like. No a naivné likujúce dámy potom trpia ilúziou, že existuje niečo ako zdravé sladkosti. Že známa autorka asi vie prečo to tam dala, keď sama schudla. (Vie prečo to robí, ale nerobí to preto, že by tie sladkosti boli zdravé...)
Preto sa my budeme teraz zaoberať vecou s trocha chladnejšou hlavou. Nie, nejdem zo seba robiť diétnu políciu. Pokojne si dajte čo chcete - v tomto článku skúsim načrtnúť akým smerom by to bolo asi najvýhodnejšie pre vás. A prečo. Viem, že tento článok nebude tak sexi, ako keby som vám písal recept na zdravú bábovku. Preto ho málokto bude zdieľať. Ale tak to už býva.
Najzákernejšie je, čo s niektorými ľuďmi robí názov. Ak sa o niečom povie, že to je zdravé, alebo fit, nízkotučné, či bez cukru. Čo je prvou reakciou? "Tak to potom asi môžem zjesť viac!".
Tento problém už ekonómovia dávno popísali.
Takže prvým problémom je to, že ak pred vás niekto položí trebárs "fitness tvarohový koláč", neznamená to, že ho môžete zjesť veľa. Naopak - skúste si zvyknúť na to, že ak zaznie slovíčko "fitness" alebo "zdravý", overte si to. Prečo je tam také označenie? Je tam vôbec právom? Alebo je to len marketingový ťah?
Prejdime si teraz jednotlivé ingrediencie. Skôr, než však začneme, bude vhodné, ak sa dohodneme na pojmoch.
Cukor, biela múka, margarín - bežné zložky sladkostí nie sú vhodé pre deti, ani dospelých. V malom množstve síce viditeľne neublížia, ale to ešte neznamená, že sú vhodné. A preto právom vznikli sladkosti, ktoré sú zdravšie - bez nezdravých komponentov.
Ak vieme vypočítať, ktoré zložky jedla sú nezdravé, môžeme ich vymeniť za niečo iné. Dajú sa pripraviť zdravé koláče z ovsených vločiek namiesto bábovky z bielej múky. Môžete si vyrobiť fitness dezert z ovocia namiesto smotanového dezertu.
Ktoré ingrediencie sú problémom a ktoré naopak používať, o tom si povieme za chvíľku. Ak si zvyknete pripravovať napríklad zdravé sladkosti pre deti, je to určite lepšie, ako keby ste ich nechali jesť problémové potraviny. Jedinou otázkou potom ale zostane, či sladkosti ako také majú mať svoje časté miesto vo vašom jedálnom lístku.
Teraz ešte chcem zdôrazniť, že takéto mňamky sú vhodné v prípade, že ste celkom zdraví a štíhli.
Behávate? Chodíte často na túry? Venujete sa športu? Potom je celkom jasné, že občas sa hodí doplniť energiu aj pomocou sladšieho jedla. Vaše aktívne telo tú trocha cukru navyše spáli. Ani nebudete vedieť ako.
To, že vyrobíte koláč z celozrnnej múky a olivového oleja ešte neznamená, že je zdravý. Je možno o chlp zdravší.
No ak trpíte sedavým zamestnaním a máte nadváhu, potom sa nad vás práve zniesol mrak temnoty:
Počas chudnutia sa budete musieť úplne vyhýbať dezertom a iným mňamkovitým jedlám. Aj keď cukor nahradíte stéviou, múku vločkami a tuk olivovým olejom, stále zostane problémom, že sladkosť zvyčajne má:
Jednoducho ak chudnete, musíte pomerne prísne strážiť, koľko živín vlastne zjete. Dezerty, torty, koláče a iné dobrôtky sa zvyčajne do vhodných čísel nezmestia. Akurát vám rozkývu vôľu a túžbu dať si ešte.
Preto pri chudnutí ani nemusíte ďalej čítať. Jedzte jednoduché jedlá a sústreďte sa radšej na cvičenie ako na vysedávanie pri pochúťkach.
No a teraz sa môžeme posunúť ku jednotlivým najčastejším zložkám, ktoré sú pri pečení a cukrárine najčastejšie v hre. Pozrieme sa, ako a či sa dajú nahradiť tak, aby výsledkom bolo jedlo o niečo zdravšie.
