Záludná otázka hneď v titulku. Odpoveď? Nuž, áno! Ak si vybriete správnu kvalitnú čokoládu a s jej konzumáciou to nepreženiete. A pôjde skôr o výnimku, ktorá potvrdzuje vaše pravidlo: sladkosti sú pre vás pri boji s nadbytočnými kilami tvrdé tabu!
Ešte takto! Treba si položiť ruku na srdce a samého seba sa spýtať, či vôbec ste schopní robiť výnimky! Čo tým myslíme? Výnimka je odvodená od slova výnimočne.
Ak si teda doprajete spomenutú čokoládu v MALOM množstve a naozaj len VÝNIMOČNE, je to ok. Nič zlé sa nestane a vaša hmotnosť nijak zvlášť nezakolíše.
Ak ste ale typ človeka, u ktorého jedna výnimka spustí reťazovú reakciu ďalších a ďalších a čoraz častejších výnimiek... V takom prípade je lepšie zvyknúť si na tvrdý režim bez výnimiek. A to bez výnimky:-)
Seriózne! Ak výnimky psychicky nezvládate, radšej si ich celkom zakážte. A na škodu nebude ani, keď si zopakujete základné princípy chudnutia.
Poďme ale naspäť k čokoláde! Najskôr vás ešte trochu potrápime a pripomenieme, že pri chudnutí je okrem sledovania energie a živín z potravy dôležité sledovať aj glykemický index.
Čokoláda ho má síce paradoxne pomerne nízky, ale obsahuje veľa tuku a preto ju nemôžeme zaradiť medzi potraviny vhodné pri chudnutí.
Alebo aspoň nie, ak hovoríme o väčšom množstve. Ak si dáte jednu dve kocky, nepôjde o žiadnu katastrofu!
Ok, nechceme vás týmto článkom úplne zabiť, takže.... Poďme na veselšiu nôtu:
Potvrdili to už mnohé vedecké štúdie. Z viacerých môžeme vypichnúť napríklad túto, ktorú prezentovali vedci z Michiganskej univerzity.
Závery štúdie hovoria o tom, že konzumácia horkej čokolády s vysokým podielom kakaa môže pomôcť znížiť hladinu zlého LDL cholesterolu, spomaliť aterosklerotické zmeny a znížiť krvný tlak.
Môže byť dobrodením aj pre sentimentálnejšie povahy: zvyšuje totiž hladinu serotonínu, hormónu zodpovedného za našu celkovú pohodu a pocit šťastia. Ľudia s nízkou hladinou serotonínu majú sklon k depresiám.
Čokoláda okrem toho zvyšuje aj hladinu endorfínov v krvi. To sú ďalšie hormóny šťastia, ktoré sú zodpovedné za to, že sa cítite fajn.
Horká čokoláda s vysokým podielom kakaovej zložky je aj cenným zdrojom dôležitých minerálov, ako sú horčík, vápnik a draslík. Obsahuje vysoký podiel antioxidantov, ktoré znižujú zápalové reakcie v organizme.
Keď hovoríme o všetkých týchto zdraviu prospešných látkach, pridáme ešte jedny: fenoly obsiahnuté v kakových bôboch.
Ak už čokoládu skloňujeme v súvislosti s vaším zdravím, hovoríme skutočne o tmavej, horkej čokoláde s vysokým podielom kakaa. Na mliečnu, alebo dokonca bielu čokoládu rovno zabudnite!
Fajn, poďme teda rozlúsknuť otázku:
Odporúčame vám takú, ktorá obsahuje minimálne 60 percent kakaovej zložky. Ideálne až 80 percent!
Všeobecne platí priama úmera: čím vyšší je podiel kakaa, tým výraznejšie sú zdraviu prospešné účinky.
Je to tak preto, lebo kakao obsahuje flavonoidy, ktoré vykazujú výraznú antioxidačnú aktivitu. Spomaľujú starnutie a zlešujú kvalitu vnútorného prostredia organizmu.
Platí aj to, že čím je vyššie percento kakaovej zložky, tým horkejšiu chuť má čokoláda. Alebo... mala by mať!
Tu už je dobré sledovať aj zloženie čokolády na obale výrobku. Niekedy totiž výrobcovia v snahe "vylepšiť" chuť čokolády s vysokým podielom kakaa, do nej pridávajú príliš veľa cukru.
Ak už teda chcete zdravú čokoládu, hľadajte takú, čo obsahuje minimum pridaného cukru, alebo žiaden. Áno, aj také čokolády dnes dostanete, len treba vedieť hľadať, snoriť, kutrať.... A čítať zloženie! To je základ!
Úplne najideálnejšia je taká čokoláda, ktorá okrem kakaa obsahuje len minimum ostatných zložiek, ako sú tuky a rôzne umelé dochucovadlá.
