GULINKA - odvarené, odpečené, odskúšané

Diskusia o tom, čo variť, piť, jesť. V tomto fóre sa prevažne diskutuje o receptoch, čo komu chutí, čo radi varíme.
Post Reply
User avatar
gulinka
Posts: 2559
Joined: 16 Jul 2011, 09:05

Re: GULINKA - odvarené, odpečené, odskúšané

Post by gulinka » 09 Oct 2015, 14:27

KURACÍ ŠALÁT S DOMÁCIM KNACKEBROTOM

Suroviny:
kuracie prsia 55g
domáci knäckebrot 60g
polníček 30g
mrkva 120g
olivový olej 9g

Postup:
Na panvicu dáme olivový olej, necháme ho rozpáliť, potom pridáme na kocky nakrájané kuracie prsia, ktoré ochutíme korením podľa vlastnej chuti. Ja som dala štipku soli, čierneho korenia, zázvoru a červenej papriky.
Polníček si premyjeme, necháme na sitku odkvapkať, mrkvu postrúhame a premiešame spolu.
Servírujeme na tanier spolu s opečeným mäsom a ako prílohu pridáme na pásiky nakrájaný domáci knäckebrot.

Hodnoty:
1445KJ....B18,9g.... T 13.2g.....S 36.6g

Obrázok:
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Last edited by gulinka on 05 Dec 2015, 10:57, edited 1 time in total.

User avatar
gulinka
Posts: 2559
Joined: 16 Jul 2011, 09:05

Re: GULINKA - odvarené, odpečené, odskúšané

Post by gulinka » 09 Oct 2015, 23:17

PŠENOVÉ PALACINKY SO SLIVKAMI A MAKOM

Suroviny:
pšenová múka 35g
nízkotučné mlieko 50g
bielok
slivky 65g
mak 20g
orechy 10g
nízkotučný tvaroh 25g
med 8g

Postup:
Pšenovú múku, bielok a nízkotučné mlieko spolu poriadne vymiešame. Panvicu rozpálime, jemne poprášime olivovým olejom, a upečieme z cesta palacinku.
Slivky si vykôstkujeme, rozmixujeme, zmiešame s makom.
Touto plnkou potrieme palacinku, zatočíme a naservírujeme na tanier.
Polejeme medom a posypeme orieškami. Pridáme tvaroh. Nezabudneme si pripraviť predjedlo, 200 gramov zeleniny.
Dobrú chuť

Hodnoty:
1655 KJ....B 17.8g.....T 12.8g....S 50.6

Obrázok:
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Last edited by gulinka on 01 Nov 2021, 10:33, edited 2 times in total.

User avatar
gulinka
Posts: 2559
Joined: 16 Jul 2011, 09:05

Re: GULINKA - odvarené, odpečené, odskúšané

Post by gulinka » 10 Oct 2015, 09:28

DOMÁCA ŠPALDOVÁ TORTILLA

Suroviny:
špaldová celozrnná múka hladká 35g ( jej obrázok nájdete na https://www.chudnutie-ako.sk/forum/viewt ... 74#p471574)
olivový olej 6g
studená voda 10g
prášok do pečiva 3g ( malá lyžička)

Postup:
Z uvedených surovín vypracujeme cesto. Ak sa je potrebné, pridajte ešte trochu vody. Cesto má byť polotuhé, bude pružné a gumovité. Kto potrebuje, môže si ho trochu osoliť. Necháme ho 10 minút odležať.
Vyvaľkáme ho, nevaľkáme hore-dole ako klasické cesto, iba dole, potom si cesto pootočíme a zase dole, aby sa rozťahovalo. Jednou rukou si ho môžeme pridržiavať.
Ide to malý a nie vždy sa podarí dodržať okrúhly tvar, ale radosť z vlastnej tortilly neurčitého tvaru bude určite väčšia, ako z kupovanej dokonalých tvarov.
Snažíme sa ju vyvaľkať na veľkosť najväčšej panvice. Ak máte iba malú panvicu, cesto si rozdeľte na dve časti.
Panvicu si poriadne rozpálime, budeme totiž opekať nasucho. Tortillu si opečieme z oboch strán, ale iba krátku chvíľu, ak ju budete piecť dlhšie, ostane veľmi tvrdá a nebude sa dať rolovať.
Po upečení tortillu prikryjeme čistou kuchynskou utierkou, alebo ju dáme do uzatvorenej nádoby, aby zostala mäkká.
Ak ste ju piekli trochu dlhšie a už ostáva tvrdšia, namočte kuchynské utierky trochou čistej vody a položte na tortilly.
Časom určite získate prax a tortilly Vám pôjdu od ruky.
Baliť do nich môžete od výmyslu sveta, zeleninu, mäso, tuniaka, na čokoľvek máte chuť.
Prajem dobrú chuť.

