BMI kalkulačka
Kalorické tabuľky

Príbeh obéznych žlčnikárov a pár slov o tuku

Dnes sme doma spomínali na jednu rodinu, ku ktorej sme chodievali na návštevu. Bolo to pred mnohými rokmi. Rozprávalo sa tam o rôznch veciach, spomienky... V tom čase sa tam asi všetko riešilo tukom, alebo slaninou. Ak bol niekto chorý, dostal mastný obklad. Ku vyprážaným rezňom sa podávala aj slanina, pretože im boli suché. Tento životný štýl sa, samozrejme, podpísal aj na ich postavách. Neboli to práve štíhli ľudia. No a spolu so stredným vekom prišli aj žlčníky a bolesti.

Lekár odporučil prísnu, "žlčníkovú" diétu. V prvej fáze jej základ tvorili karlovarské sucháre. A tak rodina skúpila sucháre do zásoby. Sucháre pomleli a robili vyprážané rezne v strúhanke z karlovarských suchárov. Aj takto sa dá pochopiť príkaz lekára, či odporúčanie pre diétu.

Ilustrácia z produkcie AI: Dvaja obézni ľudia jedia vyprážané rezne.

To bolo možno tak pred 50 rokmi. Povedomie o výžive bolo úplne iné, než dnes. V tom čase sa len začínalo uvažovať o tom, či tuk nie je škodlivý. No a fajčenie bolo moderné a normálne. Vtedy aj lekári fajčili na pracovisku.

Dnes je situácia iná, ale nie oveľa príjemnejšia. Už je známe, že niektoré druhy tuku zdraviu neprospievajú. Takže pre istotu pri chudnutí:

  • Na minimum znižujte živočíšny tuk.
  • Uprednostňujte olivový, tekvicový, či repkový olej.
  • Nevyhýbajte sa semenám, orechom, aj keď sú "mastné".
  • Podľa možnosti nech tuky nie sú veľmi tepelne spracované. Ak je to nutné, tak len krátko, pár minút. (Kvalitný olivový olej zvládne nejakých 20 minút tepelnej úpravy bez väčších škôd. Nie však na vysokých teplotách nad 180 stupňov.)
  • Mastné ryby, alebo rybací olej trebárs vo forme oleja Möller užívajte denne trochu. Sú to zdroje omega-3 mastných kyselín, ale ak riešite otázku zrážanlivosti krvi, alebo plánujete operáciu tak túto zložku stravy konzultujte s lekárom.
  • Čo najviac obmedzujte ostatné druhy tuku. Mlieko, maslo, šmalec, slaninu, kokosový, či palmový olej.

Takto popísané odporúčania sa do praxe pretavujú nepríjemne. Musíte sa vzdať väčšiny najchutnejších lahôdok. No vzdať. Občas sa dá jesť aj "zakázané" potraviny. Ak to dokážete, potom ich budete vnímať, ako určitý sviatok...

  • Celkom vylúčte konzumáciu viditeľne mastného mäsa - slanina, bôčik, prerastené kúsky.
  • Drasticky obmedzte akékoľvek bravčové mäso. Aj to najčistejšie obsahuje dosť veľa tuku - preto je chutné.
  • Vylúčte mastné syry. Nízkotučné môžete, ale opatrne, 20% syr má podobné množstvo tuku ako bravčovina.
  • Vylúčte smotanu a obmedzte maslo. To sa týka aj produktov z týchto surovín. Šľahačka, napríklad.
  • Absolútne si zakážte jedlá, kde sa používajú rôzne margaríny a stužený tuk. Keksy, sušienky, koláče a iné radovánky.
  • V kuchyni platí tvrdý zákaz prípravy jedál plávajúcich v masti. Vyprážanie, či fritovanie už vo svojom názve majú slovo nie... Jednak sú to jedlá mastné (veľa energie) a druhak kvalita masti. Ak použijete olivový olej, tepelne ho zdegradujete tak, že bude skôr škodlivý ako zdravý. Ak použijete správny tuk, napríklad šmalec, zbytočne dostanete do tela zdraviu málo prospešnú energiu.

Týmto spôsobom zoškrtáte zo svojho jedálničku asi všetko, čo ste mali radi. Je to nepríjemné, ale funguje to nečakane účinne.

No tuk v strave potrebuje! Preto uprednostníte rôzne rastlinné oleje.

  • Ak máte nízkotučné jedlo, môžete ho doplniť hrsťou orechov.
  • Nevyhýbajte sa mletým ľanovým semienkam.

Tým sa vaša strava značne odľahčí. Dokonca by som opatrne povedal dve skúsenosti z praxe. Nielen mojej:

  • Nepríjemná skúsenosť: Ak po si dlhom fungovaní na vhodných tukoch doprajete rezeň, či krémeš, môže vám byť ťažko. Tráviaci systém ako keby si odvykol.

Nuž a na záver sa vrátim k úvodu. Spomenul som, že dnes je situácia neprehľadná. Je to spôsobené tým, že po internete kolujú rôzne fámy. Neraz sú podpísané dobre znejúcim menom a vzniká zmätok čo je pravda a čo nie. Tak sa potom dozviete, že

  • olivový olej je jed a jediný správny tuk je šmalec, alebo maslo,
  • že cholesterol je zdravý a treba ho užívať čo najviac,
  • že naši predkovia jedli slaninu a dožívali sa 100 rokov...

Je ťažké rozhodnúť sa, ktorá informácia je pravdivá, ktorá skreslená z neznalosti a ktorá blud. V prípade tukov je to ešte zložitejšie, pretože ide o pomerne zložitú chémiu a málokto sa v tom vyzná. No a tí, čo sa vyznajú to nevedia podať jednoducho. Netvrdím, že odporúčania v tomto článku sú dokonalé, ale viacerí sme si overili, že naozaj fungujú. Zdrojom týchto odporúčaní sú odborné obezitologické materiály. Iba že by ste verili svetovej konšpirácii lekárov s farma firmami, bankami a korporáciami. Potom neverte nikomu a kúpte si nejakú zbraň.

Miro Veselý
Spojme sa na LinkedIn: linkedin.com/in/miro-vesely

Tajomstvo chudnutia sa skrýva vo vašej chladničke!

©  Web chudnutie-ako.sk píše Miro Veselý od 27. 07. 2004.