Pri chudnutí sa osvedčilo, ak jedávame jedlá s nízkym glykemickým indexom (skratka GI). Tabuľka jedál s nízkym GI je tu. Okem toho sa snažíme strážiť si aj niečo, čo sa volá glykemická nálož - čiže ak má potravina nízky glykemický index, neznamená to, že jej môžete zjesť veľa. Napríklad aj ovsené vločky ak ich bude veľa, môžu zvýšiť hladinu krvného cukru. No a to je presne to, čo nechceme.
Pomôcť môže nástroj, ktorý s úspechom využívajú diabetici. Ide o výmenné sacharidové jednotky.
U diabetika je dôležité, aby sa po jedle glykémia nedostala do vysokých čísiel. Odborne sa to volá postprandiálna glykémia a používa sa na to skratka PPG. (Postprandiálna = po jedle, glykémia = hladina cukru v krvi)
Ak jeď tu hovoríme tak trocha diabetologickým slovníkom, neľakajte sa. Pri chudnutí sa totiž tieto skúsenosti dajú efektívne využiť. To preto, že ak sa vám podarí udržať hladinu krvného cukru v normálnom stave, je to pre vás výhodné.
Nič z toho pri chudnutí nemôžete potrebovať. Preto disciplinované dodržiavanie vhodného režimu môže vznik problémov brzdiť, alebo aj zastaviť.
Je to pokus čo najviac zjednodušiť diabetikom prácu. Aby nemuseli vážiť a zložito prepočítavať jedlá, vznikla sacharidová jednotka. Diabetik totiž musí užívať inzulín v takom množstve, aby zodpovedal množstvu stravy. Aby dokázal spracovať to, čo diabetik zjedol. Preto:
Počítanie sacharidových jednotiek nás zaujíma najmä pri múčnych jedlách, vločkách či strukovinách. Zelenina a nesladné druhy ovocia majú tak nízky obsah sacharidov, že bežné množstvo vôbec nemusíte riešiť, ani počítať do energetického príjmu.
Napríklad zjesť suchý rožok by mohlo glykémiou pohnúť aj u zdravého občana. Ak to bude ale rožok pokvapkaný olivovým olejom a s ním by ste si dali kúsok syra, šunky, alebo tofu - glykémia po jedle (PPG) by sa asi vôbec nezmenila. Presne to pomôže aj pri chudnutí. Tieto súvislosti ale v sacharidových jednotkách neriešime.
Mliečne výrobky ako mlieko či jogurt sacharidy obsahujú. Preto ich v SJ aj pri GI nájdete. Veľmi zhruba môžete rátať že mlieko, jogurt či asidofilné mlieko sa počítajú zhruba ako jedna Sj na 200 ml. Naproti tomu syry (ani bryndza) sa do sacharidových jednotiek počítať nemusia.
Reakcia každého človeka na sacharidy je trocha iná. Nič vám nebráni natvrdo si to otestovať. Kúpte si glukomer - stačí aj niektorý z najlacnejších. Zmerajte si glykémiu zhruba hodinu až dve po jedle. Ak sa drží v norme, všetko je v poriadku. No ak trebárs po kaši z ovsených vločiek nameriate trebárs 9, tak viete že toto jedlo nabudúce máte
No a tým, že reakcia tela je u každého iná je výhodné ak svoje telo takto otestujete. Mohlo by sa stať, že v dobrej viere jedávate niečo, čo sa považuje za zdravé a pritom vám to robí problém. V uvedenom článku o glukomeri píšem, že napríklad práve kaša z ovsených vločiek (vločky+voda, nič iné) má schopnosť postprandiálnu glykémiu (to je tá po jedle) zvýšiť.
Výmenné jednotky sú dobré preto, že každý diabetik potrebuje iné množstvo sacharidov. Takéto zjednodušenie výpočtu sa potom ľahšie počíta a aj pamätá. Aj pri chudnutí si môžete vyskúšať množstvá, ktoré budú sedieť vám. Predsa len - aj keď výmenné sacharidové jednotky sú dobrý nástroj, v ľudskom tele sa každá potravina správa predsa len trocha inak.
Rozdiel je aj v tom, či po najedení pôjdete sedieť k počítaču, alebo pracovať na pole.