Hodnoty:
na 1 kus......808KJ......B 4.7g.....T 6.7g......S 27.6g

Obrázok:
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Last edited by gulinka on 01 Nov 2021, 10:34, edited 5 times in total.

User avatar
gulinka
Posts: 2559
Joined: 16 Jul 2011, 09:05

Re: GULINKA - odvarené, odpečené, odskúšané

Post by gulinka » 10 Oct 2015, 17:47

SLADKÁ PIZZA

Suroviny:
ovsené vločky 25g
pohánková múka 10g
bielko 1ks
voda 15g
odtučnený tvaroh 40g
banány 30g
jablka 30g
slivky 20g
vlašské orechy 15g
zelenina započítaná v príjme:
kaleráb 120g
uhorka 80g
med 6g

Postup:
cesto:
Ovsené vločky, bielko, pohánkovú múku a vodu spolu dobre premiešame. Hustota by mala byť taká stredná, ani husté, ani roztekajúce sa. Ak treba, pridáme ešte trochu vody. Na plech uložíme fóliu na pečenie a zmes na ňu vylejeme, lyžičkou jemne rozotierame do strán do požadovanej veľkosti.
Dáme piecť do rúry, pri teplote 180 stupňov cca 15 minút, treba si sledovať. Po upečení potrieme tvarohom, nakrájame ovocie a poukladáme na tvaroh. Prizdobíme orechmi.
Na záver pizzu postriekame malou lyžičkou medu.
Nezabudneme klasicky na zeleninu, ktorú budeme konzumovať ako prvú.
Dobrú chuť.

Hodnoty:
KJ1599.....B 18.5g....T11.1g......S 51g

Obrázok:
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Last edited by gulinka on 01 Nov 2021, 10:35, edited 2 times in total.

User avatar
gulinka
Posts: 2559
Joined: 16 Jul 2011, 09:05

Re: GULINKA - odvarené, odpečené, odskúšané

Post by gulinka » 10 Oct 2015, 23:34

LEČO S VAJÍČKOM

Suroviny:
lečo sterilizované 250g ( ja som mala malú flašku Coop jednota, 330gramú)
1 vajíčko
1 bielko
olivový olej 5g
domáci knäckebrot 55g
uhorka 100g
reďkovka 100g

Postup:
Rozpálime si panvicu, postriekame ju olivovým olejom, pridáme rozmiešané jedno celé vajíčko a jedno bielko. Miešame, postupne pridávame lečo a prehrejeme to spolu. Trochu prisolíme.
Podávame s domácim knäckebrotom a zeleninou.

Hodnoty:
1555KJ....B 18,7g....T 13,3g....S 46,3g

Obrázok:
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Last edited by gulinka on 01 Nov 2021, 10:35, edited 2 times in total.

User avatar
gulinka
Posts: 2559
Joined: 16 Jul 2011, 09:05

Re: GULINKA - odvarené, odpečené, odskúšané

Post by gulinka » 11 Oct 2015, 21:56

ZDRAVÁ ŠTRÚDLA

Suroviny:
Olivový olej 6g
Múka celozrnná hladká 150g
1 vajce
50g čistá voda
Trstinový cukor 30g
Kakao 45g
Jablka 300g

Postup:

Z olivového oleja, múky, vajíčka a vody si vypracujeme cesto. Necháme ho pol hodinky prikryté postáť.
Medzitým si načistíme a pomixujeme jablká. Pridáme do nich cukor a kakao a poriadne premiešame.
Cesto si vyvaľkáme do obdĺžnika, potrieme jablkovou zmesou, zavinieme.
Dáme piecť na fóliu na pečenie pri teplote 180 stupňov 20 minút. Treba si sledovať, každá rúra pečie inak.
Nenechávajte však dlhšie, aby neostalo cesto príliš tvrdé.
Uvedené hodnoty sú na 100 gramov, treba si vypočítať gramy pre svoj príjem a doplniť predjedlom – zeleninou.
Dobrú chuť

Hodnoty:
na 100g ... 732KJ...5,87g...T 3g.... S 30,34g

Obrázok:
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Last edited by gulinka on 01 Nov 2021, 10:37, edited 2 times in total.

