Druhé vydanie knihy doktora Bukovského sa volá (Za)chráňte svoje črevo – aj pečeň žlčník a pankreas! 14. 11. 2019 teda doplním článok o nové informácie. Nie, táto kniha nie je o chudnutí. Napriek tomu by som ju odporúčal ako povinné čítanie každému, kto to so zdravou výživou myslí vážne. Aj keby ste nemali žiadne problémy, je užitočné vedieť, ako veci v našom tele fungujú.
Pôvodný názov znel "(Za)chráňte svoje črevo" a "Protiprdkavá kuchárska kniha". Išlo o dvojknihu, ktorá kombinovala odborné informácie o tráviacom trakte a špeciálnu kuchárskou knihu zameranú na riešenie konkrétnych problémov. Nová kniha Zachráňte svoje črevo – aj pečeň žlčník a pankreas! už obsahuje len odborné informácie. Teraz je doplnená o 20 nových kapitol. Recepty vyjdú v samostatnej publikácii zrejme v priebehu budúceho roka.
Z nových kapitol sú tu najnovšie odborné a praktické informácie o týchto témach:
Pozor na ústa! V tejto kapitole sa dozviete o tom, že v ústach sa deje veľa vecí, ktoré môžu priamo i nepriamo určiť, či a ako budeme zdraví. Asi ste už zachytili správy o tom, že zlý stav ďasien a srdcovocievne ťažkosti sú prepojené. V tejto kapitole je takých súvislostí oveľa viac.
Mykobiota - stará známa v úplne novej úlohe! Tu je mnoho informácií o tom, že v črevách nie je len mikrobiota, ale aj mykobiota. Pod týmto slovom sa rozumie súbor všetkých mikrohúb (kvasinky) a aký majú vplyv na naše zdravie. Je to dôležitá téma, pretože niekedy môžeme mať pocit, že ak trpíme nejakou kandidózou, najlepšie by bolo azda vytĺcť všetko, čo nestihne utiecť. Ukazuje sa, že by to nebol dobrý nápad.
Žlč - saponát a hormóny! V tejto kapitole sa dozviete veľmi dôležité informácie o tom, prečo sa treba snažiť, aby sme žlčník nikdy neponúkli chirurgovi, ak na to nie je život ohrozujúci dôvod. Dozviete sa, čo všetko v našom tele žlč zaisťuje a ak po operácii (odstránení) žlčníka bude voľne prechádzať do tráviaceho systému, čo všetko to môže spôsobiť.
Žlčové kamene nenoste ani na krku - v tejto kapitole je o kameňoch, operáciách a ich prevencii napísaného oveľa viac. Pomôže vám pri rozhodovaní, či potrebujete operáciu.
Stukovatená pečeň - zachráň sa, kto musíš! Aj kapitola o pečeni je mimoriadne dôležité čítanie najmä v prípade, že musíte chudnúť. Obézny človek totiž vinou zlej stravy môže pečeň postupne dostať až do stavu, že je v podobnej kondícii, ako pečeň dlhoročného nototického alkoholika. Aby sme si rozumeli - to nie je dobré! Takže nenaleťte na mnoho nezmyselných detoxikačných kúr (a kureniec). Nepotrebujete detoxikovať. Potrebujete prestať zťažovať a teda toxikovať svoj telo i myseľ. No ak už problém vznikne, v tejto kapitole nájdete veľa dôležitých rád.
Hepatoprotektívna kúra - keď pečeň potrebuje „kúpele" - to už je kapitola, ktorá naväzuje na predošlú a dostanete v nej odporúčania, ako si chrániť tento dôležitý orgán.
Zápal slepého čreva - chyba na chybu! - Kapitola, ktorá možno prevráti úplne hore nohami všetky bežné predstavy o tom, čo sa vlastne deje. Prezradím len toľko, že naozaj nejde o to, že by sa zabudnutá kôstka v jedle vliezla do slepého čreva a tam sa zapálila, aby ju privolaný chirurg mohol zachrániť. Slepé črevo potrebujeme a ak sa dá, vyhnite sa operácii.
Rádioterapia - kapitola na vážnu tému. Onkologické ochorenia sa často musia riešiť náročnou terapiou. Ako príznaky a ťažkosti zmierniť na čo najmenšie? Ako stravou a režimom zlepšiť svoj stav?
