Máte radi polievky? Potom budete iste radi, že aj pri chudnutí ich môžete jesť často a pestro. Je veľa receptov, ktoré sú fajn ako na chuť tak aj pri chudnutí a ak vám vyhovujú, potom ich varte. V dnešnej dobe rôznych elektrických tlakových hrncov máte jedlo vyriešené rýchlo a bez problémov. Takže na prvý pohľad by to vyzeralo, že všetko je jasné. Polievky pri chudnutí áno, všetko zaleje slnko a vtáci zas môžu začať spievať.
Pri chudnutí sa mi však polievky skôr neosvedčili. Skôr z praktických dôvodov - nie preto, že by sa z nich malo hneď priberať. Hneď vyrátam zoznam dôvodov.
Gazdiná, ktorá nepracuje môže celý deň variť. Bude sa na polievky pozerať inak, ako zamestananý muž (či žena), ktorý varí preto, že inak by musel jesť fastfood. A chce mať varenie rýchlo z krku. Potom je polievka v tradičnom vnímaní niečo ako predjedlo. Čiže práca navyše.
Pri chudnutí musíme aspoň zhruba vedieť povedať, koľko energie a živín má jedlo. Polievka pri chudnutí však zostáva veľkou neznámou. Podľa toho, ako a čo z nej naberiete, môže to byť veľa aj málo. Vážiť sa nedá. Toto je prvý nepríjemný problém, ktorý sa dá obísť. Viem, pri zeleninovej polievke nemusíte uvažovať o tom, koľko zjete. Pri trocha hustejších polievkach však už treba dávať pozor, pretože tanier samotný môže dodať polovicu živín, ktoré máte prijať, ako jedlo. Prípadne hustejšia šošovicová, či fazuľová polievka môže len v jednom tanieri mať viac energie, než pri chudnutí treba.
Zákernou je aj mastnota. Len si skúste na tanier dať lyžičku olivového oleja. To je okolo 10 gramov tuku. Žiaľ, aj takéto malé množstvo oleja na polievke takmer ani nevidieť. Pokiaľ je polievka jediná zložka jedla, potom je asi 10 gramov tuku v poriadku. Ak vás ale čaká aj druhé jedlo a v ňom nejaký tuk, tak sa to spolu zráta. A to už nie je nič čo by sme chceli.
Polievky sa "vylepšujú" spravidla zložkami, ktoré pri chudnutí nie sú v zozname odporúčaných. Zápražka znamená pridať múku. Ak je jej málo, v poriadku. Hustejšie polievky už ale bude lepšie započítať do príjmu. Alebo taká opečená cibuľka. Neopečiete ju bez tuku. Alebo maslo. Dodá polievke lahodnú chuť a jej energetickú hodnotu môže obratom zvýšiť. Rôzne kúsky v polievkach tiež nebývajú "nevinné". Knedlíčky, cestoviny, písmenká. Aj tu platí - málo je v poriadku, viac treba zarátať. Ale ako chcete odvážiť koľko cestovím je v tanieri?
Veľká časť obéznych ľudí má vysoký tlak. Preto by mali jedávať jedlá takmer celkom bez soli. Polievka bez soli je ako ryba bez disciplíny. Nechutí. Dá sa to oklamať rôznymi bylinkami, použitím "srdciarskej" soli.
Celkový čas prípravy. Viem, že pre veľa gazdiniek bude to, čo napíšem, smiešne. Ale polievka sa varí nejakých 10 až 30 minút. Podľa druhu aj viac. Žiaľ, OKREM toho musím pripravovať aj jedlo. To komplikuje čas prípravy jedla. Preto polievky nevarím. Viem, že sa dá aj nasypať do vody mrazenú zmes, korenie, povariť chvíľu a hotovo. Ale sú to minúty navyše.
Ďalej tu máme peniaze. Ak varím niečo, čo nazveme hlavné jedlo, tak najjednoduchšie je podávať, zjesť. Varenie ďalšieho chodu o niečo navýši rozpočet. Ak potrebujete šetriť, pocítite to.
Je tu ešte jeden problém so zeleninou. Tá, ak ju zjete surovú je bez problémov. Ani ju netreba zarátať do príjmu. Ak ju uvaríte, pre zdravie je tiež prospešná - dostanete trocha iné látky ako zo surovej zeleniny. Lenže trebárs varená mrkva nie je pri chudnutí vhodná vo väčšom množstve. Má príliš vysoký glykemický index.
