Je zdravé piť kávu? Hodí sa to aj pri chudnutí? Alebo počas športu? Ako sa dá efektívne použiť, aby pomohla? V tomto článku si to rozoberieme. O tom, či je kávičkárenie počas chudnutia vhodné, alebo nevhodná sa popísalo a povedalo veľa. Niekto ju zakazuje ako celkom nevhodný nápoj. Iní autori ju odporúčajú, ako priamy prostriedok, ktorý chudnutie môže dokonca podporiť. Takže, ako to je?
V prvom rade sa poďme dohodnúť na tom, že si upraceme pojmy.
Potom je neľahké jednoducho a jednoznačne povedať, či rituál pitia kávy je zdravý a vhodný. Takže si to prejdeme pekne celé. Sami si po prečítaní článku asi budete vedieť odpovedať, kde patríte. Vopred prezradím: pitie kávy je v poriadku, ak to nepreháňate a ak je kvalitná.
Dôvodov je dosť veľa. V minulosti bol si hlavným dôvodom jej popularity argument:
Káva má schopnosť povzbudiť, osviežiť, prebudiť. Taký pocit si veľa z nás cení a radi ho opakujeme. Je to ľahký stimulant.
Pri popíjaní sme zvyknutí sedieť. Stalo sa to nepísaným pravidlom pozvať niekoho na kávu. Či už je to rande, alebo obchodné rokovanie, vďaka tomuto magickému nápoju dostáva nádych niečoho mimoriadneho.
Aj preto sa asi stalo stretnutie v kaviarni akýmsi nepísaným štandardom.
Najmä gurmáni asi práve tento bod uprednostnia ako najdôležitejší. Posudzujú, akú má káva chuť. Tešia sa z nej ako z maškrty. Samozrejme, dobrá káva poteší.
Káv je naozaj veľké množstvo. Nechcem z tohto článku spraviť prehľad značiek a druhov. Venujme sa skôr tomu, ktorý druh kávy piť a ktorému sa radšej vyhnúť.
Asi najprirodzenejšie je ak si kúpite zrná. Aj keď fajnšmekri by asi celý proces od praženia kávy až po jej zomletie asi robili sami, nie je to celkom praktické. Ak si kúpite kvalitnú zrnkovú kávu, ideálne je mlieť si dávku tesne pred použitím. Ak nestíhate, kúpite si asi mletú verziu.
Z tejto suroviny pripravíte najkvalitnejší nápoj. Zo zŕn sa vylúhujú rôzne látky, z ktorých niektoré sú pre zdravie dokonca prospešné. Asi najvhodnejší spôsob prípravy je pod tlakom. To znamená espresso.
Aj zalievaná káva je nápoj, ktorý nám chutí. Nevýhodou je, že obsahuje drobné zrnká a to môže pri trávení robiť niekomu ťažkosti.
Instantné kávy sú dnes modernou alternatívou. Zodpovedajú dnešnému trendu. Všetko rýchlo a nech aj kvalita nie je celkom dobrá. Z instantnej sušenosti nedostanete nič zo zdraviu prospešných látok, aké by ste mali v čerstvom presse.
Navyše v predaji sú rôzne instantné zmesi "obohatené" o rôzne chute, sušené mlieko, smotanu, cukor. Tu už vôbec nehovoríme o kvalite. Ani o zdraví. Je to rýchle riešenie laboratórne vyhútané tak, aby väčšine zákazníkov chutilo tak, aby kúpili aj nabudúce. No nie je to vhodné používať, ak sa zaujímate o zdravšiu výživu, alebo chudnutie.
Teraz sú v móde rôzne kávy v patrónach. Z marketingového hľadiska je to geniálny ťah! Vyrobíte kávovar do ktorého (podľa možnosti) budú pasovať len patróny z vašej značky. Zarobíte teda nielen na prístroji, ale aj na následnej spotrebe. Ako dobre to zarába sa dá vidieť - extrémne luxusné predajne. Vedia presne čo robia. Kávičkári sú často ľudia, ktorí hľadajú zážitok. No a ten aj dostanú. Radi zaplatia.
V patrónach sa stretnete s kávou dobrej kvality a keďže zvyčajne ide o mletú zrnkovú kávu tak môžete očakávať, že jej účinok na zdravie bude podobný, ako keď si spravíte bežné presso.
