Čo tak niečo pre prírodu?

Spraviť si radosť je možné rôznymi spôsobmi. Nemusí to byť práve jedenie sladkostí. Jeden zo spôsobov je aj sebarealizácia. V tejto sekcii môžeme debatovať o tom, ako sa nám darí, čo kto vieme.
Post Reply
TheEgopat

Čo tak niečo pre prírodu?

Post by TheEgopat » 01 Mar 2013, 19:02

Ahojte priatelia,

Som si vedomí toho, že sem téma nepatrí a pokiaľ bude nutné ju z dôvodu nevhodného umiestnenia vymazať, dávam plný súhlas. :)

Najskôr vás oboznámim s problematikou. Žijem na južnej časti Slovenska s krásnymi kopcami a lúkami. Zver sa tu len tak hemží či divá, či domáca. Všetko je tu krásne, až na disciplínu človeka respektíve ľudí a to veľkej väčšiny v tejto oblasti. Žijem v malej obci poblíž mesta Rožňava, ktoré sa v televíznych novínách v poslednom čase objavuje čoraz viac, nehovoriac o tom že je druhým najväčším mestom na Slovensku v drogovej aktivite. Hmmm niet sa čím chváliť že? Ale neuviesť to sem by mi nedalo spať. No podstata je niekde úplne inde. Jedná sa o prírodu. Mám prírodu veľmi rád a už ako malý chlapec som k nej mal vždy veľký vzťah. Prírodu si vážim, vážim si každý púčik ba aj kvietky na lúke, a pokiaľ aj nejaký odtrhnem, je to za účelom ukázať krásu prírody kyticou tvorenou z lúčnych kvetín, má to niečo do seba. Nevravím že ruže nič neznamenajú, ale kytica vlastnoručne natrhaných kvetín, ozdobená často sa vyskytujúcou "burinou" má vážne niečo do seba, pokiaľ ste neskúsili, pokúste sa! :) Nuž je badateľné že prírodu dokážem oceniť a odvďačiť sa jej. Avšak je tu háčik. Kde zmizla? Óóó jasné už mi to došlo, ona nezmizla, je prikrytá bordelom a všeliakou háveďou nezodpodnými ľuďmi. Tak ako aj rieka o ktorej chcem práve písať. Jedná sa o rieku Slaná, kedysi pred rokmi som sa zmienil tu na fóre o mojich plánoch pre záchranu respektíve pre čistotu rieky a okolia. Však moje silné reči boli opak činnosti. Vzdal som to vplyvom strachu z neúspechu, vzdal som to tak, ako vzdávam denne ďalších 10 vecí. V jeden deň som človek taký, v druhý zasa taký. Vždy mením svoj pohľad na vec. Pre tentokrát som sa rozhodol upevniť si vôľu v prospech prírody.
Celé koryto Slanej je pokryté haldou smetí ktoré vyplavila voda počas záplav ktoré, tu pôsobili pred vyše troma rokmi. Predtým to bola nádherná rieka plná zelene a dovolím si tvrdiť, že voda bola dokonca pitná pokým sa sem nenasáčkovali závody. Ako malý chlapec som sa v nej kúpal s mojím už zosnulým psíkom. Bolo to a stále aj je miesto plné pokoja a pohody. Rád tam chodievam vždy, hneď vedľa je pole, ktoré je kočiacim sa letom pokryté krásnymi žltými slnečnicami. Avšak tie smeti, roztrúsené pozdĺž celej rieky, veru tie, tie kazia pohľad a robia ostudu. Zajtra vám to pofotím, poprípade to aj nahrám, a budete mať možnosť vidieť čo to tam je za brajgeľ. Patrí to pod vodárenskú spoločnosť toku Hrona pokiaľ dobre viem, oni sú za toto zodpovedný, lenže oni s tým nič nerobia a mne to už lezie na nervy tak, ako aj celá politika na Slovensku. Preto chcem zasiahnúť tak kde sa zasiahnúť dá. Dnes počas peškovania cestou domov som uvažoval nad tým, ako človek vďačí prírode za jej štedrosť a pohostinosť. Vďačí sa jej tým, že jej vyrubuje lesy, vedeli ste že na svete je už o 80% lesov menej? Vďačíme tomu z veľkej časti aj papiernym spoločnostiam. A kde nachádzame tie papiere? Na zemi pohodené mimo smetného koša, v lese každých desať krokov. Okay vráťme sa k téme.

