Keď som mal 40 kíl nadváhu, opľul by som každého, kto by predo mnou slovo zelenina čo i len vyslovil. Taký hnus! Kto by už jedol nejakú trávu? Nie som predsa zajac. To si radšej dám poriadny kus mŕtveho prasaťa. Dnes sa už na veci dívam inak. Na zeleninu sa dá pekne zvyknúť a v tomto článku vám na to dám zopár tipov.
Ak budete ku každému jedlu jesť zeleninu, postačí vám z neho oveľa menšia porcia a po jedle budete mať veľmi dlho pocit úplného nasýtenia. Stačí pred jedlom trocha mrkvy, šalátu, či kaleráb a ste za vodou. Porcia, ktorá by vám pred časom nestála ani za okoštovanie, vám teraz bude na dlho stačiť. Nič viac písať netreba – skúste si to. K malej porcii obeda jeden kaleráb a v čase olovrantu stále nebudete hladní!
Naše telo je prispôsobivé. Vie si navyknúť na podnety.
Tým, že sa vieme prispôsobiť, môžeme prežiť aj v značne nepriateľských podmienkach. No v prípade stravovania máme vážny problém.
Cieľom každého výrobcu je naladiť chuť tak, aby podľa možnosti každého ohromila. Aby po nej ľudia túžili. Aby kupovali viac a viac toho výrobku. V tomto boji sa predháňajú najlepší z najlepších. Ostatní neprežijú.
Ak ste teda zvyknutí kupovať výrobky vyrobené v továrňach, veľmi často sú to rafinované chute a vône. Niektorí predajcovia zapájajú aj emócie a v reštauráciách nájdete aj zábavu - hlavne pre deti. Tie vám potom pripomenú, že tam treba znova ísť - keby ste nebodaj zabudli...
Ako sa dosahuje výrazný chuťový zážitok? To je zvyčajne najviac strážené tajomstvo príchutí a esencií. No dve zložky sú prítomné so železnou pravidelnosťou: soľ a cukor. Tak sa dá dosiahnuť vrcholná a intenzívna chuť.
My si časom na presolené a presladené jedlá zvykneme ako na určitú "normu". Sú ľudia, ktorí si polievku automaticky posolia. Bez toho, aby ju okoštovali. Tí sú jasní - ich chuťové poháriky sú navyknuté na maximálnu chuť. Práve títo ľudia potom nebudú cítiť jemné chute. Sú chuťovo "ohlušení".
Samozrejme, nikto z nich to nepripustí. Aj ja som bol v tom stave. Vedel som, čo je dobré. No nevedel som, že príliš intenzívna chuť je vlastne nečakane fádna. Len som nevedel, že to neviem.
Kto je zvyknutý chodiť jedávať do fastfoodu a iných zariadení, ten má podobný problém.
Zbaviť sa tohto stavu je možné najrýchlejšie pomocou tvrdého pôstu. Tým nemyslím nejakú hladovku, alebo náboženský význam tohto slova. Jednoducho si dajte asi na mesiac zákaz chutí.
Taká diéta je prvé dni brutálna. Nebude vám chutiť. Ak to však vydržíte, začne sa s vašimi zmyslami diať to isté, ako keď z jasného slnečného dňa vstúpite do neosvetlenej pivnice. Najskôr tam je tma. Potom začínate rozpoznávať nejaké obrysy. Neskôr to je stále lepšie. Po pol hodinke už odrazu budete vidieť aj veľa detailov a možno farby. Podobný proces prebehne aj pri takomto režime v strave.
Zhruba za mesiac zistíte, že ste si na takmer ne-chutné jedlá začali zvykať. Zrazu zistíte, že sa tešíte na tofu (lebo je slané) a že sa tešíte na tú zvláštnu chuť ľanových semien s jogurtom a ovsenými vločkami. Predtým by ste to možno vypľuli ako odporné. Teraz to už ide.
Vďaka tomu, že asi mesiac máte ísť bez soli a sladenia, študujte. Hľadajte v receptoch rôzne triky, ako sa pomocou byliniek a trebárs čili papričiek dá nahradiť soľ. Nie, nedá sa nahradiť úplne. Ale dá sa to zjesť a dá sa na to zvyknúť.
V tomto čase si asi začnete uvedomovať, že cítite veľa chutí a vôní, ktoré ste predtým nevnímali. On totiž glutamát sodný je síce výrazný a chutný, ale zároveň aj veľmi rovnako chutný. Prekryje pôvodnú chuť surovín.
Neskôr, trebárs po mesiaci, si môžete dovoliť zas jemne soliť. Ak chcete osladiť, použite stéviu.
Pamätám sa, že pred tým, než som schudol by som zeleninu nejedol. Napríklad paradajky. Divná, nezaujímavá chuť. Ak vôbec, bol by som ich musel nakrájať. Posoliť. Dodať cibuľku. Cukor. Ocot. Korenie. Potom by som už trocha cítil chuť.
Dnes mi stačí jesť priamo paradajky a s chuťou nemám žiaden problém. Ak to má byť mimoriadne, pokvapkám ich tekvicovým olejom a balzamikovým krémom. Posypem sušeným cesnakom Kotányi (iný nie je tak dobrý) alebo sa dá použiť živý cesnak, len sa to ťažšie dávkuje na pravidelné rozloženie. Lahôdka je na svete.
Ak sa plánujete pustiť do tohto režimu, mám pre vás dve správy.
Preberme si to preto radšej podrobnejšie. Zatiaľ čo cukor riadi naše priberanie a šarapatí najmä s inzulínom, sodík je tiež páchateľom škôd. Veľa soli zásadne zvyšuje krvný tlak. Mnoho mužov sa stravuje hore uvedeným nezdravým spôsobom a zároveň sú na silných liekoch na tlak.
