Zelenina nemusí vždy byť len surová. Jeden zo spôsobov prípravy môže byť aj grilovanie. V domácom sporáku stačí aj rúra s "grilom" a výsledok vás môže veľmi milo prekvapiť. Nemusíte nič vedieť. Ak máte rúru na stupne, nastavte ju niekde okolo 200 stupňov. Podľa toho čo budete grilovať. Trebárs kaleráb, tekvica, alebo zemiaky potrebujú dlhší čas. Tam dajte rúru rúriť pomalšie. Paprike, či paradajkám netreba veľmi kúriť nad hlavičkami a tam sa dá pustiť vyššia teplota a skončíte to za pár málo minút.
Ja to robím často tak, že mám dve poschodia. Na nižšom poschodí je menej tepla, tam sa robia tvrdšie zeleniny. Po skončení grilovania prvej vrstvy to vymením. Ale poďme na ukážky.
Na papier na pečenie naukladajte zeleninu. Netreba ani veľmi olejovať. No ak máte poruke olej v spreji tak jemne pofŕkať zeleninu môžete. Bude chutnejšia a rýchlejšie chytí trocha farby. Olej však dajte lakomo a len raz. Najmä cuketa totiž ochotne vypije toľko, koľko nalejete.
Posypte bylinkami ako je oregáno, tymián, alebo čierne korenie. Postriekajte sprejom s olivovým olejom. Je to pravidelnejšie, ako pokvapkať. Podlievať olejom netreba, ani "mastiť" papier na pečenie.
Po 10 až 20 minútach ste ugrilovaní a môžete podávať ešte horúce jedlo.
Tu sa fantázii medze nekladú. Cukina, baklažán, patizón, kaleráb, tekvica, cesnak, cibuľa, paprika... Každý druh zeleniny má po grilovaní trocha inú chuť, než za surova, alebo po udusení.
Tu a tam sa podarí trocha viac pripáliť. Je to škoda, ale urobí to s jedlom menšie škody, ako keby ste grilovali mäso.
Už pred grilovačkou z toho ide chuť. Krásne farby priam zvádzajú, aby sme koštovali. A prípadne aj prikladali iné druhy zeleniny. Vlastne asi najlepšie čo môžete spraviť je ak si ugrilujete čo najviac druhov zeleniny a z každého druhu si potom na tanier dáte len trošku.
Je zdravá a obsahuje veľa užitočných látok. Po tepelnej úprave je prakticky bez charakteristického zápachu a tiež ani neštípe. Zo dve veľké cibule patria na každý tanier.
Viem, tu a tam sa nájde niekto, komu cibuľa nechutí. To sa nedá nič robiť. Rovnako vhodné je nešetriť ani cesnakom. Je chutný a vhodný.
Paradajky na grile sú tiež vynikajúcim nápadom. Majú celkom inú chuť, než surové. Pripomínajú dosť paradajkový pretlak. Pritom nás bude zaujímať to, že po tepelnom spracovaní sa z paradajok do tela dostane viac látok, ktoré sú známe svojim protirakovinovým účinkom. Aj preto sa napríklad paradajkový pretlak tak hodí používať vždy, keď je príležitosť.
Veľmi dobrá je aj tekvica Hokaido. Tú môžete dokonca považovať za svojho spojenca nielen pri chudnutí. Betakarotén a množstvo fytochemikálií robia z tejto lahôdky nielen vitamínovú bombu, ale aj ochrancu zdravia.
Podobne výborným doplnkom by boli aj sladké zemiaky. Tiež obsahuje mnoho betakaroténu. Áno, je sladší a tak pri chudnutí ho nemôžete jesť celkom bez kontroly. Ale rozhodne sa ich netreba báť.
Tip: ak ste už sladké zemiaky skúsili a nechutili vám, dajte im ešte aspoň jednu šancu. Tu a tam sa mi podarí naraziť na sortu, ktorá je chuťovo dosť málo zaujímavá. Inokedy sú naozaj sladké a chutné. No a už som narazil aj na sortu, ktorá chutila skoro ako gaštanové pyré. Jednoducho grilované sladké zemiaky mávajú vždy tak trocha inú chuť.