Posledná kapitola sa zaoberá vecami, o ktorých sa bežne ani nehovorí. Ako si môžu pomôcť ľudia, ktorí z nejakých príčin prišli o žalúdok, alebo iné dôležité časti tela. Odporúčania sú tu aj pre stomikov, prípadne ako sa pripraviť na operáciu.
Z týchto ukážkových tém asi viete určiť, že táto kniha má čím osloviť takmer každého z nás. Aj keď my sami možno problémy nemáme, môžu ich mať naši blízki. Potom informáciami z tejto knihy môžete prispieť konkrétnou radou, pomocou, či vhodným nasmerovaním.
Jedna z možných otázok čitateľa môže znieť, či sa táto kniha oplatí kúpiť, ak už máte jej prvé vydanie. Už z prehľadu tém je ale asi jasné, že nie je čo riešiť. Je to vlastne celkom nová kniha. Časti, ktoré poznáte zo staršieho vydania sa nezmenili - doktor Bukovský vraví, že tam nie je čo meniť.
Tu je krátke video, v ktorom pán doktor Bukovský hovorí o novej knihe podrobnejšie.
https://www.youtube.com/watch?v=LzobTP6XazQ
Bude užitočná pre všetkých z vás, ktorí máte akékoľvek tráviace ťažkosti. Je veľa problémov, ktoré sa stravou dajú výrazne zmierniť. V tejto knihe sa dozviete ktoré ťažkosti to sú a ako sa dá proti nim zakročiť. Vychádza z konceptu FODMAP o ktorom si za chvíľu povieme viac. (FODMAP je skratka pre určitý druh sacharidov.)
Dozviete sa, ako funguje náš tráviaci systém.
Doktor Bukovský popisuje súvislosti, prečo a ako niektoré stravovacie návyky škodia zdraviu. Zároveň sa dozviete, čo môžete zmeniť, aby ste zaznamenali zlepšenie.
Ukážka jednej zo schém, ako sa riešia ťažkosti. Skratiek sa nebojte, sú vysvetlené v knihe a je ich málo. Ukázalo sa, že FODMAP-ové sacharidy stoja v pozadí mnohých tráviacich ťažkostí. Slovo FODMAP je skratka, ktorá sa skladá zo začiatočných písmen sacharidov, ktoré môžu spôsobiť problémy:
FO - Fermentovateľné oligosacharidy. Fruktány, galaktány, oligosacharidy. Tieto zložky sa v našom čreve netrávia a človek ich nevyužije. Sú však rozložiteľné črevným mikrobiómom. Pre nich je to výživa. Tieto mikroorganizmy ich fermentujú a pritom vzniká plyn. To sa prejaví ako nafukovanie. Problémy potom nastávakjú napríklad po pšenici (pozor, nie kvôli lepku ako si mnohí chybne myslia!) alebo po strukovinách.
D - Disacharidy. Laktóza. Poznáte ju z mlieka a mliečnych výrobkov. Ak vaše ťažkosti nastúpia už do pol hodinky po jedení, možno vám chýba enzým na jej trávenie.
M - Monosacharidy. Fruktóza. To je sacharid, ktorý poznáte a máte radi. Ten určuje, či je jedlo sladké. Kým je fruktóza v malom množstve, problémy nespôsobí. No ak je jej veľa, môže sa to zmeniť. Typickým príkladom jedla, v ktorom je veľa fruktózy sú narpríklav med, agávový sirup, glukózo-fruktózový sirup a podobne.
A - a nakoniec...
P - Polyoly. To sú takzvané cukrové alkoholy, ktoré sa v niektorých potravinách prirodzene nachádzjú. Poznáte ich asi aj z názvov náhradných sladidiel, ktoré majú koncovku *ol. Sorbitol, xylitol či manitol). Môžu niekomu robiť ťažkosti.
Ak sa potom začnete zaoberať diétou typu FODMAP, zistíte, že koncept je to zaujímavý a hlavne účinný.
Pre názornosť popíšem vo veľmi skrátenom slede o čo ide. Ak sa vám FODMAP koncept bude pozdávať, kniha (Za)chráňte svoje črevo pre vás bude veľmi dobrým zdrojom informácií.
Sú tam mnohé ukážky a podrobná dokomentácia. Na slovenskom internete dnes nájdete len veľmi málo videí na tak vysokej odbornej úrovni, ktoré zároveň môžu výrazne pomôcť pri riešení reálnych problémov. Takže môj tip: Prečítajte si knihu (Za)chráňte svoje črevo a ak chcete viac informácií, pozrite si aj videá.
