BMI kalkulačka
Kalorické tabuľky

Ako efektívne používať kávu

Poznáte to z reklamy. Mäkká vôňa sa lynie bytom až do spálne. Podberie vás a prenesie ako na vankúšiku až do kuchyne, aby ste si vypili svoju prvú rannú kávu. Niektorí výrobcovia dokonca tvrdia že káva na chudnutie je dobrý nápad. Dokonca vyrábajú takú, ktorá vraj je na to určená. Samozrejme, týmto naivným predstavám nenaletíme. Káva nemá priamy vplyv na chudnutie v tom zmysle, že by vám umožnila schudnúť len samotným pitím kávy.

Na druhej strane ak si dáte kofeín, budete čulejší, zrýchli to trocha činnosť srdcaa to už môže ovplyvniť váš výdaj energie. Avšak to všetko dosiahnete rovnako dobre aj zeleným čajom. Skôr ešte lepšie. Lenže káva je pomerne špecifická záležitosť od ktorej je mnoho ľudí závislých. A tak určite nebudeme kávu používať ako nástroj na chudnutie. Na druhej strane však môžete využiť kávu na podporu pri športovej aktivite. Najmä ak sa vám príliš nechce ísť cvičiť. Ako na to, aby ste z kofeínu vytiahli maximum?

Pokiaľ sa potrebujete povzbudiť, je dobré, ak využijete znalosti o tom, ako to celé funguje. Aj keď efektnejšie by bolo celý článok vás naťahovať v napätí, nespravím to. Ako prvý bod napíšem, ako máte efektívne použiť kávu a kofeínové nápoje. Potom pridám pár doplnkových informácií, ktoré už však nepotrebujete čítať. Takže tu je návod na efektívne použitie kofeínu.

Postupov, ako vyťažiť z kávy maximum je viacero. Niektoré sa odvolávajú na praktickú skúsenosť. Iné využívajú vedecké informácie ako to celé vlastne v tele funguje. Takže začnime tými vedeckými odporúčaniami:

  1. Kávu by sme nemali piť ihneď po zobudení ráno. Správne je počkať zo dve hodinky a až potom si dať prvú kávu. To, samozrejme, mnoho kávičkárov nepoteší - chcú svoju "šlehu" hneď ráno.
  2. Kávu bu sme si nemali dávať až potom, keď už nevládzeme. Lepšie je trocha si po námahe odpočinúť, alebo krátko zdriemnuť. Až potom si dať kávu. Aj to je odporúčanie založené na fyziológii, ale v pracovnom dni sa vám asi dosť ťažko splní. Ako fotograf som si síce mohol v práci 20 minút zdriemnuť s komentárom že vyvolávam v tmavej komore film. Ale neplatilo sa to - šéf má spravidla tykadlá, ktorými vycíti, kedy má prísť klopkať na dvere a niečo chcieť.

Takže ak sa dohodneme, že sme závisláci, ktorí nevydržia bez kávy 2 hodiny, kým kortizol trocha klesne a nemôžeme si pred pitím kávy trocha zdriemnuť (nie spať celý cyklus) tak máme 2 možnosti.

  1. Zbaviť sa závislosti od kofeínu. To je asi úplne ideálne, čo môžete spraviť. Je to na pár dní mrzutosti a pár týždňov nespokojnosti. Potom už to ide bez problémov.
  2. Akceptovať závislosť a z kávy vytiahnuť to, čo chceme - čulosť. To v praxi znamená spraviť si za deň tak možno 2 šálky kávy a nie viac. Skôr dve silné, než 8 slabých. To už zas je v rozpore s našou závislosťou, pretože správny kávičkár chce kávičkovať často.

Takže na najvyššiu čulosť môžete skúsiť nasledovný postup. Ten však už nie je úplne vedecký, skôr z praxe. Vyberte si z dvoch variant:

Variant 1 - pre tých, čo kávu musia mať ráno a nedajú inak

Najskôr recept pre nás, čo deň bez rannej kávy odmietame prijať ako jednu z možností existujúcich vo vesmíre.

