BMI kalkulačka
Kalorické tabuľky

Naraz veľa, ale občas? Tak sa tučnie najčastejšie!

Asi najčastejšou príčinou obezity je nepravidelné jedenie. Dlhé hodiny sa neje vôbec. Doobeda si možno dávate kávu - tá totiž pekne potlačí pocit hladu. Potom už ste tak hladní, že sa neuspokojíte s normálnou porciou. Už to je tak trocha záchvat. Na to stačí pár hodín nejesť - dostanete sa do hypoglykémie. Potom ste ako zmyslov pozbavení a začnete jesť. Jete a neviete prestať.

Takéto záchvaty "žravosti" sa potom môžu časom stať návykom. Pritom vznikajú neraz celkom zbytočne. Mnoho ľudí má panický strach z obezity. Aby nestučneli, boja sa jesť. Raňajky sa ignorujú, prvé jedlo príde až okolo obeda. Potom zas dlho nič a večer si všetko vynahradia.

Problém je, že aj keby zjedli celkom optimálne množstvo energie v dvoch veľkých porciách, zrejme stučnejú.

Človek je už zariadený tak, že sa prispôsobí aktuálnej situácii. Ak dlho neje a potom zrazu príde veľká porcia jedla, organizmus nedokáže všetko jedlo naraz využiť. Z veľkej porcie jedla tak zostane časť energie, ktorú "netreba". Organizmus potrebuje doplniť nejaký ten cukor, potrebuje prísun bielkovín a tukov. To priebežne spracováva a využíva. Čo však, keď toho je priveľa?

Naše telá sú nastavené tak, aby prebytočnú energiu "nepustili" len tak preč. Predsa len - vyvíjali sme sa po tisícročia v nedostatku živín. Organizmus, ktorý si vedel vyrobiť zásobu, prežil dlhšie obdobie nedostatku. Preto nadbytočnú stravu nevyvrhneme žiadnym koncom. Telo sa pokúsi nadbytočnú energiu uchovať.

Žiaľ, jediný spôsob, akým organizmus energiu môže uložiť je uskladnenie do tukových zásob. A tak vzniká obezita. Tučniak, či ľadový medveď sa týmto spôsobom poistí pred zimou.

Lenže človek si vyrobí zásoby na celú zimu - pred každou nocou. Tie neminie. Preto stále priberá.

Preto ak chcete schudnúť nerobte tú chybu, kvôli ktorej ostatní tučnejú.

Jedzte pravidelne, ale len vhodné porcie jedál

Za ideálne sa momentálne odporúča jesť 3× denne. Dokážete to? Robte to.

To znamená, že ráno, na obed a večer zjete normálnu porciu jedla. Medzitým nezjete nič. Ani potom.

To ale znamená, že medzi raňajkami a obedom, medzi obedom a večerou a najmä medzi večerou a raňajkami už nezjete nič iné. Nie krekry, koláčik, hrsť mandlí, pár slaných tyčiniek, kávu so smotanou a podobne. Jednoducho nič medzi tým.

Ak je vám toto príliš cudzie, môžete siahnuť k modelu 5 jedál za deň. Výživári to už dnes neodporúčajú - týmto spôsobom totiž nútite tráviaci systém, aby stále pracoval. To práve nie je najlepšie. My však tento prístup vieme pri chudnutí skvelo využiť. Preto alternatívne:

Ráno, na obed a večer zjete normálnu porciu jedla. Na desiatu a na olovrant si dajte kus ovocia - naprklad jedno jablko a jeden pomaranč.

3 väčšie a dve menšie porcie jedla spôsobia, že budete trvale najedení. To prináša výhodu:

Sýtosť významne potlačí prípadnú túžbu maškrtiť. 

Výživári na túto radu reagujú zlovestnými pohľadmi. Trvalá sýtosť - to je zle. Tráviaci systém predsa potrebuje na chvíľu vypnúť. Lenže v praxi sa ukázalo, že spokojne najedený tučný človek sa za pár mesiacov ľahko prepne do režimu chutnutia.

  • Pravidelnosťou jedla sa stratia záchvaty žravosti.
  • Trvalá sýtosť navodí pocit spokojnosti - ľahšie sa odoláva maškrtám.
  • Malé a časté porcie odstránia prípadný stres.
  • Menšie dávky jedla menej hýbu glykémiou.

Neskôr môžete postupne zmenšovať vzdialenosť medzi jedlami. Z piatich porcií na štyri. Zo štyroch na tri. Býva to menej náročné. Najmä ľudia čo radi maškrtia a veľa jedia sa takto asi ľahšie prepnú.

Osvedčilo sa jesť ráno, naobed a večer hlavné jedlo a na desiatu, olovrant a druhú večeru niečo menšie. Nepodceňujte, prosím, tento rozpis, pre úspešné chudnutie je naozaj kľúčovým. Nevymyslel som si ho ja, je to osvedčený spôsob, pri ktorom sa proste naozaj chudne. Funguje to. Nesnažte sa hľadať iné, či lepšie riešenie. Nenájdete ho.