Samozrejme, ak chcete, tak o FODMAP sacharidoch nájdete mnoho informácií aj na internete. Napríklad na stránkach:
Alebo stačí ak prvé vydanie knihy doktora Bukvského obrátite hore nohami a máte v rukách prvú slovenskú low FODMAP kuchársku knihu s názvom Protiprdkavá kuchárska kniha. Vychádza zo surovín dostupných u nás, čo je výhoda proti rôznym zahraničným aplikáciám. Vráťme sa však k téme.
Postup FODMAP v skratke
Problémy s trávením (nafukovanie, kŕče, bolesti) ktoré sú dlhodobé môžu byť spôsobené rôznymi príčinami. V prvej fáze treba vylúčiť, či nejde o vážne ochorenie ako je crohnova choroba, ulcerózna kolitída, intoleranciu, či alergiu. Ak sa "nič nenájde" a problémy pretrvávajú, na vine môžu byť práve FODMAP sacharidy. Potom sa pristupuje na niekoľko týždňov k pomerne prísnemu diétnemu režimu.
Prvá fáza FODMAP diéty je eliminácia. To znamená, že na 2 až 6 týždňov sa zo stravy úplne vylúčia všetky potraviny, ktoré obsahujú fodmapové sacharidy. V priebehu dní sa zvyčajne začnú upokojovať problémy. Ustupuje nafukovanie, kŕče. Vtedy už sa dá tušiť, že fodmapové sacharidy naozaj boli problémom.
Druhá fáza sa volá reintrodukčná. To po slovensky znamená, že budeme do tela znovu "uvádzať" fodmapové sacharidy. Nie však hocijako. Postup je taký, že vždy prvý deň testu to je malá dávka, tretí deň testu stredná dávka a piaty deň testu normálna dávka. Počas testu sa sleduje, či sa vrátia ťažkosti. Ak áno, tak pri akej dávke ešte nevznikli. Reintrodukčná fáza trvá asi 6 týždňov, pretože každý týždeň sa testuje trocha iný typ sacharidu. Po jej skončení máte v rukách zoznam.
Tretia fáza je vyhodnotenie. Napríklad pri testovaní v reintrodukčnej fáze ste zistili, že figy vám robili vážne problémy. Teraz budete vedieť určiť všetky potraviny, ktoré obsahujú rovnaký fodmapový sacharid, ako figa. V tejto fáze si teda už dokážete zostaviť zoznam jedál ktoré môžete a aj koľko z nich môžete. Spravíte to podľa zoznamu z knihy doktora Bukovského (Za)chráňte svoje črevo, alebo z manuálov, ktoré dostanete k videu. (Video nie je súčasťou knihy, je jej samostatným rozšírením.)
Toto je v skratke FODMAP koncept. Nájde vhodné množstvá a vhodné potraviny, ktoré vám nespôsobia žiadne ťažkosti, alebo ťažkosti aspoň dostanete na miernu úroveň, s ktorou sa dlhodobo dá fungovať. V praxi sa ukácalo, že pacienti, ktorí sa fodmapovou diétou riadili prísne, mali úspech. Nielenže po pár týždňoch konečne boli bez ťažkostí, ktoré ich predtým trápili aj roky. Po pol roku sa totiž odporúča vykonať reintrodukciu opakovane. Ak totiž trávenie nejaký čas nerobí ťažkosti, znormalizuje sa. Potom sa stane, že môžete začať jesť viac potravín, ktoré pôvodne robili problémy.
Takže to bolo v skratke krátne predstavenie konceptu FODMAP.
Tráviaci systém - to nie je len niečo vo vnútri nášho tela, čo nám umožňuje jesť. Je to systém, ktorý priamo ovplyvňuje imunitu, náladu aj zdravie. Dokonca aj to, či ste tuční, alebo nie. Ukázalo sa totiž, že v našom tele existuje okrem mozgu ešte jeden samostatný nervový systém. Niekedy sa mu hovorí aj druhý mozog. Nachádza sa v oblasti čriev a reguluje trávenie. Tento systém sa stará o to, že ak niečo zjeme, analyzuje (!) čo to je. Podľa toho reguluje činnosť žalúdka, posun stravy do čreva a mnoho ďalších procesov. Rozklad potravy na jednotlivé látky. Vytriedenie užitočných látok a ich vstrebávanie do krvi. Posúdenie (!) či zjedená potravina nie je nevhodná a ak áno tak sa jej zbaví. Všetky tieto zložité deje v nás prebiehajú celkom autonómne. My o tom nič nevieme.