Prechod na diétu bez soli vám v priebehu niekoľkých dní zrazí krvný tlak! Ak predtým ste mali napríklad aj pri liečbe hypertenziu 170 / 110 tak po troch dňoch bez soli môžete byť na číslach 130 / 85 čo je v podstate normálny tlak. Toto som pred pár týždňami videl na vlastné oči u jedného staršieho známeho. S lekárom musel v ďalších dňoch meniť dávkovanie liekov, pretože mal závraty. Bez soli spolu so silnými liekmi na tlak sa dostával na príliš nízke čísla.
Toto je len jediný príklad z praxe, ale upozorňuje na to, že stravou je možné dramaticky ovplyvňovať svoj zdravotný stav. Podľa mňa je lepšie vzdať sa slanej chuti. Radšej to, ako mať podchvíľou nitroglycerín pod jazykom a strach, či už nezačína infarkt.
Neskôr môžete do stravy soľ opatrne pridávať a nájdete si také množstvo, ktoré je pre vás vhodné.
Ale vráťme sa zo sveta chutí nazad k zelenine. Jedzte ju pred každým jedlom.
Častou námietkou začiatočníkov je práve to, že im zelenina veľmi nechutí. Celý článok som teda venoval námetom, ako môžete zaostriť svoje chute. Teraz, keď už aj kaleráb, či brokolica majú pre vás príjemnú chuť, využite to.
Pred každým jedlom si môžete dať kaleráb, alebo niečo iné objemovo podobne veľké. To vám naplní žalúdok. Potom si dáte ďalšie jedlo.
Tu je staršie video, kde o tom hovorím. Tento trik je overený a funguje. Oproti klasickej chirurgickej bandáži žalúdka (a iným podobným chirurgickým zákrokom) má niekoľko výhod.
Pred operáciou totiž musíte začať jesť inak a po operácii najmenej mesiac počítajte s minimálnym množstvom kašovitej stravy. Povedzme si to na rovinu: ak dokážete po operácii vydržať tak šialenú diétu, tak azda dokážete aj bez operácie nesoliť. Ak nie, potom je čas dať si krájať brucho.
Ale vedeli ste o tom, že mnoho ľudí priberie aj po takejto operácii? Nevhodná strava totiž spôsobí priberanie aj v malom množstve. Odrezať kus žalúdka je nezmysel. Zapracujte na disciplíne.
Aj bez chirurga môžete schudnúť, ak dodržíte tých niekoľko málo zásad, ktoré treba poznať. Stačí sa správať trocha dospelo. Aby človek mal pocit sýtosti, plnosti brucha, musí príslušné centrum mozgu dostať "tie správne" signály.
Výskum ešte nemá celkom jasné, čo všetko sa na pocite nasýtenia podieľa, no niektoré faktory sú už známe.
Ak si však dáte niečo mimoriadne chutné, spravidla to býva aj energeticky veľmi koncentrované.
Napríklad taký vyprážaný bravčový rezeň, alebo krémeš. To sú pokrmy, ktorých stačí zjesť len pár gramov a máte v sebe prídel energie na štvrť dňa. Ale to je veľmi málo materiálu. Pár sekúnd žuvania, brucho je stále prázdne. Čo s tým? Márne vám je vedomie, že energeticky ste už celkom vybavení. Ostala chuť niečo zjesť. A poriadna!
Ukázalo sa, že oveľa efektívnejšie je jesť potraviny s veľmi malou energetickou hodnotou. Napríklad kaleráb, či paradajky. Tých môžete zjesť veľmi veľa, takmer doslova "až na prasknutie" a stále nehrozí, že by ste pribrali.
Samozrejme, obed zložený z niekoľkých paradajok a kalerábov by vás síce zasýtil, ale neuspokojil, pretože chýbajú bielkoviny a aj trocha tukov. No a aj trocha tej "radosti".
Ukázalo sa, že optimálnym postupom je najesť sa najskôr "nevinnej" zeleniny. Potom si dajte krátku pauzu a po nej si užite malú porciu normálneho jedla.
Verte, budete spokojní. Je to overené.
Potravina s nízkou energetickou hodnotou vás zabaví - musíte ju chrúmať, postupne plní žalúdok. Dajte si trebárs pol hlavy šalátu pred obedom. Potom nech nasleduje "tá lepšia časť jedla". Bude síce menšia, ale vy ste po zelenine už vlastne takmer celkom najedení a tak aj pomerne malé množstvo - hoc aj rezňa - vás poteší a zasýti zároveň.
Zjete oveľa menej energie a viac materiálu.
Ako bonus dostanete pocit sýtosti najmenej na dve - tri hodiny. A ešte jeden bonus - množstvo zeleniny v tráviacom trakte "rozriedi" energiu potravín. Získanie energie z potravy teda prebieha oveľa pomalšie a to je len dobré.
Čo viac dodať? Hádam len pripomeniem, že odborníci odporúčajú denne zjesť 400 gramov zeleniny a ovocia. Ak chudnete, ovocím veľmi šetrite. Dajte si radšej len 400 gramov zeleniny. Len občas trocha ovocia. Trebárs jeden pomaranč na desiatu a jablko na olovrant. K tomu asi 2 litre vody denne...
Verte, hladovať nebudete a ubudne z vás to najmenej potrebné. Slanina.
Miro Veselý
Spojme sa na LinkedIn: linkedin.com/in/miro-vesely
© Web chudnutie-ako.sk píše Miro Veselý od 27. 07. 2004.