Medzi ľuďmi je rozšírený nezmyselný mýtus, že jesť po 17:00 sa nemá. To nie je dobrý nápad.

Nejesť po 17:00 hodine sa mnohým osvedčilo. Viete prečo? Pretože potom nejedia celý večer pred televízorom. Pokojne si dajte NORMÁLNU večeru aj o 20:00 - ak idete spať po 23. hodine. Výsledok bude rovnaký, len hladu menej. 

Jedzte tak, aby ste boli stále príjemne najedení. Viem, lepšie by bolo potiahnuť radšej pár hodín hladu a ísť spať nalačno. Ale ak chudnete a takýto stav nezvládnete, tak radšej zmiernite režim, než by ste to nevydržali a obžrali sa na prasknutie.

Druhá večera

Jasné - ak máte zjesť 3 alebo s olovrantom a večerou 5 jedál, druhá večera sa do tohto rozpisu akosi nezmestí. Matematici sú neústupčiví a kým sa nedohodne nejaká nová názorová matematika 💬, alternatívna matematika, alebo občianska matematika 🏛️, musíme sa držať tej súčasnej. No niektorí ľudia sú nedisciplinovaní. Kým sa im podarí skrotiť svoje túžby:

  • je lepšie dať si cieľavedome druhú ľahkú večeru,
  • než celý večer rabovať oriešky, lupienky a keksíky.
Ak si večer dáte jogurt s jablkom, určite je to lepšie, než zjesť za večer 250 gramov arašídov.

by mala byť zaradená zhruba dve až tri hodiny pred spánkom. Ak chodíte spať na jedenástu, je v poriadku, ak si ešte o deviatej večer dáte niečo naozaj malé pod zub.

Avšak - ak nemusíte, nič sbytočne večer nejedzte.

Je lepšie ísť spať takmer nalačno. Nedokážete to? Veľmi pomaly si na to navyknite. 

Aj ja som bol taký, že najlepšie sa mi šlo spať, ak som predtým zjedol trocha klobásky. Alebo nejakú sladkosť. Jednoducho po polnoci a v prípade zobudenia aj v noci.

Tento zvyk sa odstraňuje veľmi ťažko. Je totiž príjemné nadžgať sa a človek sa toho nerád vzdá. Preto si postupne uberajte z porcií. Ak musíte, jedzte druhé jedlo. Ale stále menšie. Prejde pár týždňov a zistíte, že vám pred spaním už stačí len maličkosť. Neskôr začnete vynechávať aj tú. Potom si uvedomte, že sa stávate normálni. Že sa navečeriate niekedy možno o 19:00 a potom už nič nejete, nechýba vám to.

No a o rok budete v stave, že keby ste pred spaním boli najedení, nepáčilo by sa vám to...

Práve to, aby večera bola ďalej od spánku a pred spaním prázdne brucho je dôležité:

  • pomáha to pri chudnutí
  • pomáha to pri čistení tráviaceho traktu.

Takže oplatí sa tým smerom budovať svoje návyky.

Pozor na reštiky!

Vyhýbajte sa situáciám, kedy vás okolnosti tlačia jesť nezmyselne veľké porcie - neraz nezdravých - jedál. Na návštevách a v reštauráciách to je dnes bežné. Nepodľahnite tomu tlaku. Nie sto povinní jesť, nie ste mobilný kontajner na potraviny. (Teda... Predpokladám, že ním byť nechcete.)

Všetky akcie, kde sa jedáva nutkavo a veľa je najlepšie vynechať. Ak tam ísť musíte, vtedy zapojte svoju najpevnejšiu vôľu akú len máte.

Svadby, promócie, zabíjačky, narodeniny a iné zámienky na hostinu - chápem, že je to lákavé. Ale počítajte. Ak vo vašej blízkej rodine a medzi kamarátmi máte 20 ľudí, tak to je 40 osláv narodení a menín do roka. Každý týždeň v priemere jedna. Tak sa chudnutiu nedarí. Nepodľahnite tlaku výnimočnosti chvíle. Veď to je každú chvíľu. 

Už som to vyratúval inde, takže len bleskovo. Vydatá žena má manžela, poruke 4 kusy rodičov, možno 2 deti. Okolo sa točia zo štyria súrodenci (jej aj jej manžela) pár súrodencov rodičov. Väčšina súrodencov má manžeského partnera. Pár detí z blízkej rodiny. To sme na dvadsiatke najbližšch. K tomu pár sviatkov typu vianoce, silvester, veľká noc, hody... Jednoducho zráta sa to.

Ak je nejaká oslava alebo sviatok každý týždeň. Ako chcete dosiahnuť, aby to bolo niečím výnimočné? Väčšími porciami? Väčším počtom chodov? Viac omastenými a osladenými jedlami?

Žranice sa stali bežnou súčasťou nášho života. Rovnako ako obezita. No a to nie dobré.

Tajomstvo chudnutia sa skrýva vo vašej chladničke!

©  Web chudnutie-ako.sk píše Miro Veselý od 27. 07. 2004.