  • Čo najneskôr po raňajkách si dajte svoju prvú kávu. Po raňajkách preto, že nalačno by síce asi účinkovala lepšie, ale zároveň zbytočne dráždi žalúdok. A čo by som považovna za vážnejší dôvod: káva nalačno zvyčajne znamená neraňajky. Káva totiž pekne potlačí hlad a ak neraňajkujete, budete priberať. Takže si kávu dajte pri odchode do práce, alebo lepšie až v práci ako vstupný rituál. Nepite ju však len zo zvyku, alebo preto, že ju niekto ponúka. Ak ste čulí, nemá zmysel sa ešte viac štartovať. Priveľa kávy vás totiž skôr utlmí a zároveň roztrasie.
  • Táto prvá káva by mala byť silná. Musí to byť „rana“, ktorú aj pocítite a nebudete poškuľovať hneď po ďalšej šálke.
  • Hneď, ako ju dopijete, zalejte si v kanvici kvalitný zelený čaj. Ten potom popíjajte počas dňa.
  • V prípade, že ste popoludní malátni, je to na 99% spôsobené nesprávne voleným obedom. Odporúčam zmeniť jedlo a nie zalievať nevhodné jedlo kávou. Ak to je možné, poobede už nepite kávu ani kofeínové nápoje.
  • Ak bez toho nemôžete byť, tak čím skôr popoludní si spravte ešte jednu silnú kávu. To by mala byť vaša druhá a aj posledná káva dňa.
  • Nepoužívajte kávu neskôr popoludní či na noc. Môže brániť v zaspávaní, alebo zníži kvalitu spánku.

Takýto prísun kofeínu vám musí stačiť. A teraz sa pozrime na to, prečo takéto rozloženie síl:

  1. Káva „zaberá“ pomerne rýchlo. Za pol hodinku by ste mali cítiť veľkú časť účinku. Ten však nevydrží dlho. Možno za hodinku až dve vaša „energia“ opadne a už začínate cítiť potrebu spraviť si ďalšiu kávu. Neskôr si povieme, prečo je to zlý nápad.
  2. Preto hneď po káve začnite piť zelený čaj. Kofeín z neho sa uvoľňuje oveľa pomalšie. V čase, kedy účinok kofeínu z kávy začína slabnúť, už začína nastupovať účinok kofeínu zo zeleného čaju. Ten pretrvá celé dopoludnie, pretože ho popíjate pomalšie.

Týmto postupom budete celé predpoludnie čulí bez toho, aby ste pili kávu za kávou.

Pitie viacerých káv za sebou vám zvyčajne nepomôže k čulosti. Skôr vás privedie k útlmu a nespavosti.

Variant 2 - pre tých, čo závislí nie sú

Pokiaľ dopoludnia nemusíte nutne vypiť kávu, je to ideálne.

  • Ani ju piť nezačínajte. Ešte ste normálni, ak po zobudení ste čulí a svieži. Načo to komplikovať kávou?
  • Popoludní si môžete dať jednu šálku kávy, alebo ešte lepšie šálku zeleného čaju. Vôbec to nemusí byť nejaká smrtiaca rana, či sanitková káva, akú pijeme my, závisláci. Ak ste ale po celom dopoludní trocha unavení, aj slabšia káva vám môže pomôcť dotiahnuť deň do konca.

To je všetko.

V každom prípade pod pojmom káva rozumieme kvalitné espresso. Nie "tureckú" či iné druhy káv.

Kofeín z kávy sa vstrebáva už v žalúdku a tenkom čreve, takže v krvi je väčšina už do pol hodiny. Najviac 45 minút po vypití kávy dosiahne maximálny účinok a potom sa pomaly z krvi odbúrava. Malé množstvo zostáva v krvi zhruba ešte asi 10 hodín, kým sa všetko zmetabolizuje v pečeni. Preto niektorí ľudia nezaspia, ak si dajú pár káv - po 10 hodinách od vypitia poslednej stále majú malé množstvo kofeínu v krvi.