User avatar
gulinka
Posts: 2559
Joined: 16 Jul 2011, 09:05

Re: GULINKA - odvarené, odpečené, odskúšané

Post by gulinka » 12 Oct 2015, 11:38

BANÁNOVO WAFLE S MAKOM

Suroviny:
banán 120g
ovsené vločky 15g
vajce 1ks
mak 10g
nízkotučný tvaroh 30g
olivový olej 3g
v príjme započítaná zelenina:
kaleráb 120g
uhorka 80g

Postup:
Polovicu banána ( 60g) rozpučíme vidličkou, primiešame k nemu vajíčko,mak a ovsené vločky. Waflovač jemne postriekame olivovým olejom a vylejeme naň banánovú zmes. Opečieme. Pripravíme si zeleninu a budeme ju konzumovať ako prvú.
Nízkotučný tvaroh si rozmiešame s troškou nízkotučného mlieka. Wafle vyberieme, rozdelíme ich na časti a postupne natierame tvarohom a vrstvíme.
Zvyšný banán si najkrájame na plátky a pridáme k wafliam.
Dobrú chuť.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Last edited by gulinka on 01 Nov 2021, 10:38, edited 3 times in total.

User avatar
gulinka
Posts: 2559
Joined: 16 Jul 2011, 09:05

Re: GULINKA - odvarené, odpečené, odskúšané

Post by gulinka » 12 Oct 2015, 16:54

DOMÁCA CELOZRNNÁ TORTILLA S TUNIAKOM

Suroviny:
domáca tortilla - postup na výrobu domácej tortilly o 4 recepty vyššie
tuniak vo vlastnej šťave 50g
šalát 50g
kaleráb 100g
uhorka 50g
paradajka 30g

Postup:
Domácu celozrnnú tortillu vyrobíme podľa postupu uvedenom o pár receptov vyššie. Ja som tentokrát použila grahamovú múku, trochu som pridala pri ceste ešte vody.
Zeleninu si očistíme a necháme odkvapkať. Tuniaka vo vlastnej šťave si otvoríme a zbavíme nadbytočnej tekutiny.
Do upečenej tortilly naukladáme zelený šalát a posypeme ho tuniakom. Opatrne zrolujeme a servírujeme na tanier. Okolo neho rozložíme ostatnú zeleninu a zjeme ju ako prvú.
Dobrú chuť.

Hodnoty:
1415KJ..... B 18.2g.... T 12g..... S 33.7g

Obrázok:
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Last edited by gulinka on 01 Nov 2021, 10:39, edited 2 times in total.

User avatar
gulinka
Posts: 2559
Joined: 16 Jul 2011, 09:05

Re: GULINKA - odvarené, odpečené, odskúšané

Post by gulinka » 16 Oct 2015, 23:20

PLNENÁ PARADAJKA S COTTAGE CHEESESOM A VAJÍČKOM

Suroviny:
paradajka 100g
cottage cheese 40g
vajíčko 50g
knäckebrot 40g
olivový olej 6g
mrkva 80g
kaleráb 70g
uhorka 40g

Postup:
Paradajke vykrojíme stred a naplníme ju cottage cheesom. Ostatnú zeleninu si pripravíme a servírujeme spolu s vajíčkom a knäckebrotom. Zeleninu budeme jesť ako prvú. Ešte ju prelejeme trochou olivového oleja.
Dobrú chuť

Hodnoty:
1606KJ.... B 18.1g.... T13g.... S 45.2g

Suroviny:
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Last edited by gulinka on 01 Nov 2021, 10:40, edited 2 times in total.