Občas sa však ozvú ľudia, ktorí upozorňujú, že varením a teplom sa ničia vitamíny a iné živiny. Áno, je to pravda. Niektoré vitamíny sa môžu pri tepelnej úprave postupne degradovať a zníži sa ich dostupný obsah. Pri krátkom grilovaní však nejde o nijakú pohromu. Sú však zas iné látky, ktoré sa zo zeleniny po tepelnej úprave lepšie využijú. Napríklad už spomenuté paradajky.
Príkladom tepelných zmien môžu byť bežné zemiaky. Tie sú tiež na grilovanie ako stvorené, aj keď si vyžiadajú dlhší čas prípravy. Zemiaky v surovom stave obsahujú veľa alergénov a mnohým ľuďom by nerobili dobre. Tieto alergény sú však termolabilné. Po tepelnej úprave sú zemiaky bez problémov pripravené na jedenie.
Ak ich chcete grilovať, začnite práve nimi. Buď ich grilujte celé v šupke, alebo nakrájané na štvrtinky - tiež v šupke. Začnite ich grilovať prvé, potrebujú trocha viac času.
Tu som, napríklad, korenie (tymián, oregáno, trocha korenia) rozdrvil v trecej miske, takže ich na výslednom jedle takmer nevidieť. Cítiť ich však lahodne.
Môžete spraviť aj tak, že zakaždým použite iné korenie. Tak budete mať pestrejšie chute. To znamená v praxi:
Potom získate pestrú chuť buď na jednom tanieri, alebo každý deň trocha inú. Mne sa viac páči jednotná chuť pre celé jedlo. Tak aj vidíte na obrázkoch, že som to okorenil pravidelne.
Ak ste vo fáze zhadzovania váhy, grilovanej zeleniny sa báť nemusíte. Pokojne ku nej priložte aj pár kúskov tofu! Získate mimoriadne sýte a hodnoté jedlo. Tofu do veci vnesie viac bielkovín.
Zelenina po tepelnej úprave o niečo ľahšie uvoľní sacharidy. O to lepšie môže poslúžiť ako príloha. Aj pomerne veľká porcia vás ešte stále zásobí len primeranou dávkou. Ak ste denne aj telesne aktívni (stačí prechádzka) tak sa sacharidov naozaj nemusíte báť. Dokonca možno bude vhodné na to myslieť a zaistiť že v porcii bude niečo čo obsahuje sacharidy vo väčšom množstve. Či už zemiaky, alebo trebárs mrkva.
Pri chudnutí je takéto jedlo výhodné aj preto, že vás poriadne zásobí vlákninou. Tá pomáha na viacero spôsobov.
Prihliadnime teraz ešte na dve veci, ale radšej si už teraz zapchajte nos:
Z grilovanej zeleniny sa môže strhnúť dosť veterné počasie. Dujú vetry, dujú - poviete si a budete rozmýšľať, či sa to má volať holubička, alebo priamo hrkút. (Ako keď holub hrkúta...)
Niektoré recepty odporúčajú fenikel, či rascu ako tíšiaci prostriedok. Lekárnik zas otvorí kasu a odporučí vám liek s účinnou látkou simetikón, ktorý umlčí všetky druhy vŕzgania čižmy.
Ak ste doteraz jedávali zeleniny málo a až s chudnutím s tým začínate, dajte tomu čas. Niekedy môže pár týždňov potrvať, kým sa všetko znormalizuje. Ak by však ťažkosti neprestávali a dokonca by ste sledovali hnačku, potom to riešte. Jedzte iba jeden druh zeleniny naraz a zapíšte si to. Ak sa objaví vetrík a iné problémy, môže ísť o nejakú formu precitlivenosti a poraďte sa s lekárom, ako postupovať ďalej.
Často však pomôže, ak nasadíte dobré probiotiká, ktoré sa postarajú o optimalizáciu situácie.