U nás tradičná je káva vyrobená z cereálií. V skutočnosti nie je kávou, len sa tak nepresne zvykne ľudovo označovať. Hlavnou zložkou je raž, takže jej môžete vypiť, koľko chcete a nehrozí, že by ste potom nezaspali. Neobsahuje kofeín.
Jej popíjanie si môžete pokojne ponechať ako zvyk aj pri chudnutí. Pokojne ju pite aj vo väčšom množstve a počítajte to do pitného režimu. Rátajte ale s tým, že ju nemôžete sladiť - to už by sa z nej stal problém brániaci chudnutiu.
Asi hlavným dôvodom, prečo pijeme kávu sú jej stimulačné vlastnosti. Jednoducho "postaví vás na nohy". Máte po nej pocit sviežosti, možno až mentálnej energie. Tento pocit môžete vnímať aj dve či tri hodiny po vypití kávy.
No nie je to zas podmienka. Keďže je veľa druhov káv, nie každá bude na vás mať podobné účinky. Sú kávy, ktoré vás ani veľmi nepovzbudia. Tu a tam vás (najmä menej kvalitná kávička) môže dokonca prehnať. Inokedy budete cítiť pálenie záhy. Alebo dokonca namiesto povzbudenia môžete vnímať pocit malátnosti.
Tento vplyv je ešte upravený aj návykom. Ak si totiž presíčko dávate raz či dvakrát za týždeň, bude mať na vás silné účinky. No v prípade, že ide o váš pravidelný rituál, účinky slabnú. V mnohom tu potom môže hrať úlohu závislosť od kofeínu.
Ťažko povedať, či je to účinok žiadúci alebo (skôr) neželaný. Ale je to tak. Častý priebeh dopoludnia býva takýto, ale začnime v noci:
Človek sa ľahko dostane do časovej slučky, z ktorej sa nedá vymotať. Práve káva tu potom zohráva úlohu, ktorá pomáha nejesť. Nejedenie však nie je dobrým nápadom - po pár hodinách sa dostaví hypoglykémia a to sa človek prestane ovládať. Koniec odhodlaniam, rozhodnutiam a záväzkom.
Preto v prípade, že patríte medzi ľudí, ktorí celé predpoludnie nič nejedia, dajte si zákaz kávy. Je chybným použitím kávy, ak jej účinky zneužívate proti vlastnému zdraviu.
Káva teda sama o sebe nie je zlá, ani dobrá. Ak ju používate na to, čo vám neprospieva, potom sa môže stať nepriamo škodlivou.
Používajte preto kávu v situáciách, kedy sa môže stať užitočným spojencom.
Začnime tým, že pomerne bezpečné je piť jednu až dve kávy denne. Toto odporúčanie platí pre zdravých. Pre ľudí trpiacich chorobami môže byť lepším odporúčaním kávy sa vzdať úplne. Jej močopudný efekt totiž môže rýchlejšie meniť koncentráciu liekov (napríklad antibiotík). Alebo môže kofeín s niektorými liekmi vstupovať do interakcie a zosilnia sa tak niektoré nežiadúce účinky.
Za relatívne bezpečnú dávku sa považuje okolo 4 až 6 miligramov kofeínu na kilo telesnej hmotnosti. To znamená že 70 kilový človek by mal zvládnuť okolo 280 až 420 miligramov kofeínu - to je niekoľko káv. Určite však počítajte s tým, že ten, kto kávu nepije bude po jednej káve nabudený, zatiaľ čo kávičkár si možno dá 4 presíčka a ešte mu bude málo.
Ako rastie ku kofeínu u náruživého kávičkára tolerancia, rastú aj nežiadúce účinky. Kávičkári bežne pijú viac ako 500 miligramov kofeínu za deň. To sa už začínajú prejavovať typické účinky:
okrem toho sa objavujú aj ďalšie účinky:
Dôležité je ešte jedno:
Ak si dáte 2 kávy, je to ešte pomerne O.K. Menej O.K. ale bude, ak si dáte aj čierny čaj a 2 litre koly. To je ďalší prívod kofeínu. Takisto môže byť problémom pitie energetických nápojov, ale aj zdravej horkej čokolády. Ak si totiž za deň dáte z každého trocha, množstvo kofeínu vo vašom tele rýchlo narastá. Navyše kofeín je ukrytý aj v niektorých liekoch - napríklad pri nachladnutí sa užíva látka paracetamol a tá utlmuje. Preto v liekoch býva pridaný kofeín.