User avatar
gulinka
Posts: 2559
Joined: 16 Jul 2011, 09:05

Re: GULINKA - odvarené, odpečené, odskúšané

Post by gulinka » 16 Oct 2015, 23:38

ŠPALDOVÉ REZANCE S MAKOM

Suroviny:
celozrnné rezance 35g
mak 30g
nízkotučné mlieko 100g
med 9g
kaleráb 120g
uhorka 80g

Postup:
Špaldové rezance si klasicky uvaríme vo vriacej vode, kto potrebuje soliť, do vody si pridá aj trochu soli. Mlieko si prevaríme, zamiešame do neho mak a necháme chvíľu povariť. Varením zredukujte na požadovanú hustotu, ako vám vyhovuje, pridajte uvarené špaldové rezance a spolu premiešajte. Naservírujte na tanier. Zeleninu si načistíme, nachystáme a budeme ju konzumovať pred makovými rezancami.
Dobrú chuť

Hodnoty:
1654KJ.... B 16.1g... T 12.8g.... S 51g

Obrázok:
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Last edited by gulinka on 01 Nov 2021, 10:41, edited 2 times in total.

User avatar
gulinka
Posts: 2559
Joined: 16 Jul 2011, 09:05

Re: GULINKA - odvarené, odpečené, odskúšané

Post by gulinka » 21 Oct 2015, 08:45

ŠPENÁTOVÁ PIZZA

Suroviny:
mrazený špenát 90g
bielok 35g
špaldová múka celozrnná hladká 45g
čistá voda 20g
olivový olej 8g
mozzarella light 30g
cesnak 1ks
mrkva 100g

Postup:
Špaldovú múku a olivový olej spolu zmiešame, postupne pridávame vodu, aby nám vzniklo cesto. Poriadne ho premiesime v ruke a necháme chvíľu odpočívať.
Medzitým si môžeme pripraviť špenát. Rozmrazený špenát premyjeme na sitku, necháme poriadne odkvapkať, dáme do hrnca a prehrejeme ho na ohni za neustáleho miešania. Nejaká tekutina vždy zostane v premytom špenáte, preto netreba dolievať vodu, ak by vám predsa len priháral, prilejte trochu vody. Necháme ho chvíľu povariť, odstavíme a počkáme, kým prechladne. Do chladnejšieho pridáme pretlačený cesnak a trochu soli. Primiešame bielko a poriadne spolu premiešame.

Cesto si na doske vyvaľkáme do okrúhleho tvaru. Položíme ho na fóliu na pečenie. Naň navrstvíme špenátovú zmes a dáme do trúby piecť na 10-15 minút pri teplote 170 stupňov ( záleží od rúry, sledujte spodok pizze).
Mozzarellu si nakrájame na drobné kúsky ( alebo ju trochu zmixujeme) nakoľko do tohto príjmu sa jej už nevojde viac, budeme sa snažiť ju takýmto spôsobom posypať na celú pizzu.
Pred koncom pečenia vytiahnite pizzu a posypte ju mozzarellou a dajte ešte zapiecť. Stačí chvíľu, lebo mozzarella sa pekne rotečie.
A kto na pizzu pozabudne ako ja, bude ju mať chrumkavú ako ja na obrázku :-).
Načistenú mrku si postrúhame, naservírujeme a budeme ju jesť ako prvú.
Tip: lepšie sa pizza robí z dvojnásobného množstva, polovicu si môžete odložiť na ďalšie jedenie.
Dobrú chuť

Hodnoty:
na 100g.....1576KJ..... B18.4g.....T 12.2g.....S 46.9g

Obrázok:
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Last edited by gulinka on 01 Nov 2021, 10:41, edited 2 times in total.

User avatar
gulinka
Posts: 2559
Joined: 16 Jul 2011, 09:05

Re: GULINKA - odvarené, odpečené, odskúšané

Post by gulinka » 21 Oct 2015, 08:54

RÝCHLE MAKOVÉ PUPÁKY

Suroviny:
celozrnný rožok 55g
mak 17g
nízkotučné mlieko 150g
med 5g
odtučnený tvaroh 30g
uhorka 110g
kaleráb 90g

Postup:
Celozrnný rožok si odvážime a nakrájame na tenké plátky. Mlieko si privedieme do varu, pridáme mak a trochu spolu prevaríme. Rožky si dáme do misy a prelejeme mliekom s makom. Ak sa vám dá, nemiešajte lyžičkou, ale skúste premiešať v mise nadhadzovaním, aby sa rožky zbytočne nerozpadávali.
Naservírujte na tanie a pridajte odvážené množstvo tvarohu. Prelejte vrch trochou medu na osladenie.
Uhorku s kalerábom si načistíme a budeme konzumovať ako prvé.
Dobrú chuť.