Káva a naše zdravie

O káve je toho napísaného veľa. Je prirodzené, že ak veľká časť ľudí kávu pije, budem mať blízko k článkom a informáciám, ktoré ju budú chváliť. Je to súčasť myšlienkovej pasce o ktorej píšem v knihe V bubline internetu. Jednoducho ak sa dá, vidíme to čo chceme vidieť a radi prehliadneme to, čo sa nám nehodí.

O pití kávy sa donedávno predpokladalo, že určite viac škodí, ako by prospievala. V poslednej dobe sa však objavuje dosť správ podľa ktorých to vyzerá až tak nádejne, že si človek začne pozerať v obchodoch kvalitnejšie presostroje. Tak dúfajme, že to nie je myšlienková pasca v akcii, ale seriózne výsledky klinických štúdií. Takže:

  • Pri chudnutí počítajte s tým, že káva nepomôže. Áno, v klinických štúdiách sa dajú nájsť signály, že káva môže trocha stimulovať hnedý tuk a ten zas uľahčuje chudnutie. Ale nesmiete si to predstaviť tak, že vy budete jesť rezne a zapíjať ich kávou a to celé považovať za chudnutie. Ak si pri chudnutí pomocou kávy či kofeínu nakopnete svoju vytrvalosť a odcvičíte rýchlu chôdzu či tréning s chuťou a možno trocha dlhšie, pomôže vám káva schudnúť. Ale len tým, že ste cvičili svižne a ochotne. Ak si ju dáte a pôjdete driemať, tak sa nestane nič.
  • Depresia: U žien môže pitie kávy súvisieť s nižším výskytom depresie.
  • Cukrovkári: zdá sa, že káva by mohla skôr pomáhať, ako škodiť.
  • Rakovina: zdá sa, že káva rakovinu nevyvoláva a dokonca v niektorých štúdiách vychádzali závery, že pitie kávy by mohlo mať ochranný vplyv pred niektorými onkologickými ochoreniami. Pravdepodobne ide o účinok antioxidantov - takže aby bolo jasné, nehovoríme o instantnej káve, ale o kvalitnom prese.
  • Alzheimerova choroba: aj tu sa objavujú náznaky, že by pitie kávy mohlo mať mierne ochranný vplyv pred touto chorobou.
  • Parkonsonova choroba: Pitie kávy pravdepodobne znižuje riziko vzniku tejto choroby.
  • Infarkt: Pitie malého množstva kávy je zrejme bezpečné. Viac káv za deň už riziko infarktu zvyšuje.
  • Mŕtvica: Mierna konzumácia kávy môže prispievať ako ochrana. Naopak u ľudí, ktorí kávu nepijú môže jednorazová dávka predstavovať vyššie riziko vzniku mŕtvice a to krátko po vypití.
  • Pečeň: Zdá sa, že pitie nefiltrovanej kávy môže byť prospešné a môže znižovať riziko zápalových procesov.

To všetko sú síce dobré správy, ale to neznamená, že máte začať piť kávu len preto, že možno má ochranný potenciál.

  1. Ak už kávu pijete, pite jej málo. Pite kvalitnú, pravdepodobne najlepšou voľbou bude espresso.
  2. Ak ešte kávu nepijete, nie je dôvod s tým začínať.

Závislosť je špirála, ktorá pokračuje nad stropom

Závislosť od kofeínu sa vyvíja postupne a človek si to nemusí ani uvedomiť. Kofeín sa nachádza v rôznych nápojoch (čierny, zelený čaj, kola, energetické nápoje...) ale aj v jedlách (čokoláda) a v niektorých liekoch aj voľnopredajných. Napríklad veľa prípravkov určených pri chrípke s paracetamolom obsahuje kofeín. Ten zruší utlmovací účinok paracetamolu, pretože správny pacient s chrípkou má predsa čulo pobehovať po svete a namiesto liečenia sa má hrdinsky šíriť vírusy ďalej, všakhej?

