BMI kalkulačka
Kalorické tabuľky

Pozor na úpravy receptov na chudnutie

Už roky si všímam, že recepty na chudnutie si kuchárky často pozmenia. Alebo si vysvetlia nesprávne niektoré príkazy. Pozrime sa teraz na typické chyby. Zmeny totiž sú v poriadku, ak viete čo robíte. Ale často sa zmena podpíše na tom, že pôvodne vhodné jedlo sa stane nevhodným na chudnutie.

Pred rokmi som písal aj recepty na nezdravé jedlá. Veď som nebol tučný len tak zo vzduchu... V takom recepte bolo všetko čo treba (klobása, smotana...). Vždy sa ale našli kuchárky, ktoré napriek tomu ešte upravovali recept a doplnili v diskusii, čo by bolo chutnejšie. Alebo ako zvyknú dané jedlo variť ony. Je to v poriadku, veď od toho je kuchár kuchárom, aby drobnými (či veľkými) úpravami spôsobil, že jeho jedlo bude trocha iné a chutné.

Tento prístup sa však nehodí, ak pripravujete jedlá podľa nejakého jedálnička na chudnutie. Jedálničky sú totiž spravidla zložené z nie náhodne volených surovín. Aj množstvá surovín sú dôležité. Niekedy aj technologický postup má nejaký dôvod a ak ho upravíte, nemusí už jedlo fungovať.

Očakávania názvov a lipnutie na starom

V tomto ma fascinujú niektorí vegetariáni a vegáni. Vzdali sa jedenia živočíšnych produktov. Ak sa ale pozriete do bio predajní, alebo do vegetariánskych receptov, nájdeme tu zaujímavý úkaz. Kopa jedál má už v názve slovo „mäso“, alebo sa na tanieri ako mäso aspoň tvári..

  • Sójové mäso,
  • "mäso" seitan (z múky)

Mnoho receptov a výrobkov nesie priamo názov, ktorý evokuje dojem, že budete jesť mäsový výrobok.

  • Vegánska saláma, klobása, párky,
  • Šošovicová sekaná,
  • Jaternicová kaša, segedínsky guláš.

Tieto názvy a chuť naozaj vedia naozaj skvelo simulovať chuť mäsa. Ale logicky mi to prekáža. Ak sa chcem vyhnúť mäsu, prečo mám chcieť „salámu“ zo sóje?

Výsledok totiž bude taký, že

  • Tie jedlá by boli výborné, keby nemali mäsové názvy.
  • Ak ich ale porovnáme s „originálmi“ tak vegánske alternatívy vždy zostanú len napodobeninou.

Práve k napodobeninám smerujem. My sa tu totiž nevenujeme vegánstvu. Hľadáme vhodné jedlá na chudnutie. Tu vám vegetariánska kuchyňa môže významne pomôcť a veľa sa z nej naučíte – na chudnutie sú vegetariánske a vegánske jedlá vhodné. (Nie tie mastnejšie.)

Jedno vám ale odporúčam. Zabudnite na klasiku. Nepokúšajte sa spraviť ľahšie verzie klasických jedál.

  • Zdravší vyprážaný rezeň, alebo zemiakové placky sú s malým obsahom tuku mdlé.
  • Sviečková na smotane bez smotany bude mať menej atraktívnu chuť, ale výkrm to bude stále slušný,
  • Bábovka s jogurtom bez tuku sa síce tvári zdravšie, ale stále môže byť výživnejšia, než by sa nám hodilo.

Oveľa účinnejšie bude, ak prejdete na celkom iné jedlá. Iné názvy = iné očakávania.

A keď jedlo nemá konkurenciu v „originálnej verzii“, nemôže byť horšie, alebo iné, než by stravník čakal.

Jednoducho ak máte makové rezance radi, tak máte smolu, pretože pri chudnutí toto jedlo nie je vhodné.

  • Mak obsahuje priveľa nasýteného tuku, nehodí sa preto do rozpočtu.
  • Mak je energeticky významný zdroj, chcem vidieť, či vám bude chutiť primeraná porcia maku, čiže možno tak jedna kopitá lyžička na celý tanier.
  • Cestoviny musia byť celozrnné, to je v poriadku. Ale len asi 60 gramov (surových) na porciu. To nie je veľa.
  • Maslo? Zabudnite. Pri chudnutí sa nehodí. Olivový olej nedá tú chuť. Dá sa do horúcich špagiet rozmiešať Flora pro aktiv, ale zas – 5 gramov je maximum a to je pritom ako nič.
  • Cukor? Ani gram nesmiete. Stévia to nestihne osladiť. Ak jej dáte veľa, bude jedlo horké. Umelé sladidlo? Nuž, neviem. Dá sa nakvapkať, ale bola reč o zdravej strave.