Ak máte vyšší tlak (alebo normálny, ale užívate lieky na srdce) odporúča sa vôbec nesoliť. Pridajte viac byliniek, môže byť aj zmes, ktorá je určená na použitie pri neslanej diéte.
Aj keď soľ podčiarkne chuť grilovanej zeleniny, nie je nutná. Pokiaľ by vám veľmi chýbala, dám vám dva triky.
Pokiaľ máte radi štipľavé, je to ideálne. Štipľavá chuť pomáha maskovať, že potravina je menej slaná.
Mimochodom sójové omáčky a mnohé koreniace zmesi sú to isté ako soľ. Takže neznamená to, že môžete.
Keďže toto jedlo obsahuje málo tuku, budeme ho zámerne dopĺňať. Pri chudnutí chceme tuku jesť málo, ale ak už nejaký máme zjesť, nech je čo najkvalitnejší. Môžu to byť orechy, alebo avokádo, alebo olej.
Aby sa olivový olej zbytočne teplom neničil, použite ho čo najmenej na tepelnú úpravu. Trocha ho ale treba, ako som už bol naznačil. Ak sa vám to zmestí do množstva, tak pred podávaním môžete zeleninu ešte raz jemne pokvapkať olivovým olejom. Aspoň lyžicu na porciu.
Ak plánujete olejovať viac, potom odporúčam jesť grilovanú zeleninu radšej skôr cez deň. Ak potom ešte pôjdete na prechádzku, alebo pracovať, je to v poriadku. Horšie by pri chudnutí fungovalo najesť sa mastného jedla večer a zasadnúť k televízoru.
Ak tam bude tekvica a zjete jej hojne, sacharidy v porcii máte. Podobne to platí pre zemiaky, či mrkvu. Aby to bolo plnohodnotné jedlo, šmyknite k tomu pár rezov tofu. Ak vám nechutí "surové", môžete si tie kúsky ogrilovať spolu so zeleninou a získate lahôdku.
Viem, dá sa aj kuracích pŕs ogrilovať a to by tiež bola fajná mňamka. Avšak ak sa podarí, pokúšajte sa čo najmenej jesť živočíšne jedlá. Prečo? Napríklad preto, že mnoho ľudí s nadváhou má niečo čo sa volá metabolický syndróm. Jedným z prejavov býva aj zvýšená kyselina močová. Neskôr aj bolesti kĺbov. Významné zníženie mäsa, mliečnych produktov práve môže optimalizovať tento zdravotný parameter.
A hlavne:
Normálne je ideálne, aby ste doma jedávali skôr z menších tanierov. Je to známy trik, ako zjesť menej a mať pritom pocit veľkej porcie. No v prípade tohto jedla je lepšie najesť sa poriadne. Toto nie je jaternička ani torta. Pol kilová porcia je v úplnom poriadku. To však platí len v prípade, že zeleninu bežne jedávate. Ak by tak veľkú porciu zjedol človek, ktorý nie je zvyknutý, mohol by mať trávacie ťažkosti.
Príklad ako môže vyzerať tanier s grilovanou zeleninou pred podávaním. Cibuľka, paprika, baklažán, paradajky a dva jednostrukové cesnaky. Kto chce, môže sypnúť niečo parmezánu. (V Rakúsku dostať nízkotučný s vynikajúcou chuťou a to za lahôdkové ceny.)
Príklad, ako by to vyzerať nemuselo - toto je naozaj malá porcia. Vhodná je skôr ako predjedlo pred normálnym jedlom.
Nuž a nejako takto môže vyzerať sýte jedlo. Hokaido, patizón cesnaky a iné už vyššie menované ingrediencie vŕšené na tanier. Ideálne na letné posedenie na balkóne, alebo v záhrade.
A viete čo je najlepšie? Že toto jedlo ani nemusíte vedieť variť a zvyčajne sa vždy skvelo podarí!
© Web chudnutie-ako.sk píše Miro Veselý od 27. 07. 2004.