Ak budete navyšovať dávku návykovej látky, rýchlo narazíte na problém zvaný tolerancia.

Tolerancia znamená, že telo si začína na danú látku zvykať a tolerovať aj jej vyššie dávky. Tolerovať znamená, že slabšie dávky už nebudú účinkovať tak, ako prvý raz. Ak prvá dávka spôsobila výrazný účinok, ďalšie dávky majú tento účinok postupne stále menší. No my tú látku predsa pijeme preto, aby účinkovala. Preto zdanlivo logickým ďalším krokom je, že si dáme ďalšiu dávku. Trebárs druhú kávu. Alebo aspoň silnejšiu kávu. Telo sa novej dávke prispôsobí a za nejaký čas ani 2 kávy nemajú ten účinok, ktorý kedysi dávno mala tá prvá. Preto človek postupne prejde na viac a viac káv za deň. To sa volá rast tolerancie. Telo to „vydrží“, ale očakávaný efekt nie je stále dostatočný.

S rastom tolerancie a zvyšovaním dávky sa však začínajú objavovať aj nežiadúce účinky kofeínu. Najznámejšie sú zvýšenie tlaku krvi, rozšírenie tepien, môže sa zvýšiť inzulín, cholesterol a homocysteín.

Ak si dáte niekoľko káv denne, môžu mať rôzne ďalšie látky obsiahnuté v káve na vás aj tlmivý efekt. Srdce vám síce pracuje ako keby ste utekali pred diviakom, ale cítite sa oťapení a unavení. Aj preto pri pití viacerých káv za deň už stúpa aj riziko srdcovocievnych ťažkostí. (4 a viac káv za deň je jednoducho zlý nápad.)

To je práve ten problém s návykovými látkami.

  1. Pôvodná dávka nestačí.
  2. Zvyšovanie dávky od istej hranice už možné nie je, pretože priveľká dávka už začína škodiť, alebo vás zabije.
  3. Bez tej vyššej dávky je však človeku zle a s vyššou dávkou tiež.

Pokiaľ vypijete viac ako dve až tri kávy za deň, dosť pravdepodobne trpíte závislosťou od kofeínu. To nie je dobré. Zbytočne tak totiž bičujete k vyššiemu výkonu, ktorý však nie je možný.

Chcete si overiť, či ste od kofeínu závislí? Veľmi jednoduché: od tejto chvíle najbližší týždeň už nesmiete žiadnu kávu, ani nič s kofeínom. Ako vám to znie? Ak si poviete OK, bez problému, tak závislí nie ste. Samozrejme - treba to aj splniť a týždeň naozaj kávu nepiť. Nie povedať si "to by som zvládol" a sŕkať si pritom z presíčka.

Rana do hlavy každú hodinu? Sám som tak pred časom fungoval. Aby som sa udržal „na nohách“ pil som kávu zhruba každú hodinu namiesto pitného režimu. Aby mi nebolo zle od srdca, boli to pomerne slabé kávy.

Žiaľ, veľa slabých káv nemá ten efekt, ako jedna silná. Uvrhne vás len do väčšej závislosti od kávy. Celý deň sedíte a popíjate kávu, pričom ste tak oťapení, že by ste si najradšej – dali kávu.

A ako sa zbaviť závislosti od kávy? Zajtra si nedajte ráno kávu, čaj, ani iný nápoj s kofeínom. Ak budete mať pocit, že ste neprekonateľne ospalí, je to celkom jasné. Závislosť zúri a besnie. Našťastie tento stav nie je problémový. Pár hodín, možno dva tri dni budete trpiť týmito abstinenčnými príznakmi. Proste si kávu nedajte a vydržte to. Za pár týždňov sa všetko znormalizuje. Stačí týždeň a z najhoršieho ste von. Nehrozia žiadne komplikácie.

