Počítanie kalórií a kJ je najčastejší nápad, ktorý sa pri chudnutí zvykne používať. Vychádza faktu, že na chudnutie treba zaistiť, aby príjem bol nižší ako výdaj. A práve v tej chvíli spadla klietka a ste v pasci. Chcete vypočítať niečo, čo vypočítať neviete. Čo je horšie - snažíte sa počítať súčet ktorý môže byť celkom chybný, aj keby matematicky presne sedel!
Počítanie kalórií zvyčajne vedie k chybám vo výžive a často aj k obezite.
Prečo vám teda odporúčam sledovať príjem a zároveň tvrdím, že to nie je cesta, ktorá by fungovala? Pretože ako vždy, veci sú zložitejšie. Počítať potrebujete. Nie však kalórie!
Najpohodlnejšie je nič nepočítať. Skúste to. Začnite úplne naslepo. Jedzte zeleninu pred každým jedlom a potom si dajte pestré jedlá. Vyhnite sa chronicky známym nevhodným potravinám, ako sú sladkosti, slanosti, mastnosti. Jedzte to, čo vás naučili už v detstve, teda "niečo s prílohou".
Ak porcia bude primeraná, teda na normálnom tanieri zostane ešte trocha priestoru, nemali by ste z takého jedenia priberať. Je dobré, ak uprednostníte nízkotučné jedlo a doplníte ho niekoľkými orechami, alebo lyžicou olivového oleja ale nie tepelne spracovaného. Tak by pri troche šťastia a bez akéhokoľvek počítania mali vznikať rozumné porcie jedla. Skúste to pár dní a sledujte, čo spraví váha.
Ak začnete chudnúť (to zistíte podľa opaska, že za týždeň vám už bude voľnejší bez ohľadu na to čo váži váha) tak strava je pravdepodobne v poriadku a môžete s tým smelo pokračovať bez počítania kalórií.
Žiaľ, v niektorých rodinách sú taniere veľké ako oči strachu. Ja som za bežný obed považoval 6 bielych rožkov, štvrť kila ementálu a (najmenej) pol litra koly. Hmm. Asi tušíte, že to nie je nič na chudnutie. Ak by som ale bol predtým zjedol štvrť kila zeleniny, tak by som po zjedení dvoch celozrnných rožkov s trochou syra ledva odfukoval. Také jedlo by bolo na chudnutie celkom v poriadku. Práve preto vám tak často odporúčam jesť zeleninu pred jedlom.
Základnou chybou je, ak sa pozeráte na celkové množstvo energie. To je vždy ten najostrejšie sledovaný údaj. Koľko má potravina kJ alebo kalórií.
Pri posúdení potraviny sa preto musíte pozerať na iné hodnoty.
Napríklad rascový chlieb má okolo 1000 kJ na 100 gramov. Táto energia sa skladá z
Tieto živiny majú energetickú hodnotu. Teda
Výpočet je len orientačný, netreba rátať presnejšie.
Príjem teda číselne sedí a je tip-top. Obávam sa, že taká "diéta" by nebola pre vás celkom OK.
Preto 10 000 kJ je len súčet ale dôležitejšie je dodržať pomery živín. Ak ale za deň zjete napríklad:
63 gramov bielkovín | 1 050 kJ |
392 gramov sacharidov | 6 600 kJ |
72 gramov tukov | 2 736 kJ |
SPOLU | 10386 kJ |
tak vaša strava bude vyvážená a mali by ste s takým príjmom v priemere vystačiť akurát. Pre presnejšie príklady koľko má zjesť zdravý človek si pozrite tabuľky.
Asi tušíte, že počítanie energie je dosť zložítá záležitosť a ak ste to ešte nikdy nerobili, asi sa vám do toho nechce. Preto radím vráťte sa k bodu jedna. Jedzte pestrú stravu a malo by to byť v poriadku. Ak však zistíte, že to v poriadku nie je, potom radím, aby ste si začali počítať energiu. Nie však celkové čísla, tie vám veľmi nepomôžu. Skôr sledujte, koľko gramov ktorej živiny prijímate v jednotlivých jedlách. To je smerodajné a aj sa vám to bude ľahšie počítať.