Tu sa asi medzi najznámejšie problémy radí nespavosť. Kávová nespavosť pritom môže byť aj poriadne zákerná.
Odbúravanie kofeínu z tela má určitú rýchlosť. Alebo možno skôr pomalosť.
Okrem toho káva a kofeín môžu najmä pri pravidelnom používaní ovplyvňovať aj zažívanie.
Na zhoršení spánku sa však káva podieľať môže. Odhaduje sa, že okolo 200 miligramov kofeínu (1 až 3 kávy) už môže mať na spánok vplyv. Káva zvyčajne zhorší a predĺži čas zaspávania a hĺbku spánku. Pritom pravidelní kávičkári často zaspia po káve ľahšie ako tí, čo si doprajú toto potešenie len občas. Zrejme to súvisí s toleranciou.
Stimulanty zvyčajne na nás majú ten vplyv, že stav sviežosti sa nám páči. Sme naprogramovaní tak, aby sme opakovali to, čo nám je príjemné. Preto si ochotne dáme ďalšiu kávu.
Žiaľ, kofeín je stimulant, ktorý nemá veľkú moc. Trocha nakopnúť - to vie. Ak ho ale budete dávkovať vyššie, nedostanete viac stimulácie. Dostávate sa však do bludného kruhu.
Chcete stimuláciu, ale každou kávou to celé akosi slabne? To sa volá tolerancia.
Telo si zvykne na určitý stimul. Potom ho už ani poriadne necítite. Výsledok? Chcete stimul, ale nemáte ako ho dosiahnuť. Čo spravíte? Dáte si viac kávy, alebo častejšie. To chvíľu funguje. Ale je to bludný kruh - telo sa rýchlo prispôsobí. Ste na začiatku. Stimul je slabý.
Viac kávy? Tu začne vstupovať do hry druhý problém - nežiadúce účinky.
Tieto dva účinky potom vytvárajú nevďačnú kombináciu. Môžete sa triasť a pritom byť apatickí. Túžite po povzbudení, ale to už sa nedá dosiahnuť zvýšením dávky.
No nedať si kávu v tejto fáze už znamená opačný problém. Telo je na kofeín zvyknuté. Ak mu kofeín nedáte, bude trucovať. Ospalosť, malátnosť, bolesť hlavy, zlá nálada.
Žiaľ, abstinencia od kofeínu je jedinou cestou, ako sa dostanete von z bludného kruhu.
Najčastejšie sa prvé zmienky kávy zasadzujú zhruba do 9. storočia. Z toho obdobia sa tradujú skôr legendy, než videá a dokumenty. Pastier kôz si vraj všimol, ako sa jeho stádo páslo na bobuliach a potom boli zvieratá čulejšie. Aká už by to bola legenda, keby sa symbolika rýchlo nepresunula do kláštora, kde tieto plody odrazu využívajú mnísi aby sa vydržali dlhšie (ako inak?) modliť.
Legenda potom prechádza zlomom objavu praženia kávových zŕn. Ako inak - náhodou - pri sušení pár zŕn padlo ku ohňu a krásna vôňa prilákala pozornosť.
Ďalšie zmienky z histórie kávy sú potom situované do 14. storočia. Etiópski bojovníci prinášajú kávu do Jemenu, kde sa postupne začína pestovať. Neskôr sa káva dostáva aj do Mekky. Tu sa objavujú prvé kaviarne a čulý obchodný ruch ľahko rozšíri záujem o kávu aj ďaleko za hranice oblasti. Tu postupne vzniká aj samotný názov kávy. Slovo "kahve" by v arabskom svete malo znamenať omamný nápoj.
Potom už nasledujú stále častejšie zmienky až do dnešného globálneho rozšírenia.
Fajnšmekri sa dosť často špecializujú. Tá "správna" káva je často iba niečo ako malé presso. Akonáhle totiž bude v káve veľa vody ("veľké" presso) tak chuť sa výrazne rozriedi.