Málo + málo nie je veľa, ale môže to byť priveľa

Niektoré látky na naše telo účinkujú až od určitej minimálnej dávky. Aj káva sa správa podobne. Čo však znamená pojem minimálna účinná dávka v prípade kávy? To záleží na tom, ako funguje váš metabolizmus a najmä na tom, či máte na kofeín vytvorený návyk.

  • Ak si niekto, kto nepije kávu dá nečakane jednu šálku, tá ho povzbudí tak, že si to možno aj zapamätá. Ak sa mu to zapáči, možno sa stane kávičkárom.
  • Tá istá šálka kávy môže pre skúseného kávičkára byť celkom slabou žbrndou. Také vypije aj dve a stále nič nepocíti.

Pocitovo teda kofeín môže a nemusí spraviť rozdiel. Niekomu na účinok stačí 60 až 80 miligramov kofeínu a pre závisláka je 300 miligramová tabletka kofeínu len ľahkým základom.

To, že nám stúpne tlak krvi nie je ten hlavný účinok kofeínu, ktorý „funguje“. Dôležité je aj to, že:

Kofeín zabraňuje pocitu útlmu. Povzbudzuje. Žiaľ, povzbudenie z kávy je len pocitom, nie skutočným prísunom energie. Len zamaskuje pocit únavy, ktorým vám telo chce oznámiť: teraz si odpočiň. Rozumnejšie by teda bolo odpočinúť si a nie bičovať sa k maximálnemu výkonu. Určite nie dlhodobo.

Nespavosť naša každonočná

Kofeín teda užívame preto, že po ňom máme príjemný pocit sviežosti a chuti do práce. Ak ale dvíhate dávku kofeínu, narazíme na iný problém. Odbúravanie kofeínu nejaký čas trvá a u každého funguje trocha inak. Kofeín sa z tela odbúrava určitým tempom.

  • Väčšinou platí: Ak si dáte ráno kávu, večer už nebudete mať problém zaspať.
  • U niektorých ľudí však platí: Ak si večer dajú kávu, až ráno im začne „účinkovať“.

Jednoducho matabolizmus každého z nás je iný. Niekto si dá večer 3 kávy a výborne zaspí. Iný si dá 3 kávy ráno a nezaspí ani po polnoci.

Kofeín sa navyše v tele kumuluje. Niekomu sa odbúrava rýchlejšie, inému trocha pomalšie. Ak si dáte niekoľko káv, telo to nestíha odbúrať. Potom možno príde nejaká kola a čaj, možno čokoláda. Večer sa potom pokúšate zaspať a nedarí sa vám to. Len neviete prečo.

Ak trpíte nespavosťou, skúste si spraviť prehľad, koľko kofeínu zhruba za deň pojmete.

Ak veľa, spravte prostý experiment. Znížte príjem kofeínu, alebo ho úplne zrušte. Pokiaľ sa vám nespavosť ako mávnutím čarovného prútika napraví, máte to vyriešené.

  1. Najmä ak ste od kofeínu závislí, asi ho prijímate veľa. Alebo veľmi veľa.
  2. To potom spôsobí, že nemôžete dobre zaspať. Spánok je mizerný.
  3. Výsledkom je ranná nevyspatosť a únava, čo vás priam núti spraviť si ďalšiu a silnejšiu kávu. Alebo vypiť ešte viac káv.
  4. Tým sa uzatvára bludný kruh.

Vitalitu a príval energie dnes sľubuje kde – kto. Väčšinou je blízko takého sloganu nálepka s cenovkou, aby ste si kúpili niečo, čo vám dodá energiu a vitalitu. Asi sa ľahko dohodneme, že tieto pocity sa dajú zaistiť aj zadarmo. Ak ste zdraví.

