Pod pojmom ryžová kúra sa najmä pred niekoľkými rokmi objavili viaceré schémy, ako sa stravovať. Ako je zvykom, okamžite sa to zvrhlo. Viacero internetových stránok publikovalo rôzne varianty a v diskusiách sa spustili slovné prestrelky. Ktorá je tá pravá ryžová diéta? A ktorá je len zle pochopená? Preto najjednoduchšie bude, ak začneme ako to robím často - od konca.
Chcete použiť ryžu ako zbraň proti veľkému bruchu? Ryžová diéta totiž skoro vždy končí jo-jo efektom. Práve vo chvíli, keď vás ryžová kúra prestane baviť, prejdete zas na "normálnu" stravu, čiže znova na tú stravu, ktorá vás doviedla ku obezite. A tak už zakrátko budete zase tuční. Ryžová diéta je za vami, kilá sú nazad. Kam sa pôjdete sťažovať za stratu času?
Ja viem, teraz ma napadnú hneď dve záujmové skupiny, že sa mýlim.
Samozrejme, nedorozumenie je už na štarte. Autori tejto diéty to berú ako "očistu" organizmu pri problémoch. No večné dietárky hneď vyňuchali, že to treba skúsiť aj ako (cekom nevhodný) nástroj na chudnutie. Takže ako to je?
Kto číta tento web tak viete, že žiadne dotoxy neuznávam. Telo totiž má od prírody zabudovaný samoočistný automatický mechanizmus.
Detox sa často odporúča pri rôznych ťažkostiach, ktoré nejako súvisia s trávením.
Ak úplne nezmyselnú stravu zmeníte za ryžu, uľaví sa vám.
Ako je to možné? Jednoducho. Poďme na príklad do alergiologickej ambulancie. Ak má niekto potravinovú alergiu, na úvod sa musí overiť, o čo vlastne ide. Aby sa stav ukludnil, lekár vám odporučí v prvej fáze nasadiť na pár dní úplne bezpečnú stravu. Sú to dve zložky:
Toto sú totiž potraviny na ktoré zvyčajne žiadna alergia a tak sa po jednom či dvoch dňoch situácia celkom upokojí. Ak to dodržíte, stane sa pár vecí:
Takýto diétny režim sa používa len na diagnostiku problému. Hneď ako sa situácia upokojí, pacient má za úlohu pridať jednu potravinu, ktorá je podozrivá, že spôsobuje problémy. Môže to byť mlieko, alebo ryba či korenie. Ak ide o alergiu, rýchlo sa stav zhorší a pacient vie, že to je potravina, ktorú by už jedávať nemal.
Takže takto sa dá využiť ryža. No tam to asi aj končí.
Ryžová diéta nie je riešenie na obezitu. Skôr, než sa o ňu pokúsite, skúste si prečítať tento a iné weby na tému ako schudnúť. Zoznámte sa so základmi stravovania. Zistíte, že ryžová kúra je stratou času. Ak chcete schudnúť, musíte vedieť. Vedieť o tom, ako človek funguje, niečo o výžive, v ideálnom prípade aj čo - to o (prepytujem) pohybe. Viem, štúdium zaberie čas, to je mrzuté. Ale dozviete sa, ako máte postupovať, aby ste schudli, aby ste zhodili kilá a už ich nenabrali.
Ryžová diéta vám zaberie čas. Možno trocha schudnete a určite zas priberiete. Verte, nestojí to za to. Ak chcete schudnúť, nedá sa to dosiahnuť rýchlo. Žiadna rýchla kúra vám nepomôže.
Pozrime sa teda na to, ako to vyzerá, ak by ste sa chceli živiť po nejaký čas len ryžou.
Áno, ak už je reč o ryži, je lepšie jesť ryžu natural. Naturálna ryža obsahuje viac vitamínov, preto sa odporúča. Avšak myslite aj na to, že ryža (aj ryža natural) má nezanedbateľnú energiu.
100 gramov ryže má zhruba nasledovné energetické hodnoty:
Ryža | kJ | kcal | bielkoviny | sacharidy | tuky |
Lúpaná ryža (suchá) | 1470 | 350 | 6,5 g | 79 g | 0,5 g |
Varená lúpaná ryža* | 490 | 115 | 2 g | 25 g | 0,2 g |
Ryža natural (nelúpaná) | 1470 | 350 | 7,2 g | 76 g | 2,2 g |
Varená ryža natural (nelúpaná)* | 455 | 110 | 2,2 g | 23 g | 0,6 g |
* Varená ryža bude mať odlišnú energetickú hodnotu, ak ju varíte s použitím tuku. V takom prípade musíte k uvedeným hodnotám pripočítať použitý tuk, napríklad, ak v recepte použijete 2 lyžice oleja na ktorom speníte cibuľku... Varená ryža má tiež odlišnú energetickú hodnotu v závislosti od toho, koľko je v nej vody.