Tu sa pristavím. Chcem zdôraniť, ako málo energie potrebujeme na život a pohyb v porovnaní s tým, koľko bežne zjeme. Predstavte si, že na hodinu tréningu potrebujete 10 gramov sacharidov - to je jedna výmenná jednotka. Viete kde je ten problém? Že jeden bežný 60 gramový rožok má okolo 34 gramov sacharidov. Znamená to, že ak si dáte jeden rožok, mali by ste sa vydať na dvojhodinovú rýchlu prechádzku. Tým by sa mal cukor z rožka premeniť na energiu chôdze. No a ten problém je v tom, že nie je problém dať si 3 rožky. No a potom necvičiť.
V priemere sa dá počítať s tým, že na deň bude diabetik zvyčajne potrebovať okolo 15 až 20 SJ. To znamená okolo 150 aaž 200 gramov sacharidov. Také čísla zvyčajne platia u diabetikov. Pri chudnutí bude väčšinou potreba vyššia, minimálne 200 až 250 gramov. Skôr viac. U zdravých ľudí je na deň bežné zjesť určite najmenej okolo 300 gramov sacharidov a viac.
Tento fakt je dobré tiež brať do úvahy aj pri chudnutí. Nenaleťte reklame! Mnoho firiem dnes ponúka rôzne športové rehydratačné nápoje. Aby vás prilákali, povedia, že v nápoji je l-karnitin. Ten sa považuje za faktor, ktorý prispeje ku zlepšeniu pálenia tukov pri športe. Tak sa na to pozrime:
Takže aj pri chudnutí je dobré počítať s týmito súvislosťami. Sacharidové jednotky nemusíte počítať úzkostlivo, stačí ak si preletíte ich tabuľky. Hneď uvidíte že múka, cukor, žemle, sucháre sú pre vás najmenej vhodným zdrojom sacharidov. Naopak - oveľa vhodnejšie sú strukoviny, niektoré celozrnné výrobky či zemiaky. U diabetika je potrebné pomerne presne to naladiť a počítať. Keby diabetik pred prácou či športom neprijal vhodné množstvo cukru, dostal by sa do hypoglykémie.
Pokiaľ by ste chceli normálne počítať jedlo na sacharidové jednotky, myslím si, že je to ešte zložitejšie, ako bežný výpočet energie podľa gramov. Inými slovami - individuálne si počítať SJ len kvôli chudnutiu nedáva zmysel. No na druhej strane môžete využiť už hotové prepočty. Tabuľka výmenných jednotiek vám môže potom veľmi prakticky a rýchlo ukázať, ktoré potraviny sa pri chudnutí môžu jesť pomerne odvážne a ktoré radšej prevážte.
U diabetikov je dôležité vyhýbať sa vysokej hladine glukóy.
Na niektorých potravinárskych výrobkoch z dovozu nájdete uvedené jednotky BE – Die Broteinheit. Ide o takzvané chlebové jednotky, pričom 1 BE zodpovedá 12 g sacharidov.
V praxi je rozdiel medzi SJ a BE pomerne malý. Ak nie ste diabetici, tak ich počas chudnutia môžete použiť pokojne ako rovnaké. Je úplne ľahostajné, či v jedle zjete 5 BE alebo 5 SJ. Áno, rozdiel medzi 50 alebo 60 gramov je merateľný. Ale v praxi je zanedbateľný. Kým si nepicháte inzulín, netrápte sa s presnosťou.
Nakoniec si pozrite niektoré potraviny. Vždy je uvedené, koľko gramov určitej potraviny je jedna sacharidová jednotka.
Tabuľku som zoradil najskôr podľa abecedy a nižšie podľa gramov.