Ak trváte na tom, že v ňom musí byť mlieko, potom si môžete spraviť cappuccino. To bude mať niečo málo cez deci. Najviac deci a pol. Žiaľ, ak máte radi kávu s mliekom tak myslite aj na to, že mlieko sa neodporúča používať často. Odborníci varujú, že káva s mliekom je nápoj, v ktorom sa už všetky benefity kávy stratia.
Ja nie som znalec a nie som ochotný sa ním stať. Mal som však pár možností posúdiť kvalitu kávy. Aj z pohľadu úplného laika je v tom naozaj veľký rozdiel. Môžete si taký test spraviť aj vy. V dobrej predajni kávy sa dá kúpiť aj menšie množstvo najdrahšej kávy. Dajte si ju zomlieť a doma si z nej spravte rovnakú kávu, na akú ste zvyknutí. Budete určite cítiť rozdiel v chuti. Je jednoznačnejšia. Rôzne pachute sú odrazu preč! Táto iná chuť je však zvyčajne zaplatená niekoľkonásobne vyššou cenou. Šálka vás potom môže stáť aj euro a viac. Otázkou zostáva, či vám tento cenový rozdiel stojí za to. Pretože ak si dáte dve také mňamky denne, to je za mesiac 2×30=60 eur a za rok a 720 eur za rok len za kávu pre jeden gágor. Plus cena za poriadny kávovar.
Špecialista vie posúdiť kávy aj podľa zŕn. Akú majú farbu, prehnutie, ako sú upražené? Rozozná, či nie sú zatuchnuté. Možno rozozná dokonca ich pôvod. Je to vidieť na zrnkách - tie prvotriedne sú aj na vzhľad krásne. Čisté, hladké a pravidelné. Zlá kvalita zŕn je zjavná. Majú "pokrčený" povrch.
To sa zvyčajne ukáže ako nie celkom ľahká úloha a finančne pomerne náročná záležitosť. Najmä, ak predtým ste si bežne robili bežnú zalievanú kávu.
Áno, okolo kávičkárenia sú to niekedy veľké tanečky. Premývanie kávovaru horúcou vodou. Naparovanie pohára. Mletie. Možno aj ten správny postoj pri čakaní kým sa presíčko pretlačí - to všetko ovplyvní celkový výsledok. Ak na to máte čas a chuť, robte to.
Pokiaľ však pijete kávu len operatívne, aby vás riadne nakopla, tak si pripravte zadok. Kopne vás aj každý druhý gurmán. Oznámi vám, že ste barbar. Len preto, že nie ste ochotní venovať ročne niekoľko sto eur do predražených patrón s kávou a rituálnemu dvíhaniu malíčka za nehlučných zvukov usrkávania z horúcej mikrošáločky.
Pokiaľ hovoríme o výrobe espressa, hneď na úvod môžete zabudnúť prakticky na všetky lacné kávovary. Sústreďte sa hneď na drahšie modely. Dobrý kávostroj totiž musí splniť niekoľko podmienok.
Ak začínate mať pocit, že na výrobu kávy bude treba vysokú školu, asi nie ste ďaleko od pravdy.
Keďže kávu pije dosť veľa ľudí, je aj predmetom mnohých fám. Dosť často potom môžete počuť senzačné správy o tom, že:
Ako je to vlastne naozaj? Pravda stojí zvyčajne niekde bokom a popod fúzy sa usmieva. (Predpokladá sa, že pravda je fúzatá.)
Najlacnejšie druhy káv sú častejšie kontaminované rôznymi plesňami - už spomenutými mykotoxínmi. To potom môže znamenať, že taký nápoj už pre zdravie nebude to najlepšie, čo môže byť. Len takú kontamináciu si doma overíte len ťažko. Dá sa síce siahnuť po drahších druhoch kávy, ale to vám celkom nezaručí, že kúpite kvalitu.
Správna príprava. Čerstvé espresso obsahuje rôzne zdraviu prospešné látky. Káva vyrobená z instantnej zmesky tieto látky neobsahuje. Zato však môže obsahovať kytičku éčiek, ktoré zdravie určite nepodporia.