Energetická hodnota "bielej" ryže v porovnaní s ryžou natural je prakticky rovnaká. Ryža natural však obsahuje oveľa viac vitamínov a minerálov, rôznych zdraviu prospešných látok a predovšetkým vláknihu. Preto ak už máte štopať ryžu, zdravšia je určite naturálna ryža.
Časopis ktorý vám oznámi, ako ľahko je zhodiť 20 kg za mesiac, ako sa po zhodení budete dobre a zdravo cítiť, aby vám vzápätí na ďalšej dvojstrane ponúkli senzačné recepty na krémové zákusky a iné fajné jedlá, kde sa to len hemží tukom a cukrom.
Časopisy nie sú spoľahlivým zdrojom informácií. V kategórii "zdravie" a "chudnutie" vám ponúknu čokoľvek si redaktor vycucá z ľubovoľného prstu, pera, alebo len tak to niekde odpíše. Nie je s tým problém - svojich 5 eur za článok dostane a ani podpísať sa nemusí.
Skôr, než sa pozrieme na čísla: celkom určite sa nič nestane, ak by ste sa pár dní kŕmili len ryžou natural.
500 | Bielkoviny | Sacharidy | Tuk | kJ | |
500g | Ryža natural | 30 | 395 | 0 | 7 400 kJ |
Ak by sme si ako základ dali pol kila na deň, tak energeticky by to mohlo byť primerané. Sacharidov je dosť, bielkovín menej. Tuk prakticky žiadny.
Ak by šlo o núdzovú situáciu, naozaj sa to dá vydržať. Ale hovorím vydržať / prežiť. Nie že je to zdravé alebo dokonca správne. Naopak - najväčším problémom tu je absolútny nedostatok tuku. Kto sa stravuje takto, zakladá si akurát možný problém so žlčovými kamienkami.
Preto by určite vhodnejšie bolo doplniť ryžu o zdroj kvalitného tuku. Vlašské orechy, ľanové semienka, avokádo, alebo ak nie je poruke nič z toho tak aspoň prvotriedny olivový, tekvicový alebo ľanový olej.
500 | Bielkoviny | Sacharidy | Tuk | kJ | |
500g | Ryža natural | 30 | 395 | 0 | 7 400 kJ |
100g | Vlašské orechy | 18 | 14 | 50 | 2 800 kJ |
Spolu | 48 | 409 | 60 | 10 200 kJ |
Takto by vyzeral súčet dňa, ak by ste si uvarili pol kila ryže natural a zjedli k tomu 100 gramov orechov. (Nemusia byť vlašské, ale vlašské sú fajn, ak na ne nemáte alergiu. Bielkovín je menej, ako by bolo vhodné, ale už to dostáva tvar. Teraz by ešte stačilo, aby ste na tú ryžu nasypali malú lyžičku parmezánu. Alebo si na to dajte trocha tofu. V tej chvíli sa dostanete na celkom dobre zostavené jedlo. Potom už chýba len jediné - pridať pár porcií ovocia a zeleniny.
Ak takéto jedlo uznáte ako ryžovú kúru, tak hovoríme o celkom zaujímavej, jednoduchej strave. K tomu pohyb a pocítite rovnaké blahodárne účinky, ako keby ste jedli len čistú ryžu. Akurát to už nebude tak príšerne jednostranné.
Lenže všimnite si, ako sa z ryžovej kúry stala normálna strava.
No a teraz si v duchu odpovedajte na otázku, prečo by ste chceli svoj jedálniček ochudobniť o dve základné živiny? Ak na to nemáte nejakú závažnú odpoveď tak odporúčam, aby ste sa do žiadnej ryžovej diéty nepúšťali.
Avšak ryžovú kúru tak ako som ju tu vyrátal (celozrnná ryža s trochou tuku a bielkoviny) môžete jesť často. Je to normálna zdravá strava. K tomu jablko a pomaranč denne a čo najviac zeleniny. Lenže to už je strava a nie "kúra". Pri takej strave však budete chudnúť a nepocítite hlad. Skúste, uvidíte.
Mimochodom ja sám dosť často jem len samotnú ryžu s kúskom niečoho. Chutí mi. Nie každé jedlo musí byť vytiahnuté z friťáku, obliate majonézou, kečuopom a doplnené koláčikom.