Riešenie problému odpadkov
Riešenie? Fajn rozhodol som sa, som študent, nemám peniaze, nemám takmer nič, ale mám ruky a ústa. Ja to pozbieram. Pozbieram všetky smeti pozdĺž rieky v časti ktorá zasahuje pod našu obec. Pozbieram ju z lásky k prírode nie, zo zľutovania nad Vodármi alebo nad obcou. Ale vidím to aj, ako veľkú možnosť zarobiť si. Bolo by možné uzavrieť dohodu zmluvou s vodármi o zbere toho odpadu? Bolo by možné vypísať zmluvu a po ich podpísaní a našom zbere, získať nejaké tie peniaze? Pokiaľ áno, čo mám začať riešiť? Kde to mám začať riešiť a ako? Vie mi niekto pomôcť? A je vôbec niekto ochotný si dočítať príspevok? :D Ak to všetko možné je, s akou sumou možno rátať?

Odvoz smetí
Ďalšia otázka, teoreticky by sme mali vyriešený ten zber, otázka znie, čo teraz? Ako to odviezť a ako sa toho zbaviť? Napadla ma myšlienka zapojiť do toho starostu a náklady za odvoz smetí by zaplatil starosta, alebo vodárenská spoločnosť. Jednoducho by objednali kontainer poprípade dve na trebárs mesiac dve. Na určité miesto by sa to uložilo kde by sme smeti odnášali. Bolo by to podľa vás možné?

Inšpekcia kontrola
Je jasné, že nik len tak pre nič za nič platiť nebude. Však ako riešenie vidím inšpekciu spoločnosťou, ktorá by nás mala pod sebou, jednoducho povedané, ktorá by nám za zber platila, by si vybrali dni inšpekcie keď by chodili prezrieť koryto a zaznamenávali by množstvo sprataného odpadu. Poprípade nejaké alternatívne riešenie. Samozrejme by som ako prvé požiadal o prehliadku daného úseku, aby som mal dôkaz a aj svedka o stave rieky.

Diskusia
Čo si o tom myslíte? Je tu možný úspech? Samozrejme riešim tu možnosť privirobiť si, som mladý a peniaze potrebujem ako každý iný, navyše milujem prírodu, takže to budem robiť s láskou a bez hamby, lepšie ako popíjať, alebo fajčiť.

Tak čakám na vaše odpovede ďakujem.
Výška - 182cm
Max. váha -------107
Dátum štartu - 15. Január 2011
Starý cieľ ---------------85kg Splnený 15.1.2012

Dátum štartu - 7. Január 2013
Nový cieľ ---------------75kg

7.1.2013 - 85kg

Image

tini

Re: Čo tak niečo pre prírodu?

Post by tini » 02 Mar 2013, 17:01

ahojki Egopat, no podla mna skvely napad. Ja teda nemam moc prehlad o tejto oblasti, ale asi by som skusila zistit, kto je za cistotu tej rieky zodpovedny, ci vody, ci starosta. A sla by som normalne za starostom sa nejak dohodnut, podla mna obecny urad by mal mat aj nejake financne zdroje na upratovanie a taketo cinnosti, odstranovanie odpadu a podobne. Mozno len treba ist, dohodnut si stretnutie dopredu, a porozpravat sa. Pripadne skusit zistit, co sa v tejto veci da dalej robit. A nebolo by zle mat na to aj nejakych partakov.
41 rokov, 178 cm, cca 63,5kg, max vaha 92kg,
Ciel: Zit zivot naplno. ;) Zivot je pohyb. ;) Kalokagatia.

"Dobre vidime iba srdcom. To hlavné je očiam neviditeľné."

