Je to práve pečená cvikla, ktorú chcem dať do pozornosti. Lahôdka, ktorú som objavil až na staré kolená. V spojení s kúskom jedla vznikne chutné a zdraviu prospešné sýte jedlo vhodné pri chudnutí aj ak st zdraví.
Takéto raňajky oceníte či už chcete schudnúť, alebo sa zaujímate o rozumnejšiu stravu. Príprava je až zúfalo jednoduchá a zvládne ju každý.
Kúpiť si kelímok syra cottage zvládne aj nevariaci chlap. Ten sa môže dochutiť cesnakom, alebo rovno vyklopiť na chlieb tak azda pol kelímku.
Upiecť si vlastný chlieb v pekárničke. Recept na domáci chlieb z pekárničky ktorý sa mi osvedčil síce popiera viacero zásad pečenia chleba (priveľa rasce, napríklad) ale tá chuť je ochromujúco dobrá. Ak nemáte domáci ražný chlieb voľte niektorý kupovaný, odporúčam celozrnný s obsahom vlákniny aspoň 5%.
Tip: posledne som zistil, že ak sa do pekárničky nevložia háky, stačí cesto pomiešať pred začiatkom pečenia a chlieb je celkom v poriadku. Zvláštne. Ale však super! Aspoň v ňom nemám jamy po hákoch a nemusím na vyberanie hákov myslieť.
A konečne pointa. Na stretnutí ľudí z fóra kde debatujeme o chudnutí padol recept: cviklu chytíme, zabalíme po jednej do alobalu a pečieme. Nepozdávalo sa mi to. Predsa nie je možné, aby nejaká blbá cvikla... Poznáte to. Ale skúsil som. Hodina pečenia v rúre večer a ráno som vybral už vychladnuté kúsky.
Takéto jedlo je ako raňajky vhodné. Zásobí vás rozumnou energiou, vláknina zaistí plný pocit sýtosti a môžete vyraziť na nejaký výlet. V prípade, že chudnete by som chleba odkrojil menšie množstvo a pridal by som viac bielkovín, čiže syru cottage. U zdravého človeka treba chleba odvaliť poriadny krajec.
Takto pripravená cvikla má neuveriteľne zaujímavú, jemnú chuť. Tým, že sa nevarila, zostala všetka chuť a živiny v nej.
Miro Veselý
Spojme sa na LinkedIn: linkedin.com/in/miro-vesely
© Web chudnutie-ako.sk píše Miro Veselý od 27. 07. 2004.