Tip na jedlo, ktoré sa uvarí takmer samo. Stačí na to ryžový hrniec a pár ingrediencií.
Gazdiná možno ryžový hrniec nepoužije, my lenivci sa spoľahneme na túto technickú vymoženosť. Varí ryžu tak ako má, nikdy nezhorí, nikdy nie je nedovarená, lepkavá, ani tvrdá.
Nuž a áno - pod slovom rizoto sa normálne (medzi šéfkuchármi) rozumie trocha iné jedlo. U nás sa pod pojmom rizoto skrýva čokoľvek s pomiešanou ryžou. A tak si dovolím v tejto nepresnosti veselo pokračovať.
Do ryžového hrnca nasypte asi 50 gramov celozrnnej ryže.
Odážte si ju v pohári raz a to stačí. Získate tak mierku. Na obrázku je 100 gramov ryže, akurát pre dve osoby. Je to aj ukážka, ako to vyzerať nemá, prednostne jedzte celozrnnú ryžu. Na obrázku je biela, jazmínová.
Množstvo ryže bude asi ako trištvrtina šálky kávy.
Pre bielu ryžu je potom jedna šálka vody akurát.
Dajte to na dno ryžového hrnca.
Celé tofu (máva okolo 180 gramov) rozkrájajte na kocky.
Hoďte na ryžu, nemiešajte. Môže trčať.
Do hrnca nasypte vrecko kvalitnej mrazenej zeleniny. (Ak máte, môže byť čerstvá.)
Hrniec zapnite.
Asi o 30 minút je rizoto uvarené.
Po otvorení ho dochuťte.
Veľa tymiánu,
ja ho držím v mrazáku čerstvý, dá viac chuti ako sušený.
Lyžica olivového oleja,
kurkuma, alebo kari korenie. Trocha soli
a malá trocha sójovej omáčky.
Ak nejdete do spoločnosti, cesnak spraví zázraky. Dôkladne pomiešajte a všetko z hrnca môžete zjesť.
Keďže v jedle je zeleniny dosť, nemusíte jesť predjedlo.
Jedna porcia má takmer pol kila (pred varením), ale nemusíte mať žiaden strach to zjesť. Po takomto obede alebo večeri sa dá chudnúť. Zdravý človek čo nechudne si môže dať ešte o kopček viac. Tento recept je podľa knihy Jedálniček na chudnutie.
© Web chudnutie-ako.sk píše Miro Veselý od 27. 07. 2004.