  • Zaistite si životný štýl, v ktorom je málo stresu a negatívnych podnetov. (Viem, niečo v živote sa ovplyvniť nedá, ale veľa vecí áno. Nestretávajte sa s mrzutými osobami, nesledujte správy a hneď vám bude ľahšie.)
  • Zaistite si riadny spánok v noci. Podľa toho koľko potrebujete, bežne je to okolo 7 až 8 hodín. (Ak žijete v málo stresových podmienkach, spí sa akosi lepšie.)
  • Nechoďte spať po polnoci. Dobrý spánok je, ak zaspávate niekedy po desiatej. Tie somariny v televízii za ponocovanie nestoja. A Fcebookový odpad ešte menej.
  • V práci buďte efektívni a dosahujte výsledky. Spokojnosť v práci prispieva k spokojnosti. Ak robíte v stave flow, je to príjemné a užitočné.
  • Po práci (alebo pred prácou) sa venujte pravidelnému pohybu. 2 až 3× do týždňa silový tréning. Denne aspoň pol hodinka rýchlej chôdze. Ak máte sedavé zamestnanie, striedajte sedenie s pohybom.
  • Jedzte pestrú a zdravú stravu.

Tieto zásady životného štýlu vám dajú značnú dávku energie a vitality. Ak nie, niekde je chyba a bolo by užitočné hľadať, čo sa deje. Často je to zle zvolená práca, nevyriešené konflikty na pracovisku, alebo v rodine. Veľmi často je na vine chybná výživa – zle zvolené jedlo dokáže vyvolať malátnosť, neskôr prívaly zlosti a agresivity. Stačí aj zanedbaný pitný režim a váš výkon pôjde takpovediac dolu vodou.

Prečo je závislosť od kofeínu dnes tak častá

Nechcem tvrdiť, že vodu kážem a kávu pijem. Aj ja pijem dosť veľa kávy, takže poznám asi všetky stavy – aj stav bez kofeínu aj stav, kedy mi bolo nadránom ťažko od srdca pretože tých káv bolo cez deň, večer a v noci proste priveľa a spánok neprichádzal už piatu hodinu. Už len z tej zlosti že sa nedá zaspať by človeka aj porazilo... Po rokoch skúšania som však našiel mieru, ktorá sa osvedčila.

  • Najviac 2 kávy a to len dopoludnia. Nič iné s kofeínom predtým, ani potom. Keby mal byť ráno napríklad energetický nápoj, musí sa škrtnúť jedna káva. Potom to funguje a spánok je tiež v poriadku. Samozrejme, toto je moja dávka a vaša môže vyzerať inak. Môže sa vám meniť aj s vekom. Pred rokmi som kávu mohol asi do tretej hodiny popoludní, neskôr sa ukázalo že bezpečnejšie je tak do dvanástej na obed.
  • Maximálne množstvo kávy, ktorú "smiete" vypiť merajte aj spánkom. Ten musí byť poriadny a taký, že vás posilní. Prehadzovanie sa na posteli v polospánku sa nepočíta. Ak ste ráno nevyspatí, siahnete po káve navyše a ste v začarovanom kruhu. Ak teda zle spíte, zajtra si dajte o kávu menej a to aj v prípade, že vás to z nevyspatosti ku káve láka.
  • Maximálne množstvo kávy merajte aj výkonom. Ak budete k sebe úprimní asi zistíte, že viac káv nad určitú hranicu už nemení váš výkon, pozornosť, alebo čulosť. Dokonca ich možno až zhoršujú.
  • Nasaďte disciplínu a obmedzte pitie kávy na také, ktoré má pre vás priaznivý efekt, ale ešte vás neuvrháva do závislosti. Ideálne by ste mali fungovať tak, že ak si zabudnete dať kávu, nič sa nestane. Nemali by ste byť bez svojej kávy oťapení, alebo malátni. Iste - ak ste po pár hodinách práce unavení, to je normálne, nemusí to značiť závisosť.
  • Neprekračujte odporúčané množstvo kávy za deň. To sú najviac dve kávy. Keď pre nič iné, tak preto, že také množstvo nemáva nepriaznivý zdravotný vplyv.
  • Pokiaľ pijete kávu len občas a ste vo vyššom, než strednom veku, nepite nárazovo nezvyklo väčšie množstvá kofeínu, než na aké ste bezproblémovo navyknutí. Môže to zvýšiť riziko infarktu.
  • Ak môžete, namiesto kávy používajte radšej zelený čaj. Účinkuje síce pomalšie, ale zato dlhšie. Plus má kopu ďalších zdravotných výhod.
Pokiaľ ste vyčerpaní až tak, že potrebujete navýšiť množstvo káv, berte to ako varovanie. OK. Jednorazovo si dajte aj tri kávy, ale riešte hneď príčinu, prečo ste potrebovali navýšiť kofeín. Buď je to vyčerpanie a potom treba odpočívať. Alebo je to zvyšovanie tolerancie kofeínu a to si jednoducho nepovoľte.