TheEgopat

Post by TheEgopat » 02 Mar 2013, 21:00

Zopár ľudí som už zohnal ktorý by do toho išli s ochotou. :) A myslím si, že sa s ním dohodnem, treba to skúsiť. :)
Výška - 182cm
Max. váha -------107

7.1.2013 - 85kg

Image

Lise

Post by Lise » 04 Mar 2013, 14:35

Pozdravujem ta aj tu Egopat, na tvojom prispevku mi je najviac sympaticke, ze v prvom rade ty sam mas ochotu vyhrnut si rukavy, lebo vies ako to chodi: reci byva vzdy viac ako skutkov. Tiez sa mi paci, ako si pochopil, ze svet zachranime realizaciou malych zmien, kazdy pred svojimi dverami...netreba nam na to megadieru do sveta. Uz som tu pisala, ze aj more raz bolo jednou jedinou kvapkou...Ked sa pustas do takejto peknej veci, bud pripraveny na to, ze kazdy druhy spochybni tvoju motivaciu: "Chce sa zviditelnit....neviem co si o sebe mysli...ktovie co ma za to slubene...urcite to nerobi len tak" Urcite poznas taketo utoky a chcem ta preto povzbudit a ak mozem tak odporucit, aby si sa co najviac stykal s ludmi, ktori ta podporuju a pomahaju ti realizovat myslienky. Na rovinu treba povedat, ze v takejto aktivite aku planujes, jednoducho musis pocitat s kritikou a byt dostatocne pevny v argumentoch. Mat argumenty znamena mat informacie...ziadne domnienky a reci bla, bla...vela z nas ma vztah k prirode, ale ak chceme nieco presadit a ziskat pre danu vec peniaz ci inu pomoc, tam su nase emocie len polovicny uspech. Niekto by dokonca povedal, ze su na skodu....ja som vsak opatrnejsia, lebo takych s argumentami a nulovym vztahom k problemu beha uz po svete dost. Cize tvrdim: dat najavo vztah a zapal pre vec, ale byt aj dostatocne podkuty faktami...na kazdom jednom urade dotycnych omnoho viac zaujima co hovori zakon a nie to, co si ty myslis. Prirovnala by som to aj k pravidlam o chudnuti...tu sa nastastie nehovori o zakone, ale tiez nevyzijes len zo vztahu...treba ti informacie, lebo ak ich nemas, zacinas kluckovat s vyhovorkami, aby si si zachranil kozu. Nechcem tym vsetkym povedat, ze mas teraz studovat hrube knihy o zakonoch...zacala by som tym, ze sa nakontaktujem na vsetky mozne osoby, ktore realizovali podobnu aktivitu. Je to len moj nazor: proste sa ucit od uspesnych. Su rozne zaujmove zdruzenia, ktore sa tymto veciam venuju. Nevyznam sa v tom do hlbky, ale predpokladamm, ze je aj v ich zaujme, aby aktivistov bolo co najviac, lebo len tak sa presadia zasadne zmeny v zakonoch. Znovu musim pripomenut, ze tak ako vo vsetko, aj tu podla mna plati: riesit pricinu znecistovania, lebo vsetky ostatne zasahy su sice fajn, ale nie na dlho....ak ma boli hlava a hodim si ibalgin, prestane ma boliet, ale nikdy nezistim kde je problem...co mi telo signalizuje...len si zapacham oci a usi a tvarim sa ze nic nevidim...otazka je dokedy. Pricina sa podla mna moze pohnut vzdelavanim: ak mas dobry kontakt v skole ktoru si navstevoval, skus oslovit vedenie, ci by si nemohol premietnut film, ukazat fotky znecisteneho prostredia ziakom...spojit sa s vyucujucou nejakeho bio predmetu, ci etiky....k jej teoretickemu vykladu uciva, napr. o vodnych tokoch, ochrane prirody a pod. by mohol byt tvoj vklad zaujimavy a podnetny. Rozvinie sa diskusia...moze vzniknut spolupraca. Neveril by si, ze uz len taka obycajna nastenka s fotkami a popisom uzitocnej aktivity moze byt prinosna. Samozrejme, zasadnejsie zmeny treba riesit s vedenim obce, ale opisala som par prikladov aj pre taketo akcie a to hlavne z jedneho dovodu: castokrat my ludia cakame mesiace a roky, kym sme na nieco pripraveni...iste tusis, ze pripraveni 100 percent nikto nikdy nebude...vela veci sa riesi za pochodu, zivot ukaze co sa javi ako ucinne a co nie. Na druhej strane: pozor na tzv. hura system....rychlo rychlo do vsetkeho, bublina sa nafukne a rychlo aj splasne. Preto vopred Egopat, vlastne aj z vlastnej skusenosti ti chcem poradit aby si bol trpezlivy hlavne k sebe samemu...nechci hned vsetko na raz a hlavne: zabudni na to, ze ludia budu uvazovat tak ako ty uvazujes...ze budu jednat tak ako ty chces...mozes sa rozculovat kolko chces, kazdy ma ine zmyslanie, ine hodnoty a ine priority...ak budes ludi na silu menit a hadat sa s nimi, strasne sa vycerpas, vyhoris a zanevries...asi ti nemusim pisat ze aj priberies...ked nebude vnutri zdroj na radost a stastie, budes ho nachadzat v jedle. Velmi ta chapem a podporujem v tvojej aktivite..ja napr. zboznujem zvieratka, liecive rastliny, stromy...len mam taku potrebu ta upozornit, aby si vsetkemu doprial cas, bol k sebe laskavy a doveroval svojim vnutornym hodinam...vela z nas chce pomahat a zachranovat vsetko a vsetkych v okoli, v prvom rade musime dbat o seba, lebo ziadna vycistena rieka ti dieru v srdci nezapcha !!! Nefunguje to tak, ze ked vonku urobim toto, vnutri sa stane zazrak. Ten zazrak sa musi stat najskor vo vnutri. V okoli mam niekolko ludi, ktori si mysleli, ze ked schudnu, svet sa im zlozi k noham...ked zistili, ze sa tak nestalo, pribrali vsetko naspat. Takze Egopat drzim silno palce, vzdy si rada precitam, ako sa ti dari, nezabudni: informacie-argumenty, kontakt s niekym, kto uz ma podobnu skusenost, vela trpezlivosti a hlavne: akutne dolezite respektovat vlastnu energiu: co mozem zmenit menim, co nemozem, nemenim..moje zdravie, moje hodnoty a telo su to najcennejsie co mam !