Konzumácia tekutých jedál môže viesť k tomu, že človek necíti taký pocit uspokojenia ako pri jedlách, ktoré treba žuť. Preto by polievky nemali byť hlavným jedlom pravidelne.
Takže riedka a lekomá polievka pri chudnutí áno, ale málo. A to málo je na diskusiu, či sa fakt oplatí variť často...
Je iná situácia, ak sa rozhodneme polievku podávať ako hlavné jedlo. Spravte si šošovicovú a stoknite do nej vajce. Také jedlo je fajn, príjemne sa varí a nasýti vás. Len to chce aspoň zhruba odhadnúť, koľko je vhodné zjesť... Zrejme to bude niekde do 100 gramov suchej šošovice, skôr menej. Ak uvaríte celé vrecko, dá sa to aspoň odhadnúť.
Ak máte polievky radi, varte si ich, mnohé sú vhodné
Pokiaľ vám polievky chutia, varte ich aj keď chudnete. Určite nebude problém so žiadnou polievkou, ktorá je "prázdna a riedka". Zeleninová, paradajková, špenátová a podobne. No musí zostať prázdna. Prázdna v zmysle:
Ak si spravíte zo špenátu 3 taniere polievky bez zápražky a smotany (s mliekom) teda s minimom tuku zjete to, je to celkom v poriadku.
Ak do taniera paradajkovej dosypete 2 lyžice cukru (ako ja kedysi) a deci smotany, už to nie je polievka ale celkom nevhodné jedlo.
Ak v polievke bude zopár zemiakov, cestoviny, či knédličky, zarátajte ich už do príjmu ako prílohu.
Kontrolujte množstvo tuku na hladine. Mäsovú polievku je najlepšie zbaviť tuku úplne.
Čokoľvek hustejšie už vyžaduje vašu pozornosť. Pozornosť v zmysle že je dobré trocha premyslieť koľko surovín šlo do hrnca a koľko tanierov by bolo asi tak vhodné spraviť z hrnca, aby jeden (alebo dva) bol vhodný ako hlavné jedlo.
Príkladom môžu byť pečeňové knédličky. Kačasie pečienky sú takmer bez tuku. (Nediskutujme teraz o tom, že vnútornosti sa nemajú jesť. Nemajú!) Trocha strúhanky, ak chcete, spravte si celozrnnú. Vajce. Nič, čo by bránilo chudnutiu. Spravte si mäsovú polievku, mastnotu z nej úplne odstráňte. Vhodné množstvo pečeňových knédličkov - také, aby vám dali energiu ako celé jedlo. To budú možno dva či štyri kúsky podľa veľkosti. Potom aj takáto polievka má svoje miesto pri chudnutí. Len sa môže stať, že jej zjedením ste práve zjedli toľko energie, koľko ste mali. Žiadne druhé jedlo už potom nie je v hre...
Polievky, najmä tie vodnaté, môžu prispieť k hydratácii organizmu, čo je dôležité nielen pri chudnutí, ale aj pre celkové zdravie.
Polievky s vysokým obsahom vlákniny (napríklad kelová alebo fazuľová) môžu pomôcť zasýtiť na dlhšiu dobu, čo môže znížiť potrebu ďalšieho jedla. (Potom ale pozor, či polievka nemá byť hlavným a jediným jedlom.)
Ak do polievky pridáte zdroj bielkovín (kuracie mäso, tofu, tempeh, vajce), môže to zvýšiť jej sýtiaci efekt. (Aj tu pozor, či polievka nemá byť hlavným a jediným jedlom.)
Praktické tipy na prípravu polievok pri chudnutí
Namiesto smotany môžete použiť sójovú smotanu. No mne sa viac osvedčili rastlinné mlieka - majú ešte menej tuku a chuťovo sú zaujímavé.
Kokosové mlieko Aroy'D dodávané v krabici je to najlepšie, čo posledné roky používam. Len pozor, niektorí predajcovia ho predávajú za 3,50 eur a iní aj za 8 eur (ceny zo začiatku roku 2025). Takže nekupovať bez kontroly cien v okolí. Dostať ho v ázijských predajniach, alebo kupujte na internete.
Kokosovým mliekom zahusťujem polievky, pridávam ho do kaše z ovsených vločiek a podobne. Upozorňujem však, že ho používam kvôli jeho chuti. Obsahuje 20% tuku. Takže používajte ho lakomo. Ak do taniera polievky pridáte pol deci takého mlieka, je to plus gram tuku. To je úplne v poriadku. Aj deci.
Zápražku môžete nahradiť zemiakovým škrobom alebo rozmixovanou zeleninou.
