BMI kalkulačka
Kalorické tabuľky

Okamžitá šošovica

Poznáte to asi mnohí - času je málo a zrazu treba jesť. Čo si dať, aby to bolo aspoň trocha zdravé, sýte a pritom aby človek nepribral? Plus - aby po obede nebol stravník ospalý, ako po parených buchtách? Mám riešenie podobne jednoduché, ako sú tie nezdravé a presolené polievky Vifon. Ale tento recepis je sýtejší a zdravší.

Neviem, či mám lenivosť na varenie vrodenú geneticky, alebo je to nejaké infekčné ochorenie (epidemicky veľa ľudí tým trpí), ktroé sa šíri zo zemiakových lupienkov. Faktom ale je, že sa mi variť veru nechce. A sú aj dni, kedy sa nedá prerušiť prácu a ísť sa postaviť do kuchynky čo i len na pár minút. V takých dňoch môžete použiť môj obľúbený recept. Je brutálne jednoduchý. Ale poznáme tučných, ani toto im nebude dosť easy a výhovoriek nájdu viac, ako spravíte koliesok z maďarskej salámy.

Pri tomto recepte je potrebné jediné - myslieť logicky. To znamená, že už ráno, keď cupkáte do práce, môžete si odvodiť, že okolo obeda udrie hlad. Preto si kúpite zopár kúskov zeleniny a jednu šošovicu. Ak nemáte, kúpte si aj ľanový olej, dostať ho v predajniach s racionálnou výživou, aj vo väčších obchodoch na potraviny. Nič iné nepotrebujete. Fakt.

Šošovicu je dobré pred varením prebrať, bývajú v nej skalky. Na skalke si môžete zlomiť zub, takže radšej ich krotko povyberajte, je to práca na pár sekúnd.

Zabudnite na všetko, čo o varení šošovice viete od starej mamy. Ak sa vám zabudnúť nepodarí, tak radu o namáčaní šošovice s prehľadom ignorujte. A všetky ďalšie rady súvisiace so smotanou alebo maslom.

Šošovica sa dobre uvarí aj bez namáčania. Ak ide o rýchlosť, je to riešenie. Pokiaľ by ste ju namáčali, tak vodu v ktorej sa to namáčalo vylejte.

Varenie

Postup je žalostne jednoduchý:

  1. V ľubovoľnom hrnci (hrnčeku) dajte zovrieť vodu. Môžete pridať trochu rasce, feniklu a bobkový list.
  2. Do nej nasypte poctivú hrsť šošovice. (Ideálne tej čo má menšie šošovičky, alebo je drvená. Väčšie zrnká radšej pár minút povarte.)
  3. Počkajte, kým voda znova zovrie.
  4. Teraz môžete vypnúť plyn, alebo elektriku.
  5. Odstúpte.

Posledným bodom vás nechcem pasovať do funkcie bývalých ministrov. Proste odíďte z kuchyne na pol hodinku. Ak varíte v malom hrnčeku, asi bude potrebné šošovicu nechať vrieť zo dve - tri minútky. Vo väčšom hrnci sa teplo udrží dlhšie. Nakoniec ju sceďte, vodu z nej nepotrebujete. (Gazdiné ju môžu využiť na polievku.)

Potom, ako vychladne, šošovica je uvarená. Podľa vašej ľubochuti ju môžete podávať studenú, alebo si ju ešte zohrejte. Mne najviac chutí v izbovej teplote. Teraz už stačí niekde získať kus starej koľajnice, zatrieskať na ňu a polopríčetne ziapať:

Obéééd!

Aj obedovanie má svoju záväznú postupnosť, ktorú treba dodržať.

  1. Najprv zjedzte zeleninu. Trebárs 3 - 4 paradajky. Alebo jeden kaleráb. Alebo hlavu šalátu. Alebo niečo iné, čo máte, asi tak 300 - 400 gramov. Pokojne môžete miešať, trebárs trocha rajčín, pol kalerábu, trocha kapusty, nejaká mrkva...
  2. Potom si dajte jeden menší glg ľanového oleja. (Asi tak za veľkú a hlbokú polievkovú lyžicu.) Ak vám to nechutí, môžete olej dať do taniera so šošovicou.
  3. Potom zjedzte šošovicu. Stačí asi toľko, čo by ste nabrali do jednej hrsti, objemovo tak asi do jeden a pol deci. Jedzte nenáhlivo, dôkladne požujte.
  4. Potom vypite asi 3 deci čistej vody. Nie bublinkovatej, ani sladkej malinovky.
  5. Hotovo, ste obžratí.

Zaručujem vám, že po takomto relatívne malom jedle budete úplne na doraz nasýtení. Až tak, že ani pohľad na krémeš vás nedonúti, aby ste ešte niečo do seba tlačili. Pocit príjemnej a hlavne úplnej sýtosti potrvá veľmi dlho, minimálne 2 hodiny, možno viac. Pritom toto jedlo nemá vysoký glykemický index, takže môžete ďalej čulo pracovať (alebo sa zabávať) bez toho, aby ste po obede museli z posledných síl do seba naliať obligátnu kávu, aby ste nezaspali.

K ľanovému oleju: kto ho nepoznáte, je to dosť chuťou niekedy aj menej atraktívy olej, preto je asi najlepšie vyžblnkať ho do seba naraz a čo najrýchlejšie, nech to máte čím skôr za sebou. Ľanový olej obsahuje veľa omega - 3 mastných kyselín, čo je niečo, čo v organizme potrebujeme viac, než oškvarky. Ak je čerstvý a neskazený, má chuť trocha po rybacine. Uchovávajte ho v chlade a v tme, inak sa rýchlo skazí. V monulosti to bývalo s kazivosťou zlé, v súčasnosti to už je lepšie. Aj tak kupujte len malú fľaštičku a dlho ju neskladujte.

K soli: Áno, dobre vidíte, ak v recepte nevidíte soľ. Načo do seba pumpovať sodík? Ak to považujete za nevyhnutné, prisoľte si, ale zdravšie je bežať bez soli. Posoľte si radšej niečo iné, čo sa naozaj nedá jesť s chuťou bez soli.

Rasca/fenikel/bobkolist: Niektoré gazdiné ku vareniu šošovice odporúčajú frknúť aj zopár semienok rasce, vraj to zlepší trávenie, alebo zmenší flatulenciu či čo. Neviem, ja na to vždy zabudnem.

A takto to vyzerá, na obrázku je asi tak jedna porcia. Akurát ten olej by nebolo dobrým nápadom vychlípať celý... :-) Inak super recept, nie? Minimum riadov, žiadne varenie a dá sa to jesť. Okoštujte, budete spokojní.

Mimochodom. Pre lenivcov absolútneho typu je dostať aj konzervy s varenou šošovicou. Takže ak niekto nevydrží, môže si dať aj z konzervy, ale ekologický rozmer je obludný. Navyše tak zjete oveľa viac soli a niektoré konzervy sú chuťovo o ničom. Šošovica sa varí tak ľahko, že by som konzervu radšej neodporúčal. U cíceru, alebo fazule sa to niekedy dá akceptovať.

Tajomstvo chudnutia sa skrýva vo vašej chladničke!

©  Web chudnutie-ako.sk píše Miro Veselý od 27. 07. 2004.