Možno vám príde vhod tip, ako si vyberať jedlo. Strava totiž má byť pestrá. Ako to zariadiť? Stačí ak si vopred pripravíte pestrý výber a potom z neho budete postupne voliť a vyberať. Samozrejme, môžete variť z jedálnička na chudnutie. Ale lepšie je, ak ste sebestační. Človek sa často nevie rozhodnúť, čo zjesť... nakoniec si vyberie jedlá, ktoré sú poruke, pripravujú sa pohodlne, alebo mu chutia. Ale v praxi sa často opakujú stále tie isté jedlá. Môžete to okabátiť za pomoci papierového kalendárika.
Taký postup vám prinesie rýchlejšie a jasnejšie rozhodovanie čo máte zjesť.
Spravte si rozpis surovín, ktoré máte radi. Ale aj tých, ktoré možno nemusíte milovať, ale viete, že sú fajn. Napríklad:
Tento zoznam si zaveste na chladničku.
Keď máte vyškrtnuté všetky jedlá, začnite s novým zoznamom. Takýto vyškrtávací plánovací kalendár, vás donúti voliť čo najpestrejšie jedlá. Pokojne si rozpíšte na celý mesiac aj jedlá, ktoré vás možno bežne nenapadne spraviť.
Samozrejme, platí sedliacky rozum - ak si uvaríte porciu jedla ktorá sa dá jesť aj zajtra, tak si uvaríte jedlo a to budete jesť kým sa neminie. Sardinky asi zjete na jedno posedenie. Zato ak si budete variť hustú fazuľovú polievku, tak tá vám asi vydrží aj 2 či 3 dni. Potom jedzte to čo máte navarené. Nevadí to a pestrosti stravy to neublíži.
Samozrejme, ak je napísané "kefír", neznamená to, že vaše jedlo je len kefír. Tento kalendár je na inšpiráciu. Zamyslite sa, čo by vám šlo na chuť, aby ste k tomu mohli mať pohár kefíru? Možno zemiaky varené v šupe. Alebo ak sa povie "brokolica" aj tu vám môže napadnúť nielen brokolicový krém, ale trebárs brokolica s opečenou celozrnnou strúhankou a trochou olivového oleja.
Možno ešte účinnejšou voľbou, ktorú určite poznajú skúsení manželia je určiť dni v týždni, kedy sa TO robí. Tým TO si môžete dosadiť čo chcete. Napríklad zhruba 2-krát do týždňa by mali byť na stole ryby. Alebo kyslá kapusta. Alebo brokolica. Nič vám nebráni celkom náhodne si vybrať dni v týždni a priradiť k nim niektoré jedlá. Jednoducho utorok a piatok je rybací deň. Pondelok a štvrtok je kyslá kapusta. Z príloh si tiež môžete mechanicky vybrať tie najvhodnejšie a urobiť si rozpis. Napríklad:
Potom deň za dňom pôjdete podľa toho zoznamu. Pondelok si kúpite celozrnný chlieb a ten je ako príloha. Na obed si ho dáte k morčacím prsiam a večer možno k brokolicovému krému.
Takýto mechanický rozpis jedál na chudnutie síce vyzerá pestro a skvele, má však jednu nevýhodu. Predpokladá, že na obed si varíte iné jedlo ako na večeru.
V praxi teda je najvýhodnejšie, ak si takýto mechanický kalendár na varenie naplánujete vždy sami a vopred. Viete, čo vám ide na chuť, viete aké suroviny sú v obchode.
Je fajn, ak sa môžete stravovať ideálne, ale niekedy sa to nedá. Vždy sa pri návrhu jedálneho lístka riaďte týmito pravidlami:
Je veľa jedál, ktoré sú bežne na stoloch v rodine. Pritom vieme, že pri chudnutí môžu narobiť ťažkosti. Uistite sa, že v špajzi, chladničke, poličkách nemáte zbytočné a nevhodné potraviny.
Zbavte sa takýchto radovánok, pretože vám zastavia chudnutie. Ono totiž ak budete jesť zdravo a cvičiť, začnete pekne chudnúť. No proces môže zastaviť aj nečakane málo výnimiek. Stačí aj relatívne malé množstvo sladkostí, ktoré si pomedzi vhodné jedlá zobnete. Prejde pár dní a vy zistíte, že vám stagnuje váha.
Preto je vhodné jesť pestro a jesť zdravo. Aby ste mali inšpiráciu, môžete využiť vyškrtávací kalendár, alebo sa riaďte mechanickým kalendárom na chudnutie.
Samozrejme, v úvode chudnutia ešte asi nemáte veľa nápadov, ako sa máte stravovať, aby to bolo vhodné. Vtedy je pohodlnejšie riadiť sa jedálničkom na chudnutie. Trebárs aj tým mojím. Ale ako budú plynúť týždne, môžete sa postupne začať viac improvizovať. Dostanete "do oka" odhad, koľko živín má ktorá surovina a koľko zhruba jej máte zjesť. Vtedy už je čas, aby ste si varili po svojom. No a keď budete stáž v kuchyni celkom bez nápadu čo uvariť, použite tento mechanický kalendár na chudnutie.
Chcete, aby vaša strava bola čo najpestrejšia? Plánujte. Človek sa často nevie rozhodnúť, čo zjesť… Nakoniec si vyberie jedlá, ktoré sú poruke, pripravujú sa pohodlne, alebo mu chutia. Potom sa často opakujú stále tie isté jedlá. Môžete to okabátiť za pomoci papierového kalendárika.
© Web chudnutie-ako.sk píše Miro Veselý od 27. 07. 2004.