Koncept glykemického indexu potravín som už podrobne popísal. V tomto článku bude skôr dôležitá tabuľka ako teória. Na tejto stránke teda nájdete zoznam potravín, ktoré sa oplatí pri jedení uprednostňovať a ktorým sa bude lepšie vyhnúť. Podrobnosti nájdete v sekcii glykemický index potravín.
Nechcem teraz zachádzať do detailov, ono totiž ak si dáte veľmi malé množstvo potraviny s vysokým glykemickým indexom, tak aj keď podľa tabuľky GI je to "nevhodné" v skutočnosti sa nič nestane. Keby ste dokásali dať si jeden malý cukrík tak to síce je chyba, ale nespraví to taký problém, ako keby ste si ich dali niekoľko. Je to teda aj otázka množstva. Mohli by ste ísť do hĺbky a naštudovať si teóriu, pojmy ako glykemická nálož a podobne.
Oveľa jednoduchšie však bude, ak si zapamätáte len toto: Cukor, sladkosti a výrobky z bielej múky majú vysoký glykemický index. Nejedzte ich a to najhoršie tým vyriešite.
Kto chcete, pozrite si teraz tabuľky.
Najskôr rýchly prehľad niektorých potravín s nízkym glykemickým indexom. Tieto môžete jedávať smelo aj vo väčšom množstve. Obsahujú síce sacharidy, takže energiu dodajú, ale nemali by dvíhať hladinu inzulínu.
Zhruba sa teda dá povedať, že nízky glykemický index majú potraviny málo sladkej chuti. Obsahujú komplexné sacharidy. Telo si z nich svoj "cukor" síce vie vyrobiť, ale trvá mu to dlho. To sa hodí. Čím pomalšie sa cukor z potraviny vstrebáva, tým lepšie. Glykemický index potravín určuje práve tento parameter. Jedzte potraviny s nízkym glykemickým indexom a zmiznú vaše "cute" na sladkosti, zmiznú záchvaty hladu. Jednoducho sledovať si glykemický index sa oplatí.
kapusta | 6 |
špenát | 6 |
cibuľa | 10 |
hríby | 10 |
ľadový šalát | 13 |
arašidy pražené | 14 |
jogurt nízkotučný | 14 |
artičoky | 15 |
brokolica | 15 |
chilli papričky | 15 |
kaleráb | 15 |
mandle | 15 |
olivy | 15 |
paprika | 15 |
tofu | 15 |
uhorka | 15 |
zázvor | 15 |
zeler | 15 |
sójové bôby varené | 18 |
V zahraničí sa občas stretnete aj s pojmom "slow carb diet" čo znamená pomalo sacharidová diéta. Technicky keby ste ako sacharidy jedávali len tieto pomalé sacharidy mohli by ste ich jesť smelo a možno dokonca aj trocha viac, než sa "smie" a vaša váha by mala utešene klesať.
Do podobnej skupiny môžeme zaradiť aj potraviny, ktoré sa v tabuľke radia k nízkemu GI:
avokádo | 20 |
citrón | 20 |
čerešne | 22 |
hrach varený | 22 |
fruktóza | 23 |
kešu orechy | 23 |
čokoláda 70 % kakaa | 25 |
grapefruit surový | 25 |
jačmenná krupica varená | 25 |
lieskové orechy | 25 |
maliny | 25 |
šošovka červená varená | 26 |
fazuľa červená varené | 27 |
mlieko plnotučné | 27 |
jablká sušené | 29 |
čierna fazuľa varené | 30 |
šošovica varená | 30 |
marhule sušené | 31 |
maslová fazuľa varená | 31 |
plnotučné mlieko | 31 |
sójové mlieko | 31 |
hrášok varený | 33 |
jogurt nízkotučný s cukrom | 33 |
špagety celozrnné varené | 37 |
hruška | 38 |
hrušky | 38 |
jablko | 38 |
paradajkový džús | 38 |
rybie prsty fritované | 38 |
polotučné mlieko | 39 |
ravioly s mäsom varené | 39 |
slivky | 39 |
jablkový džús nesladený | 40 |
jahody | 40 |
broskyňa | 42 |
broskyne | 42 |
papája | 42 |
musli pražené | 43 |
puding | 43 |
hruškový kompót | 44 |
pomaranč bez šupky | 44 |
šošovicová polievka | 44 |
grapefruitový džús | 45 |
kokos | 45 |
makaróny varené | 45 |
ananásový džús | 46 |
hrozno zelené | 46 |
laktóza | 46 |
pomarančový džús bez cukru | 46 |
sójové mlieko | 46 |
bulgur | 47 |
grapefruitový džús bez cukru | 48 |
hrášok zelený varený | 48 |
ryža varená v pare | 48 |
čokoláda | 49 |
mrkva varená, sterilizovaná | 49 |
ovsená kaša varená | 49 |
V tejto tabuľke teda nachádzate potraviny ktoré môžete jedávať pomerne smelo a často. Aj tu ale platí, že napríklad čokoláda síce má podľa tabuľky nízky GI, ale to neznamená že sa môže jesť bez obmedzenia. Má veľa tuku. Podobne kokos. Ten tiež obsahuje veľký podiel pre nás nevhodného tuku a pri chudnutí ho používajte len ako obalenie proteínových tyčiniek. Teda málo.