Diéty sú už dávno sprofanované a vieme, že nefungujú. Táto kúra sa odporúča aj štíhlym ľuďom, aby "detoxikovali" svoj organizmus. Už názov nás ubezpečuje, že to je niečo dobré a spoľahlivé. Lenže zdravý človek predsa nemá dôvod detoxikovať sa. Určite nie sám a doma. Ak sa "otrávil", patrí do nemocnice. No je to riadne drastická diéta. Denný príjem v receptoch, ktoré sa bežne odporúčajú neprekračuje 4000 KJ. To ak dodržíte, tak ste v ťažkej podvýžive. Ak ste videli fotografie väzňov z koncentračných táborov, tak viete, aké výsledky má podvýživa.
(Hlavným problémom pri príjme tak malého množstva energie je nedostatok živín pre organizmus. Aj pri konzumovaní vyváženej a odborníkmi navrhnutej stravy sa už pri príjme 4000 kJ nedá zostaviť nutrične kvalitný jedálniček. Niektoré látky už treba dodávať do tela formou suplementácie, nevyhnutá je pravidelná kontrola lekárom. Niekoľko týždňov trvajúci nedostatok základných živín môže viesť ku vážnym zdravotným komplikáciám, dokonca k smrti! Preto je voľba ryžovej diéty v jej časopiseckej podobe hazardom so zdravím.
Čo dodať na záver? Ryža za to nemôže. Mala by byť častou súčasťou našej výživy, samozrejme aj popri iných obilninách. Bol by som nerád, ak by niekto po prečítaní môjho príspevku na ňu zanevrel.
Viem, niektorí si ryžovú kúru povýšili na životný štýl a jedia aj iné potraviny. To je ale iný príbeh a iná téma. Nie chudnutie.
Nakoniec sa ešte pozrime na to, aká ryža sa hodí jesť. Odporúčam, kúpte si takzvanú ryžu natural.
Niekedy sa to nesprávne označuje aj ako celozrnná ryža. Cieľom je, aby ste varili podľa možnosti celé zrno ryže. Nie jej očistenú, bielu verziu. Viem, biela jazmínová ryža je pochúťka, ale do tela vám prinesie len čistú energiu a žiadne iné živiny. To sa nehodí.
Ľudia občas zanevrú na naturálnu ryžu preto, že ju ochutnajú a nechutí im. Nepadnite do tejto pasce.
Určite si kúpte viacero druhov naturálnej ryže. Neskončite nákup v najbližšom hypermarkete. Pozrite sa po rôznych ázijských potravinách, či v obchode s orientálnymi potravinami. Aj v predajniach so zdravou výživou sa dá kúpiť vhodná ryža. Dostať veľa druhov ryže a odporúčam, skúste ich. Nie raz som už narazil na vrecko, v ktorom bola ryža zatuchnutá.
Keď si skúsite niekoľko druhov postupne, zapisujte si, ktorá vám chutí viac a ktorá menej. Potom budete nabudúce vedieť, ktorú si kúpite.
Dlhozrnná ryža sa odporúča viac ako príloha a guľatozrnná ryža sa hodí skôr na výrobu kaší, alebo podobných príprav. Pri chudnutí teda ako prílohu uprednostnite dlhozrnnú ryžu.
Je veľa druhov ryže a tak vyberiem dva. Basmati sa odporúča preto, že má z ryží najnižší glykemický index. Jazmínová ryža je zas zaujímavá svojou jemnou vôňou. Žiaľ, u nás som dosť často narazil na jazmínové ryže natural, ktoré neboli celkom v najlepšej kondícii - zatuchnuté.
Druhý dôvod, prečo niekedy ľudia nemajú radi hnedú ryžu je chybná príprava.
Najjednoduchšie teda je použiť ryžovar. Šálka ryže, 2 šálky vody. Korenie a môžete pridať cibuľu. Po uvarení môžete trocha posoliť, alebo kvapnúť sójovej omáčky. Ak ale ryžu použijete ako prílohu k niečomu so slanou šťavou, nesoľte ryžu vôbec. Je to síce spočiatku trocha nezvyk, ale o nič iné nejde - o zvyk soliť "všechno na potkání". Odvyknite si to. Cestoviny, zemiaky ani ryžu nesoľte.
Miro Veselý
Spojme sa na LinkedIn: linkedin.com/in/miro-vesely
© Web chudnutie-ako.sk píše Miro Veselý od 27. 07. 2004.