Hodnoty:
1568KJ.... B 18.6g.....T 7.7g.....S 52.9g

Obrázok:
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Last edited by gulinka on 05 Dec 2015, 10:50, edited 1 time in total.

User avatar
gulinka
Posts: 2559
Joined: 16 Jul 2011, 09:05

Re: GULINKA - odvarené, odpečené, odskúšané

Post by gulinka » 24 Oct 2015, 00:09

SANDWICHOVE OPEKANÉ RULIČKY

Suroviny:
sandwich celozrnný 55g
šunka 30g
syr 30% 20g
kaleráb 80g
uhorka 80g
paradajka 50g
olivový olej 8g

Postup:
Z celozrnného sandwicha odstránime okraje. Až takto okrájaný sandwich odvážime. Jednotlivé kúsky sandwicha prevalkáme valčekom, na každý položíme kúsok šunky a syra. Zavinieme, prstami pozatláčame, aby držali tvar.
Panvicu si poriadne rozpálime, pokladáme na ňu jednotlivé ruličky a to tak, že dávame spojom naspodok, aby sa nám opiekol ako prvý. Potom postupne otáčame ruličky a opekáme z každej strany.
Zeleninu si načistíme a naservírujeme na tanier, pridáme ruličky a olivovým olejom pokvapkáme zeleninu.
Budeme ju konzumovať ako prvú.
Dobrú chuť.

Hodnoty:
1367 KJ.... B 19.1g.... T 13.4g.....S 31g

Obrázok:
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Last edited by gulinka on 01 Nov 2021, 10:42, edited 2 times in total.

User avatar
gulinka
Posts: 2559
Joined: 16 Jul 2011, 09:05

Re: GULINKA - odvarené, odpečené, odskúšané

Post by gulinka » 26 Oct 2015, 23:26

JABLKOVÁ KAŠA

Suroviny:
jablko 200g
vajíčko 50g
mlieko nízkotučné 200g
orechy 9g
kaleráb 150g
uhorka 40g
redkvička 60g

Postup:
Jablka si načistíme a nastrúhame. Do hrnca nalejeme odvážené mlieko, primiešame jedno vajíčko a nastrúhané jablká. Dáme variť za stáleho miešania. Povaríme 5 minút, odstavíme, pridáme polovicu mletých orechov.
Kto potrebuje sladiť, pridá si stéviu, ja mám jablká sladké, stačí mi cukor z nich.
Kašu prelejeme do taniera a posypeme ostatnými orechami. Zeleninu si načistíme a naservírujeme, budeme ju ako vždy konzumovať prvú.

Hodnoty:
1630KJ.... B 18,3g...T10.9g.....S 48.5g

Obrázok:
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Last edited by gulinka on 07 Dec 2015, 15:35, edited 2 times in total.

User avatar
gulinka
Posts: 2559
Joined: 16 Jul 2011, 09:05

Re: GULINKA - odvarené, odpečené, odskúšané

Post by gulinka » 26 Oct 2015, 23:34

CELOZRNNÉ REZANCE S VAJÍČKOM

Suroviny:
celozrnné rezance 40g surový stav
vajíčko 50g
bielo 30g
olivový olej 8g
kaleráb 120g
mrkva 100g

Postup:
Celozrnné cestoviny si uvaríme klasickým spôsobom. Ocedíme ich v studenej vode. Vajíčko s bielkom spolu v miske poriadne premiešame. Pridáme k nim odkvapkané cestoviny, štipku soli a premiešame spolu.
Na panvicu dáme olivový olej. Pridáme zmiešané cestoviny s vajíčkom a neustále miešame. Keď sú vajíčka dostatočne hotové, vysypeme cestoviny na tanier.
Zeleninu si prichystáme a budeme ju konzumovať ako prvú.
Dobrú chuť.

Hodnoty:
1607KJ.... B18.9g....T 13.9g.....S 43.4g

Obrázok:
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Last edited by gulinka on 01 Nov 2021, 10:43, edited 2 times in total.

Post Reply