O existencii trávenia sa dozvieme až vtedy, keď niečo nie je v poriadku. Žiaľ, dnes sa čoraz častejšie stretávame s problémami. Potravinové senzitivity, intolerancie a alergie, gastroezofageálny reflux, infekcia helicobacter pylori, syndrom dráždivého čreva a iné hrozivo znejúce diagnózy. Okrem toho je stále viac ľudí ktorí trpia zdanlivo menej hrozivými ťažkosťami. Zápcha, nafukovanie, hnačka. Prípadne bolesti v bruchu, pocit plnosti a iné stavy, kedy cítite, že niečo je zle, ale neviete čo.
Samozrejme, tieto ťažkosti môžu byť signálom vážnejšieho ochorenia. Ale často sa vyskytujú z oveľa jednoduchších príčin.
Často máme ťažkosti nie preto, že sme chorí, ale preto, že choré sú naše stravovacie návyky.
Čo sa dá označiť za choré návyky?
Jedenie, zobkanie, koštovanie, maškrtenie po celý deň. Inými slovami tráviaci systém nemá čas ani spracovať raňajky a už do šachty posielate kávu so smotanou. Tá sa ešte nestihne v žalútku zorientovať či nie je dolu hlavou a už tam kĺže keksík (kolegyňa ponúkla). Keksík sa ešte nestihne zoznámiť s kávou, smotanou a raňajkami a už tam pristáva desiata. Po desiate tam zavíta kus horalky... Tak to pokračuje celý deň. Nečudo, že trávenie v takýchto podmienkach nemôže odviesť riadnu prácu. Nuž a neprestávame maškrtiť ani keď sa dozvieme, že by sme mali prestať.
Nevhodné jedlá. Aj keď sa vie, že vyprážané rezne, či koláče, keksy a údeniny nie sú zdravé, jeme ich. Presolené potraviny, priveľa cukru a tuku spôsobuje v tráviacom systéme problém. Tieto potraviny obsahujú málo vlákniny. Spolu to spôsobuje problémy našej črevnej mikrobiote. A ak majú problémy naši malí podnájomníci, problémy budeme mať aj my. Nevhodne zložená strava okrem iného vytvára v našom zažívacom systéme také prostredie, ktoré podporuje množenie sa zdraviu menej prospešných (nielen) baktérií. Probiotiká síce pomôcť môžu, ale nie tak, že by ste vďaka nim mohli jesť nevhodnú stravu beztrestne. Konzumujeme priveľa nevhodných jedál.
Jedenie potravín s obsahom problematických chemikálií. Čím viac kupujete hotových výrobkov (keksy, tyčinky, údeniny) a menej surovín (strukoviny, ryža, mäso) tým horšie. Ak totiž nejaký výrobok vyrábajú vo fabrike, spravidla k nemu pridajú chemické látky, ktoré by ste si doma do jedla určite nenasypali. Konzervanty, farbivá, emulgátory, ochucovadlá, zvýrazňovače chuti, umelé sladidlá, protihrudkujúce látky... Všetky tieto látky sú u nás "povolené" a nemali by škodiť. Napriek tomu ich konzumujeme, aj keď vieme, že by sme nemuseli.
Trvalý stres. Akosi sme si zvykli, že stres patrí k nášmu životu ako bežná súčasť. No v strese sa zastavuje trávenie. Ak dovolíte, aby ste boli "vynerváčení" v práci, v jednom kolotoči doma, podpíše sa to aj na trávení.
Nedostatok spánku... Často kvôli nejakej hlúposti v televízore.
Tu už ani nejdem ďalej písať. Všimnite si - podobnosť, ktorá nie je náhodná. Skoro všetko to sedí aj pre tých, čo chcú schudnúť. Aj u nich býva strava skoro vždy ako problém číslo jedna!
Ak vám takéto veci niečo pripomínajú, oplatí sa vám prečítať si knihu (Za)chráňte svoje črevo. Najmä ak už máte nejaké ťažkosti, potom asi nájdete mnoho rád, ako si pomôcť. Z bežných a známych tráviacich ťažkostí to je napríklad:
Pocit plnosti po najedení, aj keď ste nezjedli veľa.