TheEgopat

Post by TheEgopat » 04 Mar 2013, 18:21

Ahoj Lise, veľmi ti vďačím za povzbudivý príspevok. Pomohol a potešil.
Trošku odskočím od témy ale napokon sa vrátim. :)

Dnes som sa bol tiež prejsť, bol som na Koniarskej planine, teda smeroval som tam, no na kopci som odbočil do lesa, vyšiel som na jednej čistinke. Všetko by bolo normálne, kým som nezbadal ten nádherný výhľad. Bol som na vrchole kopca a mal som pred sebou dolinu a dediny, krásne, úžasné, nádherné, nevedel som sa dokochať. Uvedomil som si, že človek môže také krásy vidieť každý deň, stačí ak vytrčí nohu z domu, a on si vyberie počítač. :( Mrzí ma, že som na tom podobne občas som dnu až celý deň. :( Ale dievčence, to stálo za to, na tej "pastvinke" sa nachádzali škrapy, pre informáciu, je to prírodný úkaz, takpovediac trčiace schody skál zo zeme, boli obrastené suchou trávou, samé krovie. Driapal som sa síce hodne dlho, ale fakt to za to stálo. Veľmi rád by som sa s vami podelil o tie krásy, ale keď ja nemám nadanie na fotenie. :D

Inak ako si myslela to s tou trpezlivosťou a zázrakom vo vnútry. Snažím sa pochopiť no nejako sa mi nedarí vysvetliť si to. :( Na čo mám byť trpezlivý? A mimochodom, máš pravdu, informoval som o tom len pár ľudí, najmä blízkych a už ma aj chuť prešla. Vravia že to nieje len tak ako si to ja zmyslím, a že sám do toho ísť nemám atď... A v takýchto prípadoch ja strácam vlastný názor. Som ovplyvniteľný a neviem ako to zmeniť. A strašne to zmeniť chcem. A čo sa týka faktov, áno chápem, ale ako to všetko mám nájsť? Kde ich mám hľadať? Počítam aj s tým, že ma odpinkajú hneď pri prvom pokuse.
Výška - 182cm
Max. váha -------107