A ešte drobnosť. Ak si spravíte spätný prepočet v energetických tabuľkách, skoro nikdy vám to neklapne na gram a kJ presne. Dôvod je v tom, že tabuľky sú vždy zaokrúhlené hodnoty, často odhady, alebo sa nekalkuluje s desatinnými číslami. Počítajte preto s tým, že chyba okolo 10% je stále v poriadku. Či zjete 10 tisíc alebo 11 tisíc kJ za deň to nie je tak veľký rozdiel, aby to spôsobilo pohromu. Iba že by ste si zámerne pridávali tú tisícku navyše "keď už je to jedno"... Ale to už by ste klamali samých seba.
Najpohodlnejšie si primeraný energetický príjem vypočítate v kalkulačke BMI na tejto stránke.
Mimochodom, stále sme nedorozprávali ešte tú tému. prečo sa to celé vlastne nedá presne vyrátať.
Ak by sme sa chceli hrať na profesionálov, asi ako prvé vám napadne, že by bolo dobré stanoviť bazálny metabolizmus. Ten vám tiež vyráta kalkulačka. Ale bude to nepresné číslo získané z orientačného vzorca. Toto číslo môžete násobiť nejakým koeficientom, ktorým sa môžete pokúsiť ODHADNÚŤ akú má vaše telo energetickú spotrebu. Môžete skúsiť zaznamenávať svoje činnosti a následne sa pokúsite vypočítať, koľko ste pri nich spálili energie. Ale všetky tieto výpočty stoja na nepresnom vstupnom čísle.
Inými slovami teda NEVIETE povedať, koľko energie miniete. Preto sa ani nedá presne vyrátať, koľko máte prijať.
Ak si dáte spraviť ergometrické vyšetrenie, alebo kalorimetrické vyšetrenie, odborník vám môže povedať čísla, ktoré už budú trocha bližšie realite. Dá sa určiť koľko máte prijať a aj to, ako efektívne vaše telo môže spaľovať. Takže viete určiť aspoň trocha presnejšie tieto čísla. Ale...
...ale potom sa pozriete do kalorických tabuliek a zistíte, že každé tabuľky ukazujú troch iné čísla.
Takže v paradajkách je podľa mojich tabuliek 4 gramy sacharidov a majú 16 kalórií. (Na 100 gramov. Ja v kalkulačke údaje zaokrúhľujem veľmi nahrubo zámerne. Netreba počítať dokonca na desatinné miesta.)
Ale možno v paradajkách je len 3,3 gramu sacharidov a 1 gram bielkovín pri 85 kJ.
Prípadne by možno mohli obsahovať takmer to isté ale tentokrát ocenené na 93 kJ.
Tu je to zas trocha inak.
Tu je sacharidov len 3,1 gramov a proteíny 0,7.
Takto by ste dopadli aj keby ste šli do profesionálnych programov. Každý uvádza trocha iné čísla.
Netreba skúmať prečo. Najčastejšie na internete nájdete čísla odpísané z iných tabuliek. Pri odpísaní ich autori zvyčajne trošku poupravia, aby to nevyzeralo, že sú odpísané. Potom tie poupravené čísla oberie iný web a zas si ich trocha upraví. Takto to pokračujete a potom už neviete určiť, ktoré čísla sú správne.
Paradajky sú len príkladom, ale takto lietajú všetky čísla. A nevadí to. Viete prečo?
Preto je naozaj zbytočné počítať na gramy a smiešne počítať na desatiny.
Takže berte tieto výpočty športovo a s nadhľadom. Je dobré pár jedál si natvrdo odvážiť a vyrátať ich orientačné zloženie živín. Rýchlo dostanete do oka, aké je pre vás vhodné množstvo prílohy, chleba, či mäsa. Potom už nabudúce nemusíte nič vážiť - odhadnete to.
Ak si budete takto - hoc vlastne nepresne - počítať stravu, získate odhad. Je potom menej pravdepodobné, že spravíte hrubú chybu.
Práve v týchto prípadoch je dobré rátať si energiu.
Nerátajte však kalórie. To by totiž vyzeralo, že ak sa vám čokoládová tyčinka a vyprážané rybacie prsty "zmestia" do príjmu, že je všetko v poriadku.
Aplikácie na výpočet a kalorické tabuľky
Ďalšie zdroje a literatúra
Takže záver?
Zameranie sa na živiny namiesto kalórií podporuje komplexnejší prístup k výžive, ktorý môže viesť k lepšiemu zdraviu a udržateľnejšiemu spôsobu chudnutia.
Miro Veselý
Spojme sa na LinkedIn: linkedin.com/in/miro-vesely
© Web chudnutie-ako.sk píše Miro Veselý od 27. 07. 2004.