Toto je sladký článok. V ňom zasadíme lepkavý úder medu a sirupom. Tak hneď ideme na to! Informácia o tom, že pri chudnutí je cukor nevhodný už prenikla asi ku každému. Veď každú chvíľu sa to mnohí pokúšajú rôzne obabrať a dúfajú, že existujú nejaké zdravé sladkosti...
Pozor preto aj na marketingové rady výrobcov, ktorí radi obhajujú med, javorový sirup, agávový sirup, melasu a podobné mňamky. Radi tvrdia, že to je zdravšie sladenie, ako cukor. Radi argumentujú, že v ich sladidle sú aj minerálne a stopové prvky. Žiaľ, zvyčajne v tak stopovom množstve, ktoré nemá praktický vplyv.
Na rovinu: málokomu sa to páči. Sladké nám chutí, preto mnohí špekulujú, ako to obabrať.
Ak je tu nejaký jazykovedec, tak áno, slovo špekulujú je jasný čechizmus a správne má byť: tukulujú. Očakávam, že jazykovedný ústav SAV toto slovo zachytí a zanesie do svojich análov.
Preto každý, kto chce zliznúť pri písaní trocha popularity píše o tom, že cukor síce nie, ale hnedý, či trstinový cukor áno. Alebo ešte radšej med. To je predsa senzačná správa - každý sa poteší. Nuž a taká správa sa páči aj nám, čitateľom. Nechceme počúvať zákazy. Chceme počúvať slová nádeje. Nádeje, že sa nám podarí chudnúť a nevzdať sa pritom sladkostí. Žiaľ, všetky sladké zložky potravy sa pri chudnutí prejavia zhruba rovnako: proces chudnutia sa sladením brzdí.
Samotný cukor (med, agávový sirup, melasa a podobné hrozienka) sa v tele rýchlo a ľahko môže zmeniť na obezitu. Čím viac toho prijmete, tým ľahšie.
Samozrejme, ak veľa cvičíte, alebo pracujete manuálne, rýchly cukor je niekedy potrebný. Pre tvrdo pracujúcich, alebo pre vytrvalostných športovcov platia iné pravidlá hry. Pri námahe sa primerané množstvo cukru môže ľahko meniť na prácu. Lenže primerané množstvo neznamená krémeš po trojchodovom obede, ktorý vyvrcholí namáhavým sledovaním štyroch psychopatov v nedeľnej relácii v TV. (Čudné, že dodnes si ľudia takú čvargu púšťajú do obývačky!)
Pri chudnutí neberte celom vážne rady zo športového prostredia. Sú platné pre ľudí s celkom inou fyzickou záťažou. Zvyčajne aj pre ľudí, ktorí netrpia metabolickým syndrómom.
Nadbytočné používanie cukru je spojené s obezitou. (U.S. obesity as delayed effect of excess sugar) Dôvod je jednoduchý.
V článku Ako sa zbaviť chutí na sladké som popísal pár tipov, čo s tým. A v štúdii Sugar consumption, metabolic disease and obesity: The state of the controversy zas nájdete ďalšie podrobnosti o tom, ako môže konzumácia cukru zhoršovať metabolické ochorenia a teda aj obezitu.
Sladká chuť v nás vzbudzuje túžbu zjesť viac, pridať si a častejšie jedávať takéto jedlá. Vzniká tak bludný kruh závislosti. Čím častejšie nás poteší sladkosť, tým menšia potecha, ale tým väčšia túžba po poteche.
Sladkosti majú schopnosť v mozgu stimulovať centrum odmeňovania. Žiaľ, každým jedením si na sladkú chuť zvykáte a o to menej je stimulované centrum odmeňovania. Aby dostalo svoju sladkú "šlehu", musí byť jedlo sladšie, viac, alebo častejšie.
Tip: Pozrite si článok o tom, že obezita javí často podobné znaky ako závislosť.
Sladením teda podporujete viac sladenia, viac jedenia a častejšie jedenie. Nič, čo by sa nám hodilo do rozpočtu. V článku (Break Your Sugar Addiction in 10 Days) sú tipy, ako môžete závislosť od sladkostí rozrušiť už za 10 dní. Jasné, nečakajte rýchle zmeny. Ale ide o to rozrušiť bludný kruh. Nebude to ľahké, ani rýchle.
Tipy, ako to zvládnuť sú v uvedenom texte tieto:
Pozrite si aj článok The sweet danger of sugar a článok A sweet and sticky end.
Nie, nechcem med, či javorový sirup démonizovať. Dáte si na ovsenú kašu jednu čajovú lyžičku? To asi nebude žiadny problém. Ale stačí vám jedna lyžička? Nedáte si dve? Alebo, ak sa nikto nedíva tak tri? Pretože to by už problém bol.
Takže pri chudnutí sa nenechajte zmagoriť výrobcami, ktorí vám budú tvrdiť, že ich med, či trebárs brezový cukor fantasticky naštartujú vaše chudnutie. Nie, nenaštartujú.
Čo pri chudnutí potrebujete je práve disciplína. Ale to dnes veru nie je vôbec atraktívna vec.
© Web chudnutie-ako.sk píše Miro Veselý od 27. 07. 2004.