7.1.2013 - 85kg

Image

Lise

Post by Lise » 04 Mar 2013, 19:21

Egopat myslela som to tak, ako som pisala davnejsie: najskor sa treba co najviac starat o to, aby si mal sam seba rad, ocenil aj male pozitivne zmeny na sebe, proste neist proti sebe, nenadavat si a neublizovat svojmu telu...az sucasne s tymito hodnotami v sebe pridu veci, ktore chceme ziskat a po ktorych tuzime: stihla postava a podobne. Chcela som zdoraznit, ze to neplati opacne: ked ziskam pekne telo, budem stastna. Mozem mat docasne dobry pocit, ale nic zvonku mi natrvalo neprinesie stastie. Asi nemusim pripominat, kolko bohatych ludi je nadalej nestastnych...ziskali predsa co chceli, tak kde je problem? A s tou trpezlivostou som to myslela tak, ako s hmotnostou...male kroky, ale dlhodobo, najlepsie na cely zivot. Podobne so zachranou rieky a okolia...jednorazova bombasticka akcia nic neriesi...ovela vacsi prinos maju dlhodobe projekty....pozname to z prikladov roznych prevencii, napr. drogy: prist a povedat nieco ziakom o drogach a potom sa ukazat o rok, alebo vobec, nie je bohvieco. Informacie-fakty som mala na mysli asi tie, ktore maju na svojich strankach rozne zdruzenia ochranujuce prirodu: S kym spolupracuju a ako vyzera tato spolupraca? Aky je ich system prace? kto ich podporuje? Akymi zakonmi sa riadia? Ako zacinali? Su uspesni v tom co robia? Ak nie, kde su prekazky? A dalej...informacie o danej lokalite, ktorou sa zaoberas: aka fauna a flora tam existuje? Pisem naozaj len v hrubom, co by zaujimalo mna, keby som sa angazovala v podobnom cieli. Nezlakni sa vsak, po svete chodi vela studovanych, z ktorych mnohych maju viac mudrych reci ako skutkov, takze volila by som strednu cestu a hlavne sedliacky rozum. Znie to mozno dost hlupo a primitivne, ale niektorych kompetentnych velmi zaujima odpoved na otazku: Preco by sme to uzemie mali vycistit? Preco by sme do toho mali investovat cas, energiu, peniaze? Pre teba jasna odpoved: zodpovednost za nasu Matku Zem, pre cloveka, ktory rozhoduje o spolupraci s tebou su v hre aj ine parametre ako laska k prirode. Preto ti pisem o dolezitosti argumentov. Ja nie som obchodnicka, k tomu ti poradi niekto iny, len skromne predpokladam, ze aj takato aktivita aku planujes je sposob obchodu a preto sa tvoj potencialny partner (starosta, podnikatel, riaditel skoly, veduci nejakeho eko useku, kamarat, kolega, spoluziak a podobne) vzdy aspon v duchu pyta: Preco by som mal podporit tohto cloveka? Preco je tento projekt dolezity? A na tieto otazky je podla mna vhodne byt pripraveny. Vsetko co pisem je moj nazor, s ktorym nemusis suhlasit.

Lise

Post by Lise » 04 Mar 2013, 19:29

Este doplnim Egopat...preto ta rada citam, lebo mame spolocnu zalubu: radost z pritomnej chvile. Opisujes krajinu a mne je to blizke...prezivam tento zazitok s tebou a tak sa menej trapim tym co bolo alebo co bude. Mozno si ani neuvedomujes, co vsetko mas v sebe, dakujem za to, ze si.

tini

Post by tini » 05 Mar 2013, 06:10

egopat, ak chces vidiet krasnu prirodu, pozri zopar poslednych stranok v mojej teme, veru ma niekedy tie vyhlady a pohlady dojimaju az k slzam, a to doslovne toothsmile Takze chapem Tvoje nadsenie, je uzasne, ze mas otvorene oci, ktorymi aj VIDIS a si vnimavy na krasu.. skoda presediet hodiny doma, ked mozes byt aj vonku thumb1
41 rokov, 178 cm, cca 63,5kg, max vaha 92kg,
Ciel: Zit zivot naplno. ;) Zivot je pohyb. ;) Kalokagatia.

"Dobre vidime iba srdcom. To hlavné je očiam neviditeľné."

Post Reply