Recept na chutné raňajky. No... chutné. Nie každému chutí takáto strava, ale každopádne to aspoň skúste. V ľanových semienkach totiž je nečakane veľa živín a to prevažne veľmi prospešných pre zdravie. Skôr, než sa pustíme do receptu, povedzme si pár slov o ľanových semenách.
Po internete totiž koluje neuveriteľne veľa nezmyslov a hlúpostí. Niekto napíše blud a mnoho stránok to potom odpíše. Jeden z takých bludov je, že ľanové semená s tvarohom (prípadne ľanový olej) sú liekom na rakovinu. Samozrejme, že také články sú lákavé a každý ich zdieľa. Len s tým dovetkom, že je to tvrdenie, ktoré sa akosi nedarí potvrdiť. Tiež sa "po internete" píšu rôzne nezmysly, že ľanové semienka po zomletí už za pár minút zoxidujú a stávajú sa nebezpečnými. To je tiež nezmysel - najlepšie vyznie v článku, kde autor pár riadov pred tým tvrdí, že ľanové semená sú plné antioxidantov. To je, náhodou, pravda a tie antioxidanty práve umožnia aj pomletým semienkam vydržať v chladničke aj niekoľko dní. Tak isto ak si kúpite v obchode už pomleté semienka, žiaden strach. Tie sú balené napríklad v dusíkovej atmosfére, takže sa neskazia.
Ľanové semená sú vynikajúce preto, že obsahujú rôzne druhy vlákniny. Zároveň majú výborné zloženie mastných kyselín, takže obsahujú veľa prospešných tukov, napríklad aj známe omega 3 mastné kyseliny. Okrem toho obsahujú minerály a vitamíny.
Jogurt je ako kyslomliečny výrobok obľúbená potravina. Neodporúčam ho používať nejak pravidelne, stačí len občas. Ak sa dá, mliečne výrobky je lepšie skôr obmedzovať. Tak poďme variť.
Na makovom alebo inom mlynčeku pomeľte ľanové semená. Zhruba 30 gramov. Pomleté nemusia byť nijak dokonale - stačí, aby boli trochu podrvené.
Stačí na chvíľu tým zabzučať a máte pokoj. Samozrejme, kvôli čisteniu bude asi výhodnejšie používať mlynček na ľanové semená špeciálne len na tento účel. Nech sa nemiešajú chute s kávou. Ľanové semená totiž sú mastnejšie, a tak v mlynčeku zostane niekedy trocha nalepeného. Komu sa to chce čistiť?
Otvorte nízkotučný jogurt, bez cukru, bez ovocia, biely. Jogurty okolo 3% tuku sú tak akurát. Tie s 0% bývajú už trocha diskutovateľné - čo vlastne obsahujú. Ak to nie je kelímok plný želatíny, môžete kúpiť aj nula percentný jogurt. No zas ak máte zjesť 60 gramov jogurtu tak tie 2 gramy menej vhodného tuku nie sú až tak dramatický problém. Určite však nekúpte klasický jogurt, či dokonca smotanový - to už je tuková bomba, ktorá by vám príliš nedovolila pridávať mastnejšie ľanové semená.
Zmiešajte, spásajte. Aby to nebolo úplne bez chuti, môžete to celé osladiť asi polovicou lyžičky stévie, čo je prírodné sladidlo, ktoré neobsahuje energiu. Dá sa prisypnúť trocha škorice, alebo karob (svätojánsky chlieb). Alebo kakaový prášok.
Myslím, že sa ľahko dohodneme, že chuť tohto pokrmu nepatrí medzi tie najlepšie delikatesy - aspoň mne nijak zvlášť nechutí. Ale to sa aj hodí - takáto dávka vám totiž musí stačiť. Keby to bolo príliš chutné, človek by chcel oveľa viac.
Energeticky tak získate zhruba niečo cez 1000 kJ, čo je na raňajky tak akurát v prípade že ste kvetná víla. Takýto recept sa hodí, ak máte mimoriadne malý pohyb (čo nie je veľmi vhodné, ale niekedy to tak proste vyjde).
Tým sa energeticky dostanete niekam za 1500 kJ na porciu a to bude úplne ideálne pre väčšinu bežne zamestnaných ľudí, ktorí chcú chudnúť.
Sacharidov sa neobávajte! V rozumnom dávkovaní vám dodajú energiu a tú potrebujete.
Sacharidom sa vyhýbajú iba neinformované dietárky, ktoré chcú rýchlo schudnúť pár kíl a potom ich zas rýchlo pribrať.
© Web chudnutie-ako.sk píše Miro Veselý od 27. 07. 2004.