Ak pripravujete mäsový vývar, nechajte ho vychladnúť a odstráňte stuhnutý tuk z povrchu.
Po varení si môžete polievku rozdeliť do jednotlivých porcií a každú si odvážiť alebo odhadnúť podľa objemu, aby ste mali lepšiu kontrolu nad prijatými kalóriami. To spravíte tak, že budete vážiť len "hustú" zložku polievky. Nakoniec navážené misky zalejete tekutou zložkou polievky. Takto presne a úzkostlivo to robiť netreba. No ak to spravíte RAZ, to stačí - získate vizuálnu predstavu. Nabudúce stačí odhadnúť.
Experimentovanie s chuťami! Pri varení môžete využívať rôzne bylinky a koreniny, ktoré dodajú chuť bez pridania kalórií (napr. koriander, tymian, kurkuma). Nebojte sa zájsť do ázijského obchodu a kúpiť si u nás neokukané korenia. Trebárs sečuánske.
Polievka môže slúžiť ako súčasť rituálu spomalenia pri jedle. Pomaly konzumovaná teplá polievka môže pomôcť znížiť stres a podporiť vedomé jedenie. Pre mnohých ľudí sú polievky spojené s pocitom domova a pohody, čo môže byť psychologicky prospešné počas náročného procesu chudnutia. Potom by bola škoda ich vylúčiť z hry. Aj náročnejšia príprava obeda potom môže stáť za to, ako to obohatí sociálny rozmer.
Polievky sú ideálne jedlo na spoločné stolovanie. Ak varíte pre rodinu alebo priateľov, môžete pripraviť zdravú verziu obľúbenej polievky a motivovať aj ostatných k zdravšiemu stravovaniu. Okrem toho môžete regulovať aj obsah, čo bude v tanieri. Na chudnutie dajte viac riedkeho a pre známych spravte normálnu, hustú polievku.
Nakoniec ešte niekoľko tipov, ako rýchlo a efektívne variť jednoduché polievky, ktoré sú ideálne pre zaneprázdnených ľudí alebo tých, ktorí chcú minimalizovať čas strávený v kuchyni:
Elektrický tlakový hrniec umožňuje pripraviť polievku za zlomok času, ktorý by bol potrebný pri tradičnom varení. Napríklad zemiakovú polievku môžete mať hotovú do 30 minút vrátane prípravy.
Funkcia „polievka/dusenie“ na týchto hrncoch je ideálna na rýchle varenie. Stačí pridať ingrediencie, nastaviť časovač a nechať hrniec pracovať za vás.
Mrazená zelenina je skvelou voľbou na urýchlenie prípravy – nemusíte ju čistiť ani krájať. Stačí ju pridať priamo do vývaru a variť, kým nezmäkne. Môžete kombinovať rôzne druhy mrazenej zeleniny podľa chuti a vytvoriť tak pestré polievky.
Uvarte si veľa vývaru (napríklad z lacnejších kuracích chrbátov). Ten potom zredukujte na veľmi koncentrovaný. Tento koncentrát môžete zmraziť vo forme menších kociek v silikónovom zásobníku na ľad. Tieto mrazené kocky neskôr použijete ako základ pre chuť polievky – stačí ich rozpustiť vo vode a pridať ďalšie ingrediencie. Je to asi lepšie, než používať polievkové ochucovacie "kocky".
Uvarte väčšie množstvo polievky a rozdeľte ju do menších porcií, ktoré môžete zamraziť. Pri potrebe rýchleho jedla stačí porciu rozmraziť a ohriať. Vhodné, ak máte veľký mrazák. Polievky ako šošovicová alebo paradajková sú ideálne na zmrazenie, pretože si zachovajú svoju chuť aj textúru.
Používajte hotové suroviny, ako sú konzervované fazule, paradajky alebo predpripravené koreninové zmesi. Tým ušetríte čas na čistenie a krájanie.
Alebo známa čokoľvekmátedoma polievka: Kombinujte ingrediencie, ktoré máte po ruke – napríklad mrazenú zeleninu, cestoviny alebo zvyšky mäsa – a vytvorte si vlastnú variáciu rýchlej polievky.
Krémová zeleninová polievka: Stačí uvariť mrazenú zeleninu s vývarom, rozmixovať ju a dochutiť rastlinným mliekom.
Vidíte, že je okolo toho veľa roboty a premýšľania. Preto polievky nevarím. Z pohodlnosti. Ale občas áno a potom sú o to cennejšie a o to viac chutia.