Keď ale tá kávička je aj taký malý veľký rituál

Káva patrí v našej spoločnosti k rituálom.

  • Chcete sa s niekým porozprávať? Pozvete ho na kávu.
  • Stretávate sa s klientom v meste? V kaviarni.
  • Je to vhodné a lacné pohostenie vo firme aj v domácnosti.
  • Káva je tak trocha legalizovaná pauza v práci.

Jednoducho, káva sa objednáva aby reč nestála. Ako keby sme predpokladali, že sa všetci potrebujeme najskôr nakopnúť a až potom sa môžeme začať rozprávať. Môže to mať svoju logickú a z praxe odpozorovanú príčinu.

Kofeín trocha zvyšuje našu pozornosť, takže prispeje k lepšiemu sústredeniu sa na tému rozhovoru. Vďaka kávičke budeme pohotovejší a sústredenejší. Podotýkam že hovorím o jednej kávičke a nie o šiestej kávičke. Ak máte prácu pri ktorej máte obchodné rokovania s klientmi, často to znamená, že vypijete aj viacero káv za deň. Je dobré zvážiť, či takýto životný štýl je práve to, čo je pre vaše zdravie tým najlepším. 21. storočie prichádza so stresom a sedavým zamestnaním pomaly aj pre manuálne pracujúcich – veď veľká časť manuálnej činnosti je dnes vykonávaná strojmi. V práci teda zdravie nenájdeme a po práci sme príliš vyčerpaní, čo je skvelá výhovorka, prečo necvičiť. Káva potom môže predstavovať nádej na vzpruhu, ktorá nás „postaví na nohy“.

Káva obsahuje kofeín a ten je návykový. Všetci, ktorí kávu musia mať budú úporne hľadať všetky možné formy propagácie kávy, budú zvýrazňovať jej priaznivé účinky a bagatelizovať prípadné problémy. Aj kofeín má svojich propagátorov a obhajcov. Tí budú tvrdiť, že káva chráni pred infarktom a rakovinou, že obsahuje antioxidanty, že pomáha... Vždy je dobré overiť si fakty a súvislosti.

  • Zdá sa, že káva v menšom množstve nie je škodlivá. Aspoň nie tak, aby sme to mali dramatizovať.
  • Takisto ale v tomto menšom množstve nie je ani nejako významne zdravotne prospešná. Nie tak, aby bol dôvod s ňou začínať.

Ak teda nemáte problém s pitím kávy, môžete byť spokojní s priebehom udalostí. A ak si chcete troška zvýšiť pozornosť, kopnite do seba zelený čaj. Nie ten z vrecúška, ktovie kde pozametaný. Kvalitný, kúpený v dobrej predajni. Čo poviete na takýto záver článku o káve?

Ďalšie informácie

Niekoľko štúdií

Coffee and sweetened beverage consumption and the risk of type 2 diabetes mellitus: the atherosclerosis risk in communities study.

A meta-analysis of coffee drinking, cigarette smoking, and the risk of Parkinson's disease.

Coffee consumption and total mortality: a meta-analysis of twenty prospective cohort studies.

Coffee may protect against gallstones

Tajomstvo chudnutia sa skrýva vo vašej chladničke!

©  Web chudnutie-ako.sk píše Miro Veselý od 27. 07. 2004.