Čo do kávy pridávate? Do kávy si mnoho ľudí dáva cukor. Tak vznikne jednoduchý energetický nápoj s krátkym efektom. Kofeín povzbudí a cukor na to dodá energiu. Zdanlivo ideálne, ale len ak tú energiu máte ako "vybúchať". Inak môže káva zastaviť napríklad proces chudnutia.
Čo do kávy dolievate? Najčastejšie je to asi mlieko, či smotana. To tiež nie je najlepší nápad. Mlieko prakticky zruší priaznivé účinky kávy. Navyše ak si pridáte smotanu, už prijímate tuk. Z kávy sa stáva jedlo, alebo maškrtka. Môže mať vplyv na to, či pri chudnutí uspejete.
Ako často vlastne kávičkujete? Ono je totiž veľký rozdiel, či si dáte jednu kávu plnú cukru a smotany za mesiac, alebo štyri za dopoludnie, tri poobede a dve večer.
Až po odpovedaní na tieto otázky si viete trocha upresniť odpoveď na to čo káva a zdravie. Asi tušíte aj výsledok. Čím väčší je niekto kávičkár, tým väčší vplyv môže pitie kávy mať na jeho zdravotný stav. Či už dobrý, alebo zlý.
V zásade pri bežnom pití normálneho množstva kávy by sa dalo odhadnúť, že vplyv na zdravie bude asi ťažko merateľný. Sú oveľa účinnejšie faktory vo výžive, ktoré prekryjú účinky kávičkárenia.
Konečne sa teda dostávame ku otázke, ako môže pitie kávy ovplyvniť naše chudnutie. Hovoríme o obyčajnej káve.
Inými slovami teda nepočítajte s nejakým konkrétne vyznačeným vplyvom. Viem, teraz je módna zelená káva na chudnutie, ale o nejaké mesiace zas bude v móde niečo iné.
Aby bola káva pre zdravie čo najprínosnejšia, mali by ste ju piť bez. Bez všetkého. To znamená aj bez sladenia. Cukor totiž pri chudnutí nemôžete. Aj jediná lyžička v káve môže mať zlý účinok. Nepriberiete síce z toho, ale na nejaký čas zastavujete chudnutie. Kým telo má "poruke" cukor, páli ho prednostne. Nuž a kým má telo čo používať ako palivo, tak ho nedonútite, aby siahlo do tukových rezerv.
A tak zvyk dať si párkrát za deň onen sladký moment môže významne spomaliť, alebo dokonca zastaviť výsledky.
Asi už tušíte, že ak túžite po sladkej chuti tak najlepšou verziou bude osladiť si stéviou. Presnejšie - extraktom zo stévie. Moja najobľúbenejšia stévia je táto. Rovnaký výrobca dodáva aj tekutú formu, do kávičky sa dá použiť. Také pridanie sladkej chuti vám hmotnosť ani veľkosť brucha neovplyvní.
Je však dobré myslieť na to, že asi lepšie je popíjať kávu v čo najmenej upravenej podobe. Čím menej výrazné chute si zvyknete prijímať, tým pestrejšie chute budete časom rozoznávať. Navyše ak si nebudete vyrábať sladké mňamky, menej ich aj vypijete.
Prístupov je viacero. Vyskúšajte si ich. Ten, ktorý bude sedieť vám potom môžete používať.
Ak sa pozriete na "farmakologický" prístup, tak tam je odpoveď pomerne jasná. Urobte si dve poriadne kávy. Jednu ráno, druhú okolo obeda. Vieme, že kofeín podobne ako iné účinné látky potrebuje určitú minimálnu dávku na to, aby ste jeho účinok aj pocítili.
Tento prístup sa vám nebude páčiť, ak kávu popíjate aj ako rituál, či zvyk. Potom sa vám ale asi nebude páčiť ani druhý prístup:
Samotná káva má pomerne rýchly nástup účinku, ale nepretrváva dlho. Zelený čaj naopak pôsobí omeškane, ale zato vydrží dlho.
Tento prístup je však trocha ťažšie naladiť. Chce to skúsenosť a odhad. Ak totiž množstvo čaju preženiete, môže vám búšiť srdce. Ak ho bude málo, budete snívať o presíčku.
Nuž a tento prístup tiež nesedí tým, čo celé doobedie cuckajú kávu.
© Web chudnutie-ako.sk píše Miro Veselý od 27. 07. 2004.