Zápcha, nafukovanie, alebo naopak hnačka.
Prečo sa po jedle niekedy cítite unavení, alebo ospalí.
Dá sa helicobacter pylori zvládnuť bez antibiotík?
Menej známe ťažkosti, ktoré však môžu nečakane úzko súvisieť so stravou a trávením sú napríklad:
Pocit úzkosti, či dokonca panická porucha.
Chronický únavový syndróm.
Poruchy imunity, alergické reakcie.
Astma a chronická obštrukčná choroba pľúc.
Samozrejme väčšina civilizačných ochorení, ako artritída, ateroskleróza...
Zlý spánok.
Alzheimerova a Parkinsonova choroba.
Ako vždy, doktor Bukovský prichádza z mnohými zaujímavými informáciami, ako napríklad:
Je škvŕkanie v žalúdku normálne, alebo signalizuje problém?
Je lepšie jesť trikrát denne, alebo radšej každú chvíľu zobnúť málo?
Prečo vzniká dojčenská kolika a ako ju riešiť?
Aký význam má slepé črevo?
Nakoniec obsah novej knihy:
V tejto knihe sa inými slovami dozviete, prečo sa oplatí dodržiavať zásady zdravej životosprávy tak, ako ich odporúčam aj na tomto webe pri chudnutí.
Jedzte 3× denne, nič medzi tým.
Jedzte v pokoji a nie v strese.
Obmedzujte tuk, cukor a soľ.
Užívajte vhodné probiotiká. Napríklad Probio-fix INUM, alebo SWISS Laktobacily.
V prípade rôznych ťažkostí nájdete odporúčania ako upraviť stravu, alebo aké výživové doplnky užívať.
Pri zásade jedenia 3× denne možno spozorniete.
Asi viete, že pri chudnutí vám často odporúčam jesť 5× denne. Ako to teda je? Zdravé a vhodné je jesť 3× denne. Pri poruchách trávenia to môže byť dokonca nutné, ako opatrenie na liečbu. Ak sa dokážete stravovať 3× denne, potom sa tým riaďte aj pri chudnutí. Mnoho obéznych však potrebuje schudnúť a jedenie trikrát denne nezvládnu z rôznych dôvodov. Potom je jedenie 5× denne dočasným riešením pre schudnutie. Zamedzí túžbe maškrtiť. Neskôr to môžete zmeniť na menej časté jedenie.
Pár slov o knihe z pohľadu laického čitateľa
Nie som knižný recenzent, ani odborník. Túto recenziu preto, prosím, berte skôr ako moje odporúčanie. Myslím si, že toto je jedna z najlepších kníh doktora Bukovského. Spolu s jeho Návodom na prežitie pre muža a Návodom na prežitie pre ženu by som ju odporúčal každému mať to poruke. Nikdy neviete, kedy sa vám bude hodiť nahliadnuť do týchto kníh a nájsť riešenie.
Kniha sa výborne číta! Doktor Bukovský sa k nám prihovára takmer až osobne. Máte pocit, že spolu sedíte a rozprávate sa. Zrozumiteľné a srdečné rozprávanie síce o zložitých témach, zato však s ľahkosťou. Ak sa niekde začítate, nemáte chuť prestať. Doktor Bukovský má dar zaujať v rozprávaní a nikdy nesklame. Ak na začiatku sľúbi vysvetlenie o kúsok ďalej, tak ho naozaj dostanete. A pritom vás to ťahá čítať ďalej.
A ešte niečo. Knihy doktora Igora Bukovského sú zaujímavé aj tým, že to čo v nich odporúča, to platí dlhodobo! Či ide o knihu z roku 1992 (pamätáte si ju ešte?), 2006, alebo 2017 - základné odporúčania sú stále rovnaké. Signalizuje to, že doktor Bukovský si dáva veľmi záležať na tom, aby odporúčal iba klinicky overené rady. To že v knihách nemusí každých pár rokov opravovať a meniť odporúčania je najlepším potvrdením, že jeho knihám sa oplatí venovať pozornosť. A viete sami, aké turbulentné je prostredie informácií o výžive, kedy každú chvíľu radia jesť stále inak.
Mimochodom, pozrite si aj videá Igora Bukovského na Youtube. V tomto hovorí veľa informácií, ktoré nájdete aj v knihe (Za)chráňte svoje črevo. Ak vás toto video zaujme, potom je celkom isté, že kúpu knihy neoľutujete.