BMI kalkulačka
Kalorické tabuľky

Jedzte jedlo a nie chemikálie

Ak sa dá, uprednostňujte potraviny, v ktorých je čo najmenej pridanej chémie. Rozpoznáte to na obale. Výrobcovia sú povinní popísať z akých látok sa skladá ich výrobok. Mnoho z pridaných látok začína v označení písmenom E. Ľudovo sa to preto volá aj éčka. Éčka sú nápisy typu E237, E263, E153 a podobné. Nazývame ich aj aditíva, čo po slovensky znamená "pridanosti", pridané látky.

Teraz sa pozrime, prečo o tom píšem. Mám tu totiž jeden tip:

Kupujte si len potraviny, ktorých zloženiu jasne rozumiete. Ak je v zložení jedla napísané "fazuľa, ražná celozrnná múka, alebo mlieko", tak viete čo v tom je. Avšak ak sa v zložení "potraviny" dočítate, že obsahuje "kypriace látky (E 503, E 500), protihrudkujúcu látku (E 341), emulgátory (E 472e, sójový lecitín), arómu, regulátor kyslosti (kyselina citrónová), múku upravujúcu látku (E 221)" tak by vám v hlave mala zasvietiť červená kontrolka. Toto si chcem dať do úst a prehltnúť? A nebude mi z toho zle?

Nie, nechcem hned démonizovať chémiu! Mnoho prirodzených a neškodných látok sa bežne označuje aj vo forme zápisu E-niečo. Trebárs vitamín C sa tiež dá zapísať ako kyselina askorbová, alebo ako E 300. Takže niektoré éčka v zložení byť môžu v poriadku. Navyše tie látky, ktoré sú škodlivé sú zvyčajne zakázané. U nás ich nekúpite. Alebo sú v potravinách v natoľko malom množstve, že pri občasnom použití by nemali mať vplyv.

Problém však môže nastať v prípade potravín, ktoré používate často, alebo vo veľkom množstve.

Ako príklad môžeme zobrať obľúbený kolový nápoj. Verzia bez cukru obsahuje vodu a v nej:

  • Farbivo: E 150d
  • Sladidlá: cyklamát sodný, acesulfám K a aspartám
  • Kyselina: kyselina fosforečná, prírodné arómy vrátane kofeínu,
  • Regulátor kyslosti: citrany sodné

Samé mňamky. A výrobca rafinovane neuvádza takmer žiadne éčka, ale radšej dlhé pomenovania. Predsa len ľudia sa už naučili "báť" éčok. Tak výrobcovia niekedy už radšej používajú únikové cesty. Ak viete že aspartam = E951 tak sa nedáte oklamať. Len éčok je veľa. Nezapamätáte si to.

Éčka nemusia byť uvedené len v skratke, ale aj ako názvy. Takže znova: ak nerozumiete z čoho sa potravina skladá, nejedzte ju.

Samozrejme - ak hlavnými zložkami sú inak známe veci ako fazuľa, mäso, vajcia, tak nejaké konzervanty na konci by zmysel dávať mohli.

Príkladom nech je ázijská sáčková polievka - určite nevhodná na konzumáciu. Prečo? Lebo zloženie:

  • Rezance: múka, palmový tuk, tapioka, jedlá soľ, modifikovaný škrob, cukor, stabilizátory: trifosforečnany, uhličitany draselné, uhličitany sodné, kurkuma.
  • Polievkový základ: Jedlá soľ, palmový olej, cukor, zvýrazňovače chuti: glutaman sodný, guanylan disodný, sušená zelenina, hydrolyzovaná SOJOVÁ bielkovina, farbivo E150a, prostriedky proti spekaniu: (E551); antioxidanty: (E306)

Takže rezance sú prevažne z múky, polievkový základ je zmiečaná soľ s palmovým olejom, cukrom a trochou arómy chemicky stabilizované, zvýraznené, zafarbené a presolené. Dobrú chuť! (Nanič je, že tie polievky na chuť niekedy sú dokonca naozaj chutné - najmä tie z ázie a drahšie.)

Ako príklad zoberme E120

Máte možno chuť na jahodový jogurt. V zložení je aj E120.

  1. Máte na túto pridanú látku chuť? Ak by bola pridaná v jogurte, chcete si ho ešte dať? Možno ani nie.
  2. Tak vám poviem, že je to bežné a tradičné prírodné červené potravinárske farbivo. Možno som už trocha vo vás vzbudil chuť. Predsa len - veď je to prírodné a čo je prírodné to je predsa fajn. Nie?
  3. Dobre. Dajte si. Kým budete dojedať, tak vám poviem, že toto farbio sa volá karmín a je extrahované zo samičiek červca nopálového. Hmyz sa po usušení uvarí a farbivo sa vyzráža síranom hlinitoamónnym. Ešte vám to chutí?

Jednoducho ak neviete z čoho sa potravina skladá, výrobcovia to môžu ľahko zneužiť. Primiešajú aj to, čo by ste dobrovoľne asi ani nechceli zjesť. Jasné, podľa noriem je to všetko asi bezpečné. Ak si dáte jeden pohár za pár mesiacov, nie je čo riešiť.

Lenže potraviny s pridanou chémiou (napríklad kola) sú nečakane chutné a tak trocha návykové (sladká chuť, kofeín). Ako nič sa môže stať, že do seba lejete fosforečnany denne aj v dvojlitrovej fľaši. Čo na to kosti? Čo to umelé sladidlo a vaše obavy z rizika rakoviny, ktorú možno "máte v rodine"?

Preto si kontrolujte aspoň pravidelne používané potraviny. Aspoň tie nech majú čo najmenej aditív, teda pridaných látok. To čo konzumujete len málokedy netreba až tak prísne strážiť. 

Mimochodom, je jedna skupina produktov, na ktorej éčka nie sú napísanú vôbec a pritom je ich plná. Áno, každá domáca údená klobáska, či iné údeniny sú plné zdraviu škodlivých látok. My sa im preto vyhýbame.

Najjednoduchšie ako sa môžete vyhnúť éčkam je jesť čo najmenej továrensky spracované a upravené potraviny.

  • Zmiešajte na raňajky ovsené vločky, trocha škorice, pár rozdrvených orechov a krátko povarte vo vode. Máte raňajky bez éčiek.
  • Kúpte si hotovú raňajkovú cereálnu zmes v obchode a okrem cukru v nej bude aj tuk a kopa chémie. Samozrejme, že bude chutnejšia. Aj vďaka éčkam.

Preto ak budete kupovať suroviny a polotovary, máte problém s čítaním obalov na potravinách vyriešený.

Tajomstvo chudnutia sa skrýva vo vašej chladničke!

©  Web chudnutie-ako.sk píše Miro Veselý od 27. 07. 2004.