Férový výrobca sa neštíti uviesť na obale svojho výrobku zloženie. Preto čítajte, čítajte...
Ak by ste sa predsa nič nedočítali, alebo ste na to leniví, ešte existuje jedna pomôcka pri výbere čokolády. A tá znie: zdravá čokoláda bude chutiť horko!
Ak bude napriek uvedenému vysokému podielu kakaa až podozrivo lahodná, vedzte, že ste si vybrali zle!
Týmto sme však ešte naše rady s výberom tej správnej zdravej čokolády neskončili! V krátkosti si ešte povedzme:
Nuž, pokiaľ ide o fair trade, alebo ne-fair trade, tam to máte z hľadiska zdravotných benefitov viacmenej zajedno!
Ak vám ale záleží aj na tom, aby farmári pestujúci kakaové bôby dostali za svoje hrdlačenie spravodlivú odmenu, siahnite po výrobkoch označených ako fair trade.
Keď si ale zobrieme do úst výrazy ako "bio" alebo "organic", tam je to už trochu iná pesnička! Tieto moderné zaklínadlá sú síce už v dnešnej dobe možno značne sprofanované, ale... Bio a organic výrobky sú jednoducho zdravšie! To je realita!
Farmári, ktorí pestujú kaakové bôby v bio kvalite, nepoužívajú pri ich produkcii chemické látky a hnojivá. A niektoré výskumy preukázali vyšší obsah antioxidantov v kakaových výrobkoch v kvalite bio!
Ok, to by sme mali! Keďže sa vám na našich stránkach snažíme prinášať vyvážené a objektívne informácie, nemôžeme na záver nespomenúť ešte:
V súčasnosti sa vedú na vedeckom poli dosť protichodné diskusie o možnej nepriamej karcinogenite čokolády.
Vzhľadom na to, že stále prebiehajú výskumy a vedci sa na nejakom konkrétnom závere neujednotili, nebudeme sa tejto problematike hlbšie venovať.
Ak však máte v rodinnej anamnéze rakovinové ochorenia, s konzumáciou kakaa v akejkoľvek podobe by ste to preventívne určite nemali preháňať.
Čím máme na mysli: naozaj preháňať! Občasná malá kocka horkej čokolády vám určite neuškodí!
Veľmi v skratke: prečo čokoláda a rakovina? Lebo olovo! Niektoré druhy kakaovníkov ho majú tendenciu v sebe skladovať viac, ako je treba! Olovo je karcinogén!
Celá problematika je však ešte nedoriešená, nejasná, tak sa tým radšej zbytočne nestrašme.
Dobre vieme, že veľké haló s rakovinou sa robilo aj v súvislosti so sójou a výrobkami z nej, a bublina pritom vôbec nie je taká veľká, ako sa nafukovala a nafukuje!
Ak už máme hovoriť v súvislosti s čokoládou o skutočných "kontraindikáciách", tak nech sa páči, tu sú:
Horká čokoláda s vysokým obsahom kakaa je bohatým zdrojom flavonoidov, najmä flavanolov, ktoré majú silné antioxidačné a protizápalové účinky. Tieto bioaktívne látky môžu pozitívne ovplyvniť kardiovaskulárne zdravie tým, že zlepšujú endotelovú funkciu ciev a znižujú krvný tlak. Štúdia publikovaná v Journal of the American Medical Association ukázala, že pravidelná konzumácia kakaa bohatého na flavanoly vedie k významnému zlepšeniu cievnej funkcie u zdravých jedincov [1].
Okrem kardiovaskulárnych benefitov môže horká čokoláda priaznivo pôsobiť aj na metabolizmus glukózy. Randomizovaná kontrolovaná štúdia zistila, že krátkodobá konzumácia horkej čokolády zvyšuje citlivosť na inzulín a môže tak znižovať riziko vzniku cukrovky 2. typu [2].
Napriek týmto pozitívnym účinkom je dôležité zdôrazniť, že čokoláda je energeticky bohatá potravina s vysokým obsahom tukov a cukrov. Nadmerná konzumácia môže viesť k prírastku hmotnosti a zvýšenému riziku obezity. Meta-analýza publikovaná v časopise Nutrition Reviews poukázala na súvislosť medzi pravidelnou konzumáciou čokolády a zvýšeným indexom telesnej hmotnosti [3].
Ďalším aspektom, ktorý stojí za zmienku, je obsah ťažkých kovov, ako sú kadmium a olovo, v kakaových bôboch. Dlhodobá expozícia týmto kovom môže mať negatívne zdravotné dôsledky. Štúdia v Environmental Health Perspectives upozornila na prítomnosť týchto kovov v komerčne dostupných čokoládových výrobkoch a zdôraznila potrebu monitorovania ich obsahu [4].
Literatúra:
© Web chudnutie-ako.sk píše Miro Veselý od 27. 07. 2004.