Dnes sme doma spomínali na jednu rodinu, ku ktorej sme chodievali na návštevu. Bolo to pred mnohými rokmi. Rozprávalo sa tam o rôznch veciach, spomienky... V tom čase sa tam asi všetko riešilo tukom, alebo slaninou. Ak bol niekto chorý, dostal mastný obklad. Ku vyprážaným rezňom sa podávala aj slanina, pretože im boli suché. Tento životný štýl sa, samozrejme, podpísal aj na ich postavách. Neboli to práve štíhli ľudia. No a spolu so stredným vekom prišli aj žlčníky a bolesti.
Lekár odporučil prísnu, "žlčníkovú" diétu. V prvej fáze jej základ tvorili karlovarské sucháre. A tak rodina skúpila sucháre do zásoby. Sucháre pomleli a robili vyprážané rezne v strúhanke z karlovarských suchárov. Aj takto sa dá pochopiť príkaz lekára, či odporúčanie pre diétu.
Ilustrácia z produkcie AI: Dvaja obézni ľudia jedia vyprážané rezne.
To bolo možno tak pred 50 rokmi. Povedomie o výžive bolo úplne iné, než dnes. V tom čase sa len začínalo uvažovať o tom, či tuk nie je škodlivý. No a fajčenie bolo moderné a normálne. Vtedy aj lekári fajčili na pracovisku.
Dnes je situácia iná, ale nie oveľa príjemnejšia. Už je známe, že niektoré druhy tuku zdraviu neprospievajú. Takže pre istotu pri chudnutí:
Takto popísané odporúčania sa do praxe pretavujú nepríjemne. Musíte sa vzdať väčšiny najchutnejších lahôdok. No vzdať. Občas sa dá jesť aj "zakázané" potraviny. Ak to dokážete, potom ich budete vnímať, ako určitý sviatok...
Týmto spôsobom zoškrtáte zo svojho jedálničku asi všetko, čo ste mali radi. Je to nepríjemné, ale funguje to nečakane účinne.
No tuk v strave potrebuje! Preto uprednostníte rôzne rastlinné oleje.
Tým sa vaša strava značne odľahčí. Dokonca by som opatrne povedal dve skúsenosti z praxe. Nielen mojej:
Nuž a na záver sa vrátim k úvodu. Spomenul som, že dnes je situácia neprehľadná. Je to spôsobené tým, že po internete kolujú rôzne fámy. Neraz sú podpísané dobre znejúcim menom a vzniká zmätok čo je pravda a čo nie. Tak sa potom dozviete, že
Je ťažké rozhodnúť sa, ktorá informácia je pravdivá, ktorá skreslená z neznalosti a ktorá blud. V prípade tukov je to ešte zložitejšie, pretože ide o pomerne zložitú chémiu a málokto sa v tom vyzná. No a tí, čo sa vyznajú to nevedia podať jednoducho. Netvrdím, že odporúčania v tomto článku sú dokonalé, ale viacerí sme si overili, že naozaj fungujú. Zdrojom týchto odporúčaní sú odborné obezitologické materiály. Iba že by ste verili svetovej konšpirácii lekárov s farma firmami, bankami a korporáciami. Potom neverte nikomu a kúpte si nejakú zbraň.
Miro Veselý
Spojme sa na LinkedIn: linkedin.com/in/miro-vesely
© Web chudnutie-ako.sk píše Miro Veselý od 27. 07. 2004.