Ak dodržíte odporúčania a čísla na chudnute, také makové rezance vám chutiť nebudú. To vám zaručujem. Skúšal som. Horšie, ako nemocničná strava.

Ak sa varia takéto jedlá, pamätáme si, akú majú mať chuť. Skvelú, výraznú. Veď pre ňu si ich pamätáme. Pre ňu ich máme radi a znova chceme. Mnoho chudnúcich v tejto chvíli začne vyjednávať.

Čo sa stane, ak by som...

  • Pridal trocha maku? Mali by aj chuť.
  • Kvapol rozpraženého masla? Lepšie by sa kĺzali.
  • Sypol trocha práškového cukru? Boli by sladšie.

Spravte to lakomo a zdvojnásobíte energetickú hodnotu porcie. Viete čo ešte zistíte? Že to stále nie je ono! Správne makové rezance od babičky totiž obsahujú v jednom tanieri toľko energie, že by vám vystačila na celý deň. Potom je to tá pravá mňamka!

Možno si poviete, že dnes bude výnimka a potom zas držíte prísnu diétu. Beriem. Ak to naozaj má byť výnimka, potom sa prikláňam k stratégii uvariť také jedlo, ako má byť. Bez kompromisov. Síce čo najmenšiu porciu, ale nech je presne taká, ako má byť. Užiť, zažiť, prežiť. A potom pár týždňov poctivo dodržiavajte bezvýnimkový režim.

Výnimky sú však zákerné. Je to ako noha vo dverách. Dnes si dáte rezance s makom a už o 10 minút máte chuť na niečo iné, čo je tiež dobré. Ak nemáte jasne stanovené prísne pravidlá, začne sa vo vás čosi lámať.

Výnimky sa stanú častejšími a nenápadne vám začnú prenikať do života. Do zdravej ovsenej kaše si začnete dávať trocha zdravého medu. Na cestoviny si doprajete viac olivového oleja, veď je zdravý. Na desiatu si dáte nie jeden, ale tri pomaranče, veď sú z prírody. Takto potichu navýšite energetický príjem predtým správne vypočítanej redukčnej diéty. Samozrejme, zakrátko zistíte, že váha prestala klesať a tepláky sú vám akosi tesné. Asi sa praním bola zbehla guma.

Preto odporúčam, aby ste boli na seba prísni!

Je ľahšie ísť na 100% ako balansovať na 99%

Nielen mne sa osvedčilo, že je oveľa ľahšie ísť naplno, než stále brzdiť a pridávať. To platí v aute, na bicykli aj v kuchyni.

Viete čo nesmiete? No tak to vôbec nejedzte.

A je to vyriešené. Netreba rozmýšľať.

  • Ponúkne vám niekto med? Je to sladkosť. Nie.
  • Ponúkajú rezeň? Je to vyprážané. Je to bravčovina. Je to červené mäso. Trikrát nie.
  • Že by ako dezert tortička? Cukor. Biela múka. Nevhodný tuk. Trikrát nie.

Akonáhle totiž poľavíte, zmeníte sa nielen vy sami, ale aj vaše okolie.

  • Už nie ste ten, čo prísne dodržiava pravidlá. Už sa cítite ako niekto, kto občas môže. To je veľký rozdiel vo vnímaní a sebahodnotení.
  • Aj okolie si všimne, že ste kŕmiteľní. S úľavou vám začnú ponúkať smotanu do kávy a pozvanie na pivo.

A znova opakujem: jedna výnimka nič nezmení. Ale akonáhle spravíte ústupok, ste pripravení po dobre volenej argumentácii spraviť aj druhý ústupok. Potom tretí a už sa to sype.

Podobné je to aj vo vzťahoch. Máte medzi známymi niekoho, kto je žiarlivý (žiarlivá)? Viem celkom určite povedať jedno. Na začiatku vzťahu bolo všetko v poriadku. Potom sa objavili prvé malé náznaky. Opatrné otázky typu „kde si bol / bola“ kedy už cítite, že v pozadí je podozrenie. Už to je neprimerané, ale to bol ten prvý krok. Postupne sa to zhoršuje. Objaví sa nejaké trucovanie, niekedy podozrievanie. Častejšie sú dni bez zvuku, alebo zvady. Padnú otvorenejšie podozrenia, možno obvinenia. No ani to nestačí. Príde rabanie sa vo veciach, sledovanie. Krásny vzťah sa mení na temnicu. Nesmie sa nikam chodiť individuálne ani spoločne. Padajú výčitky, kričí sa. Ak to necháte tak, začnú padať facky. Tak nenápadne to zvykne prebiehať na začiatku a vzťah sa potichu a cez rôzne výnimky a ospravedlnenia presunie až na nepoužiteľnú úroveň.