Príklady potravín so stredne vysokým glykemickým indexom:
Stredný glykemický index už zvyčajne majú potraviny, ktoré aj v chuti majú niečo sladšie. Samozrejme, v prípade naslano uvarených zemiakov to neplatí. Pokiaľ potravina má sladkastú chuť zvyčajne už nepatrí medzi potraviny s nízkym glykemickým indexom. A preto je lepšie jej jedenie kontrolovať. Netreba sa jej vyhnúť, len už musíte presnejšie merať, alebo vážiť, koľko toho pojete.
Samozrejme, veľa príloh k jedlám má glykemický index stredný, alebo vyšší. Ak je to ale príloha, znamená to, že
To znamená že ak si dáte len zemiaky ako dychtivý zástanca oddelenej stravy, zjedli ste jedlo, ktoré môže zvýšiť hladinu glykémie. Ak si ale dáte k zemiakom trocha oleja a kefír, značne sa tým spomalí trávenie samotných sacharidov a glykémia stúpne len mierne a pomalšie. Presne o to nám pri chudnutí ide.
makaróny50
ryža natural varená | 50 |
torteliny so syrom varené | 50 |
zmrzlina vanilková mliečna | 50 |
chlieb celozrnný | 51 |
fazuľa červené - konzerva | 52 |
kiwi | 52 |
tortilla | 52 |
čučoriedky | 53 |
jogurt nízkotučný ovocný | 53 |
quinoa | 53 |
zelený hrášok | 54 |
zemiakové chipsy | 54 |
banán | 55 |
mango | 55 |
med | 55 |
ovocný kokteil, kompót | 55 |
sladká kukurica sterilizovaná | 55 |
slivky | 55 |
musli | 56 |
musli prírodné | 56 |
ryža biela dlhozrnná | 56 |
špagety varené | 56 |
zemiakové lupienky | 56 |
marhuľa | 57 |
pita chlieb celozrnný pšeničný | 57 |
energetická tyčinka | 58 |
banán | 60 |
pizza syr a paradajky | 60 |
žltý melón | 60 |
hamburgerová žemľa | 61 |
zmrzlina krémová | 61 |
zemiaky nové varené | 62 |
cola sladká malinovka | 63 |
zemiaky staré varené | 63 |
fazuľová polievka | 64 |
hrozienka | 64 |
hrozienka | 64 |
repa sušina | 64 |
ananásový melón surový | 65 |
kuskus | 65 |
ražný chlieb | 65 |
ananás | 66 |
hrachová polievka | 66 |
croissant | 67 |
palacinky | 67 |
popcorn | 67 |
fanta | 68 |
fanta drink | 68 |
celozrnný pšeničný chlieb | 69 |
batáty (varené) | 70 |
biely chlieb | 70 |
zemiaková kaša | 70 |
kukuričné chipsy | 72 |
melón vodné | 72 |
pukance | 72 |
ryža lámaná biela | 72 |
vodný melón | 72 |
Tu sa už dostávame do zakázanej zeme. Potraviny, ktoré v tabuľkách GI majú okolo 70 a viac považujte za zakázané! Príklady potravín s vysokým glykemickým indexom:
Vysoký glykemický index sa zvyčajne dá pocítiť aj chuťou. Najčastejšie sú to sladkosti, alebo také pekárske výrobky, pri ktorých je cukor rýchlo dostupný. Ak chcete ešte jeden dôvod, prečo si treba potraviny s vysokým glykemickým indexom zakázať, tak je to práve ich chuť. Sú chutné. O to viac vás bude lákať aby ste si ich dali viac. A práve to nesmiete. Pre väčšinu z nás je zvyčajne výhodnejšie nedať si nič mimoriadne dobré, než si dať len trošku a potom bojovať s túžbou dať si ešte.
Preto je najlepšie ak si sladkosti a iné potraviny s vysokým glykemickým indexom jednoducho natvrdo zakážete.
hranolky | 75 |
kukurica | 78 |
chlieb biely | 80 |
kukuričné lupienky | 81 |
mliečna čokoláda | 82 |
zemiaky (varené) | 82 |
corn flakes | 84 |
zemiaky staré pečené | 85 |
müsli tyčinka | 87 |
ryža instantné varená | 87 |
muffin | 88 |
bezlepkový chlieb | 90 |
chlieb bezgluténový | 90 |
bageta biela | 95 |
francúzska bageta | 95 |
gnocchi | 95 |
glukóza | 100 |
datle | 103 |
datle sušené | 103 |
maltodextrín | 105 |
donut | 108 |
vafle | 109 |
Znova teda platí to, čo ste už tušili. Čo je dobré je zakázané. Je to presne tak. Ak svoje chuťové poháriky nacvičíte na vyberané mňamky, prestanú vám chutiť tie obyčajné, inak tiež chutné veci. Preto je dobré ak si osvojíte tabuľku glykemického indexu a budete sa ňou riadiť.
© Web chudnutie-ako.sk píše Miro Veselý od 27. 07. 2004.