Položka | Gramy na 1 SJ |
Ananás | 140g |
Arónia (jarabina čierna) | 60g |
Avokádo | 500g |
Banán | 70g |
Broskyňa, nektarinka | 120g |
Brusnice | 100g |
Cestoviny varené | 45g |
Cvikla | 100g |
Čerešne | 90g |
Černice | 140g |
Čučoriedky | 140g |
Datle | 30g |
Egreše | 120g |
Fazuľa varená | 80g |
Figy | 70g |
Grapefruit | 170g |
Halušky | 45g |
Hrach varený | 80g |
Hrášok sterilizovaný | 120g |
Hrozno | 60g |
Hruška | 90g |
Chlieb biely aj čierny | 20g |
Chlieb celozrnný | 25g |
Jablko | 90g |
Jahody | 160g |
Jogurt biely | 200ml |
Kefír | 300ml |
Kiwi | 90g |
Kľukva | 105g |
Knäckebrot | 12g |
Knedľa | 25g |
Kukurica | 65g |
Maliny | 100g |
Mandarínky | 150g |
Mango | 65g |
Marhule | 110g |
Melón (červený) | 200g |
Mlieko | 200ml |
Mrkva | 80g |
Múka | 15g |
Ovsenné vločky | 16g |
Papája | 110g |
Pečené zemiaky | 60g |
Pohánka | 15g |
Pomaranč | 150g |
Pomelo | 100g |
Popcorn | 15g |
Ríbezle | 140g |
Rožok biely | 15-20 |
Rožok grahamový | 25g |
Ryža varená | 45g |
Slivky | 90g |
Suchár | 15g |
Sušené ovocie bez pridaného cukru | 20g |
Šošovica varená | 65g |
Tarhoňa varená | 45g |
Topinambur | 60g |
Vianočka | 15g |
Višne | 80g |
Zemiakové hranolky | 35g |
Zemiakové lupienky | 25g |
Zemiakové pyré | 75g |
Zemiaky varené | 65g |
Žemľa | 15-20g |
Nasleduje tabuľka výmenných sacharidových jednotiek zoradená podľa gramov. Tu ale myslite na fakt, že teoreticky "najhoršie" vyzerá Knäckebrot. Je to totiž sušená potravina. V praxi však práve Knäckebrot obsahuje veľké množstvo vlákniny. Nie je preto jedno, či zjete jeden plátok tohto sušeného celozrnného chleba, alebo jeden biely rožok.
Položka | Gramy na 1 SJ |
Knäckebrot | 12g |
Rožok biely | 15-20g |
Žemľa | 15-20g |
Múka | 15g |
Pohánka | 15g |
Popcorn | 15g |
Suchár | 15g |
Vianočka | 15g |
Ovsenné vločky | 16g |
Chlieb biely aj čierny | 20g |
Sušené ovocie bez pridaného cukru | 20g |
Chlieb celozrnný | 25g |
Knedľa | 25g |
Rožok grahamový | 25g |
Zemiakové lupienky | 25g |
Datle | 30g |
Zemiakové hranolky | 35g |
Cestoviny varené | 45g |
Halušky | 45g |
Ryža varená | 45g |
Tarhoňa varená | 45g |
Arónia (jarabina čierna) | 60g |
Hrozno | 60g |
Pečené zemiaky | 60g |
Topinambur | 60g |
Kukurica | 65g |
Mango | 65g |
Šošovica varená | 65g |
Zemiaky varené | 65g |
Banán | 70g |
Figy | 70g |
Zemiakové pyré | 75g |
Fazuľa varená | 80g |
Hrach varený | 80g |
Mrkva | 80g |
Višne | 80g |
Čerešne | 90g |
Hruška | 90g |
Jablko | 90g |
Kiwi | 90g |
Slivky | 90g |
Brusnice | 100g |
Cvikla | 100g |
Maliny | 100g |
Pomelo | 100g |
Kľukva | 105g |
Marhule | 110g |
Papája | 110g |
Broskyňa, nektarinka | 120g |
Egreše | 120g |
Hrášok sterilizovaný | 120g |
Ananás | 140g |
Černice | 140g |
Čučoriedky | 140g |
Ríbezle | 140g |
Mandarínky | 150g |
Pomaranč | 150g |
Jahody | 160g |
Grapefruit | 170g |
Melón (červený) | 200g |
Jogurt biely | 200ml |
Mlieko | 200ml |
Kefír | 300ml |
Avokádo | 500g |
Výmenné sacahridové jednotky nám teda môžu trocha našepkávať, čo jesť, aby sa naše chudnutie dostalo do tempa.
Jednoducho:
Asi takto môžete o výmenných jednotkách uvažovať v praxi.
Viac info:
Miro Veselý
Spojme sa na LinkedIn: linkedin.com/in/miro-vesely
© Web chudnutie-ako.sk píše Miro Veselý od 27. 07. 2004.