Podobne nenápadne aj priberáme. Tu tyčinka, tam niečo dobré. Ono sa cez deň dosť napočíta. Ak to tak je denne a málo pohybu k tomu, v strednom veku ste obézny diabetik s ischemickou chorobou a vysokým tlakom.

Preto si teraz pozrime najčastejšie úpravy receptúr, ktoré robia ľudia v nádeji, že jedlo bude lepšie a pritom zostane vhodné aj na chudnutie.

Proteínové tyčinky z mrazáku. Či z rúry?

Pamätám si na jedno stretnutie ľudí z diskusného fóra. Jedna účastníčka víťazoslávne priniesla skvelé a zdravé proteínové tyčinky. Podľa receptu Mira Veselého. Keď som ich videl, nespoznal som ich. Pátral som, ako ich robila. Ukázalo sa, že len trocha pozmenila recept.

Môj recept počíta s tým, že tyčinka sa vyrobí z ovsených vločiek, orieškov a kulturistických bielkovín. Sladí sa stéviou, hazardéri aj umelým sladidlom. Do mrazáku sa dáva pre zvýšenie trvanlivosti ale aj ako ochrana pred maškrtením. Proste vyberiete si jednu keď idete na výlet.

Recept iniciatívna kuchárka mierne upravila. Každá zmena mala logiku.

  • Bielkoviny nemala, tak dala sušené mlieko. Ale sušené mlieko obsahuje aj mliečny cukor a tuk. Jasné, že to je chutnejšie, ale už sa trocha menia vlastnosti potraviny.
  • Stéviu nemala a umelé sladidlo nie je zdravé. Tak pridala trstinový cukor – ten predsa je zdravší, či nie?
  • Aby to lepšie držalo pridala trocha múky. Nie celozrnnej, ale veď keď je toho tak málo, tak je to jedno, či nie?
  • No a nakoniec, nech to netreba mraziť – upečieme to!

Výsledkom boli proteínové tyčinky doboškovitého typu. Chuť vynikajúca. Ale v mojej receptúre som chcel, aby stravník jedol tyčinky s tukom a bielkovinami, ktoré neprešli tepelnou úpravou.

Táto mňamka sa po upečení objaví na tanieri v podobe peknej pyramídky. Z nej potom pri každej ceste kuchyňou beriete kúsok za kúskom, až všetko zjete za deň či dva.

Kde je problém? Problém je v tom, že jedna proteínová tyčinka je pôvodne zamýšľaná ako jedno jedlo. Ak si ju upečiete, zjete ju automaticky ako dezert KU inému jedlu. A to je dosť veľa problémov naraz.

V mene celozrnnosti pečieme plechy

Po internete nájdete veľa takzvaných fitness receptov. Kuchárky pečú rôzne zúfalstvá a nazývajú to zdravým jedlom. Aký je postup? Veľmi často taký, že sa v receptúre zmení niektorá surovina. Napríklad múka sa použije celozrnná. Alebo pohánková – to je teraz také zaklínadlo na výrobu „zdravého“ jedla.

Všetko v poriadku s múkou, ale ak do zdravej múky pridáte ingrediencie, ktoré bránia chudnutiu, nebude to fungovať.

Hlavne preto, že pečivo a sladkosti stále vnímame ako maškrtu a nie ako hlavné jedlo. Ak si spravíte celozrnnú bábovku a jej malý kúsok použijete ako raňajky, tak sa asi nič zlé nestane. Ale ona vám asi bude chutiť. Keď neodoláte a dáte jej viac, chudnutie zastavíte. Ak si zobnete zo skvelého celozrnného keksíka medzi jedlami, chudnutie sa zastaví.

Takže kým chudnete tak nejaké vypekanie plechov s celozrnným čímkoľvek sladkým je zlý nápad. Myslite na to, že čo sa doma upečie, to sa doma aj zje! Ak spravíte nevhodné jedlo, celozrnnou múkou to nezachránite.