Ak sa povie sladkosť, automaticky to znamená použitie cukru. Je celkom jedno, v akej forme ten cukor bude.
Všetko z toho je sladké a väčšinou preto, že to obsahuje fruktózu. A práve tá sa dnes už nepovažuje za ideálne sladidlo. Ako som už naznačil - ak jej užijete málo a športujete, je to iné, ako keď ste tuční a ležíte pred televízorom.
Aby ste v sladkostiach dosiahli sladkú chuť, dá sa použiť náhradné sladidlo stévia. Prípadne si pozrite aj článok stévia a chudnutie.
Stévia je bezpečné sladidlo a dá sa považovať za zdravú. V mnohých receptoch sa však nedá použiť. Nemá objem a nekaramelizuje.
Pri chudnutí sa musíte priam úzkostlivo vyhýbať všetkému, čo obsahuje cukor. Dokonca je výhodné vyhnúť sa aj ovociu ako sú banány či hrozno. Alebo ich jedzte čo najmenšie dávky. Problém je nielen v obsahu energie, ale aj pre vysoký glykemický index.
Tuk pri chudnutí musíme strážiť. Hlavným dôvodom je, že aj malé množstvo nás zásobí veľkou dávkou energie. Presne to sa deje ak papáte koláčik. Aj v malej sladkosti bude veľa tuku.
Ide o to, že niektoré tuky sú známe tým, že zdraviu neprospievajú.
Ak teda chcete vyrábať niečo ako zdravé sladkosti, ako tuk máte voľby:
Lenže olej sa nedá použiť vždy. Skúšal som pred časom robiť celozrnnú bublaninu s olivovým olejom ako tukom. Ide to bez problémov. Dá sa povedať že je to zdravšia sladkosť, ale pri chudnutí stále nie je vhodná.
Do väčšiny receptov na sladkosti ide podľa receptu biela múka. Prakticky vždy ju môžete nahradiť múkou celozrnnou. Celozrnná múka je chuťovo o niečo bohatšia. Preto vo výsledku získate dokonca nielen zdravšie pečivo či koláč, ale aj chuťovo bude lepší.
Myslite ale na to, že celozrnná múka sa môže predsa len správať trocha inak. Otestujte si to.
Momentálne sa pekárom podarilo vyvolať ilúziu, že ak múka, tak špaldová, pohánková, alebo podľa možnosti najlepšie bezlepková.
Hlavne neskočte na lep tera modernému bezlepkovému šialenstvu.
Ak netrpíte celiakiou, nie je dôvod, pre ktorý by ste mali jesť bezlepkové potraviny. No a ak vám múka vyvoláva problémy, potom pátrajte po príčine. Na bezlepkovej diéte sa môže stať, že zamaskujete vznikajúci problém a prehliadnete ho.
Pokiaľ teda plánujete piecť či variť zdravšie, tak použite celozrnnú múku.
Tá biela sa totiž v tele správa podobne, ako cukor.
Posledným bodom je množstvo sladkostí, ktoré zjete. Keďže ide o jedlo s vysokou hustotou energie, nedá sa ho zjesť veľa. A to je problém.
Sladkosti sa jedávajú po jedle, alebo medzi jedlami. Ako maškrta. To však znamená dve možnosti - ani jedna nebude fajn:
Takže pri chudnutí je najjednoduchšie celkom sa vzdať maškŕt. Ani zdravšie sladkosti nemajú veľmi miesto vo vašom jedálničku na chudnutie. Potom príde otázka: ako prestať jesť sladké...
Odpoveď vás asi zaskočí: ako ich prestať jesť? No predsa - nedať si ich do úst!
Všetko čo vkladáte do svojho ústia :-D máte najskôr v rukách. Nie je povinné, aby ste naleteli tomu, že suseda donesie plech koláčikov. Akokoľvek bude tvrdiť, že sú to sladkosti od ktorých sa nepriberá, neverte tomu. Recepty na internete síce propagujú nízkokalorické sladkosti, ale my už vieme, že kalórie nie sú to jediné, čo je v hre.
© Web chudnutie-ako.sk píše Miro Veselý od 27. 07. 2004.