Med – tak zdravý, tak sladký

Veľmi veľa debát zaznieva najmä v súvislosti s medom, či javorovým sirupom. Ak ste zdravý a športovo založený človek, potom sú tieto sladidlá celkom v poriadku.

Dokonca aj keď chudnete tak jedna lyžička medu, či javorového sirupu do porcie ovsených vločiek je v poriadku. Pri chudnutí to síce neodporúčam, ale ak vám to veľmi ide na chuť, dá sa.

Ale povedzme si na rovinu – 1 lyžička vám porciu ovsených vločiek veľmi neosladí. Skôr ju tam ani nebudete cítiť. Takže čo s tým? Dáte si dve alebo tri lyžičky? To už totiž podstatne zmení celkovú energiu jedla a pri chudnutí je to celkom nevhodné.

Takže síce nechcem démonizovať cukor, med a všetky tieto radovánky, ale ak chudnete, zakážte si ich.

Niekto vám bude tvrdiť, že v mede, alebo v hnedom cukre sú predsa úžasné látky, ktoré prospievajú telu. Obávam sa však, že ich prítomnosť je na hranici stopového množstva. Takže jesť hnedý trstinový cukor v nádeji, že tak skvelými minerálmi zásobíte svoje telo je skôr sebaklam.

Trocha pre chuť nikomu neublíži

Problém je v tom, že ak začnete veľa pozornosti dávať chuti potravín, beriete tým pozornosť z toho dôležitého. Z chudnutia a zdravej výživy.

Ak totiž je chuť raňajok pre vás dôležitá, bude dôležitá aj chuť obeda a večere. A zajtra tiež. Čo s tým?

Preto nepristúpte na túto hru.

Zrušte nevhodné prísady a nejedzte ich. Jedlá, ktoré si pripravíte budú odrazu akosi fádne, málo slané, málo sladké. Prosím, vydržte to asi mesiac. Chuťové bunky sa postupne prispôsobia menej výrazným chutiam a zvyknú si na nové chute. Začnete cítiť jemnejšie chute a zistíte, že sú vlastne veľmi dobré.

  • Ak to dodržíte dôsledne, zistíte, že vám začínajú aj tie „nechutné“ veci vlastne celkom chutiť.
  • Ak si dáte párkrát do týždňa výnimočne mňamku, nebude vám chutiť ten fádny zvyšok jedál a trvale budete nespokojní.

Takže to je ďalší dôvod, prečo sa oplatí ísť tvrdo na 100% s diétou, ako si dávať rôzne odpočinkové dni.

Je to overené a dôležité. Preto to zopakujem ešte inými slovami.

  • Trebárs z dôvodu vysokého tlaku krvi chcete prestať soliť. To je vyberane málo chutná diéta. Ak vydržíte, asi o dva až tri mesiace zistíte, že vám začínajú chutiť mnohé jedlá. Jednoducho si telo zvykne na množstvo slaných podnetov. Potom už to ide pomerne ľahko. No stačí ak si párkrát do týždňa doprajete niečo slané a efekt sa nedostaví. Celé mesiace budete trpieť, lebo vám neslané jedlá nechutia a stále sa tešíte len na ďalšiu výnimku.
  • Alebo chcete prestať fajčiť. Pár dní vydržíte a potom si „za odmenu“ doprajete jednu cigaretku? To vás rozhodí na niekoľko ďalších dní. Už nebudete rozmýšľať o tom, že ste nefajčiar. Už budete špekulovať kedy bude ďalšia výnimka. Keby ste šli natvrdo bez cigariet, šlo by to ľahšie.
  • Alebo chcete vidieť v tme. Ak si oči zvyknú na tmu, začnete trocha vidieť. Keby ste si občas zasvietili baterkou do očí, zreničky sa stiahnu a zas bude trvať, kým sa tme prispôsobíte.

Jednoducho naše zmysly sú prispôsobivé. Ak sa prispôsobia strave vhodnej na chudnutie, zvyknete si na to ako na celkom normálnu vec. Pokiaľ si ale občas uštedríte buchnát v podobe výnimky, zvyčajne to nemá dobrý efekt.

Preto ak niekde narazíte na recept ktorý je určený na chudnutie, dodržiavajte ho. Ak chcete robiť zmeny, robte ich až v prípade že viete čo robíte. Je fajn jesť také veci, ktoré vám viac sedia.

Tajomstvo chudnutia sa skrýva vo vašej chladničke!

©  Web chudnutie-ako.sk píše Miro Veselý od 27. 07. 2004.